Sibiu: Criza şi creditele frânează investiţiile în Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea a anunţat că nu se va mai începe nicio lucrare importantă în oraş în acest an. Creşterea euro, creditele mari care gâtuiesc bugetul şi încasările slabe din taxe şi impozite, determină Primăria Sibiu să ia decizii fără precedent.

Efectele crizei economice îşi arată colţii pentru prima dată la modul cel mai serios în fosta Capitală Culturală Europeană. Municipalitatea recunoaşte că efectele se vor vedea în viitorul apropiat şi în privinţa investiţiilor aflate în derulare sau care ar fi trebuit demarate în viitorul apropiat, în urbea de pe Cibin. Primarul Klaus Johannis nu a ascuns faptul că din cauza încasărilor slabe făcute de municipalitate în această primă jumătate a anului, se va regândi strategia de alocare de bani pentru viitoare investiţii. Prima decizie importantă este că viitorul parc de agrement din Pădurea Dumbrava, investiţie cifrată la peste 5 milioane de euro, nu va mai fi începută în acest an. „Foarte puţine investiţii vor fi demarate în cea de a doua parte a anului. Legat de ştrandul din Pădurea Dumbrava vă pot spune că nu vom dispune începerea lucrărilor în acest an din cauză cu nu este propice într-o asemnea perioadă să facem aşa ceva” a explicat primarul Sibiului. Nici invetiţiile private nu se anunţă a fi spectaculoase pe viitor. Chiar dacă la participarea de la întrevedrea cu mai mulţi afacerişti germani, în această primăvară, la Ulm, primarul Johannis a avut semnale că există interes pentru investiţii străine la Sibiu, în acest moment municipalitatea a renunţat să mai identifice alte terenuri care s-ar preta la investiţii industriale. „Deocamdată nu se impune dezvoltarea unor noi zone industriale, pentru că nu este cazul” a comentat sec şi acest aspect, primarul Johannis. Lipsa de bani a lovit indirect şi cea mai galonată echipă de baschet din judeţ. Primarul a mărturisit că CSU Sibiu va primii bani mai puţini pe viitor. „Comparativ cu anul trecut, contribuţia noastră va scădea în privinţa banilor daţi pentru CSU Sibiu” a declarat primarul Sibiului.

Plăţi reeşalonate pentru lucrări

Pentru că nu s-au strâns atâţia bani cât a preconizat municipalitatea, primarul Johannis s-a văzut nevoit să se aşeze la masă cu antreprenorii care efectuează diferite lucrări în Sibiu, pentru a le cere o oarecare clemenţă în privinţa achitării facturilor. „Este posibil ca şi actualele lucrări pe care le efecutăm să fie afectate şi de aceea am avut o întâlnire cu toţi antreprenorii, în cadrul căreia le-am cerut să găsim împreună şi de comun acord o modalitate de a reeşalona plăţile. Aceştia au fost foarte înţelegători” a mai explicat Johannis.

Credite de 49 de milioane de euro

Municipalitatea are contractate şi în derulare la ora actuală un număr de cinci credite. Dintre acestea cel mai mare este de 70 de milioane de lei, fiind contractat în 2007 de la Dexia Bank pentru aerportul Sibiu. Tot pentru aeroport au mai fost luate de la aceiaşi bancă în 2008, încă 20 de milioane de lei. La aceste sume se adaugă un credit de 15 milioane de euro, luat de la BERD pentru lucrări de infrastructură în 2005, un credit de 10 milioane de euro, luat tot de la BERD în 2006, pentru străzi şi un credit de 10,5 milioane de lei, luat în 2006, de la BRD, pentru construirea de locuinţe.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite