Sibiu: Mărginimea resuscitează obiceiurile pentru atragerea turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de pensiuni din satul Sibiel au pus la punct un „brand” prin care readuc la viaţă un obicei de mult uitat. „Nunta de Sibiel” va scoate din buzunarele turiştilor cel puţin 750 de euro pentru a fi pusă în scenă.

CITIŢI ŞI:

VIDEO - Un TIR s-a înfipt într-o clădire de birouri după ce a intrat într-un Passat

Radarele invizibile intră în pâine începând de luni

Gazistul Drăgușin de 2,21 metri se simte ca Gulliver în „Ţara piticilor“

Turismul românesc înregistrează în aceste zile un nou pas în ceea ce priveşte modalităţile prin care deţinătorii de unităţi de cazare, mai ales cei din zonele de tradiţie, caută să aducă în locaţiile lor cât mai mulţi turişti. Mai exact pentru că turismul nu merge chiar aşa cum şi-ar fi dorit în ultima vreme, mai mulţi proprietari de la pensiuni din Mărginimea Sibiului, au decis să introducă în oferta lor un tip de turism tradiţional. Mai exact proprietarii a 15 pensiuni agroturistice din satul Sibiel, aparţinător comunei Sălişte au lansat un brand turistic unic numit „Nunta din Sibiel”. Noul brand turistic a fost prezentat zilele acestea şi la Târgul de Turism de la Bucureşti este în fapt recostituirea în detaliu a nunţii tradiţionale din satul de sub poalele munţilor Cindrelului.  „Este foarte adevărat că vrem să reînviem oficial această datină. Nunta din Sibiel este un obicei care nu şi-a pierdut specificul şi frumuseţea, motiv pentru care vrem să facem turistul care ne vizitează să nu uite farmecul zonei noastre” a explicat primarul din Sălişte, Teodor Banciu
Marile magazine trec la programul special de Paşte
Repetiţii „în secret”
Puţină lume ştie că „Nunta din Sibiel” a fost printre puţinele tradiţii care în timpul regimului comunist era promovată în pachetele turistice ale Oficiului Naţional de Turism. După 1989 însă acest brand a fost tras pe line moartă de autorităţi. Pentru a fi siguri că reţeta are succes cei din Asociaţia Sibiel 2000 au făcut câteva repetiţii pentru a vedea dacă punerea în scenă a acestui obicei prezintă sau nu interes pentru turişti. „Din 2005 am încercat şi am realizat cu succes câteva nunţi tradiţionale pentru grupuri de turişti şi succesul reputat ca să spun aşa ne-a făcut ca acum să lansăm brandul oficial”, a explicat Aurel Pau, preşedinte al Asociaţiei Sibiel 2000
Festival de flori şi aranjamente florale „la Mediu”
Ce înseamnă Nunta în Sibiel
Turiştii care decid să cumpere pachetul cu organizarea nunţii din Sibiel vor avea parte de reconstituirea ceremonialului ca pe vremuri. Alaiul cuprinde mire, mireasă, naşi şi nuntaşi dar şi toate obiceiurile nunţii organizată din moş strămoşi. „Turştii vor fi în alaiul nuntaşilor. Vor merge cu flăcăii la chiuit prin sat, vor merge cu miresa pentru dansul acesteia şi cu steagul din casă în casă pentru anunţarea nunţii. Mai sunt însă şi alter suprize” a mărturisit Aurel Pău.
Consilierii judeţeni expulzaţi la 60 de kilometri de capitala judeţului
Preţ diferit în funcţie de turişti
Preţul reconstiturii nunţii din Sibiel este minim este 750 de euro, iar la cerere se poate face chiar şi o masă tradiţională pentru acest tip de nuntă, care se poate organiza în orice sezon. „În funcţie de alai şi complexitatea nunţii preţul ajunge şi la 1700 de euro pentru grupuri de 40 de persoane” spun iniţiatorii programului. „Deja este o agenţie de turism care a preluat brandul Nunta din Sibiel şi o prezintă în oferta lor” a mai explicat Aurel Pău.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite