Cum a reuşit Klaus Iohannis să rămână, aproape 14 ani, la cârma Sibiului. Cum s-au stricat relaţiile cu Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis - Foto Arhiva Adevărul
Klaus Iohannis - Foto Arhiva Adevărul

Investiţiile masive în infrastructură, dar şi definirea şi promovarea Sibiului ca şi brand turistic cultural sunt printre atuurile majore care i-au făcut pe sibieni să-l aleagă pe Iohannis cu majorităţi covârşitoare, patru mandate la rând.

Klaus Iohannis, propus de PNL pentru posturile de vicepremier şi ministru de interne, este unul din cei mai longevivi primari din România.. Extrem de apreciat de sibieni, Iohannis şi-a câştigat mandatele cu majorităţi covârşitoare, într-un oraş în care numărul saşilor este unul extrem de mic. 

Dezvoltarea Sibiului 

În mandatele lui Klaus Iohannis, oraşul de pe Cibin a cunoscut o dezvoltare fără precedent iar investiţiile în infrastructură au fost substanţiale. Dacă în anii premergători programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 investiţiile majore la străzi au fost concentrate în centrul istoric al oraşului, din anul 2007 au fost începute lucrările mari de infrastructură în cartiere. 

În perioada premergătoare Capitalei Culturale Europene centrul Sibiului a fost reabilitat complet, şi constituie astăzi una din principalele atracţii ale fostei capitale culturale. Alte proiecte mari au vizat extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi canal, construirea cartierului Reşiţa, cu blocuri ANL pentru tineri, modernizarea şi extinderea Aeroportului Internaţional Sibiu precum şi reabilitarea a zeci de străzi în tot municipiul Sibiu. 

Iohannis şi lumea politică. Cum s-au rupt relaţiile cu preşedintele Traian Băsescu

În anul 2000, Iohannis  a câştigat primul mandat de primar în turul doi de scrutin, învingându-l atunci pe Ioan Cindrea (PSD), actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu. Timp de 4 ani, primarul a condus Sibiul cu un consiliu local majoritar PSD. 

Cel de-al doilea mandat, obţinut în 2004 cu 88,7 la sută din voturi, a adus şi majoritatea Forumului Democrat al Germanilor (FDGR) din România în Consiliul Local Sibiu, majoritate pe care Forumul a avut-o apoi şi la alegerile din 2008, şi la cele din 2012. Tot în 2004, Martin Bottesch, de asemenea membru FDGR, a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu. 

2008 este anul în care Iohannis câştigă cel de-al treilea mandat de primar, cu 83,2 la sută din voturi, dar şi anul în care PDL şi edilul Sibiului rup relaţiile bune de până atunci. Dacă în 2007, anul Capitalei Culturale Europene, Traian Băsescu a făcut mai multe vizite la Sibiu şi a deschis împreună cu Iohannis, în Piaţa Mare, anul Capitalei Culturale Europene, în 2008, înainte de alegeri, PDL avea să-l racoleze pe primarul FDGR al Mediaşului din acea perioadă, Daniel Thelmann, fapt care a dus la ruperea relaţiei cu Iohannis. 

De altfel, Traian Băsescu nu şi-a ridicat nici până astăzi titlul de cetăţean de onoare al Sibiului, primit în 2007.  

Al patrulea mandat de primar a fost câştigat de Iohannis în 2012, cu 77,89 la sută din voturi. Un an mai târziu, primarul Sibiului, care a condus FDGR din 2001 şi până în 2013, avea să renunţe la conducerea FDGR, unde a rămas simplu membru, pentru a se alătura PNL, fiind propulsat direct prim-vicepreşedinte al partidului, acelaşi partid care în 2009 l-a propus pentru funcţia de prim-ministru al României. 

Brandul Sibiului, turismul cultural 

Afirmarea Sibiului ca destinaţie prin excelenţă pentru turism cultural avea să se realizeze în 2007, an în care oraşul a fost Capitală Culturală Europeană şi în care a atras peste 1 milion de turişti. 

De atunci, oraşul şi-a consolidat imaginea de destinaţie culturală, Sibiul găzduind an de an manifestări de renume care atrag aici turişti din toată lumea. Printre cele mai cunoscute, sprijinite şi cu fonduri de la bugetul local prin Agenda Culturală, se numără Festivalul Internaţional de Teatru, Sibiu Jazz Festival, Astra Film Festival, Târgul Olarilor, Artmania, Tiff sau Cibin Fest. 

Turiştii pot vizita de asemenea obiective turistice renumite cum sunt bisericile istorice sau muzeele, cele mai cunoscute fiind Muzeul Brukenthal, moştenirea baronului cu acelaşi nume, sau Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra, cel mai mare muzeu în aer liber din sud-estul Europei. Sibiul ca şi destinaţie de turism cultural a fost intens promovat la numeroase târguri de turism, atât în ţară cât şi în străinătate. 

Iohannis şi ANI

De-a lungul anilor, numele primarului Sibiului a apărut şi în câteva scandaluri publice, cele mai cunoscute fiind cele legate de posibile incompatibilităţi ale acestuia. 

În 2009, ANI l-a acuzat pe Iohannis de încălcarea Legii incompatibilităţii, pentru că ar fi ocupat, în 2003, funcţia de administrator la societatea Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică paralel cu cea de primar. Edilul a atacat hotărârea în contencios administrativ şi a câştigat. 

În aprilie 2013, Iohannis a fost acuzat tot de ANI că că ar fi deţinut ilegal, în mod simultan, atât funcţia de primar al Sibiului, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor din firmele Apă Canal SA Sibiu şi Pieţe SA. Edilul a făcut contestaţie în instanţă şi a câştigat

Vă mai recomandăm: 

Cine este Klaus Iohannis – drumul de la profesorul de fizică la vicepremier al României, propus de PNL

Puţini îşi mai amintesc de faptul că cel care e propus de liberali pentru poziţia de vicepremier şi ministru de Interne al României, Klaus Iohannis, este, la bază, profesor de fizică şi a fost inspector şcolar general la Sibiu.

Iohannis, despre partidul Mişcarea Populară: „Un PDL mai mic”. Despre înjumătăţirea ratelor: „Nu va da rezultate decât în talk-show”

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat la Sibiu că, în opinia sa, Mişcarea Populară nu se va putea profila „fiindcă toată lumea îşi dă seama că e tot un fel de PDL.

Iohannis: „Cu regionalizarea deocamdată e moartă. Anul ăsta cred că nici nu se mai discută”

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi la Sibiu că, în opinia sa, subiectul regionalizării nu va mai fi discutat în acest an, mai ales că e an electoral.

Iohannis, despre fondul clasei: „Este strict treaba părinţilor. Dacă vor să o facă, nu văd ce treabă are ministrul Educaţiei sau prim-ministrul“

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi la Sibiu că fondul clasei i se pare un lucru bun, atâta timp cât este gestionat strict de părinţi iar banii sunt folosiţi pentru nevoile elevilor, nu pentru cadouri destinate cadrelor didactice.

Iohannis, despre modificările la Codul Penal: “Modul în care s-a procedat este unul pompieristic, nu aşa trebuie să lucreze un Parlament”

Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis a criticat joi, la Sibiu, modul în care au fost introduse în Parlament propunerile de modificare a Codului Penal.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite