Sibiu: Claudiu Popescu părintele endurocrossului în Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin muncă, voinţă şi o mare pasiune pentru enduro, Claudiu Popescu a reuşit să aducă oficial la Sibiu endurocross-ul, cea mai nouă ramură de motociclism off-road din motorsportul românesc.

Claudiu Popescu este motociclist din copilărie, când mergea pe coclauri cu Mobre sau Jawe. „Dan Păşteanu este primul om care m-a iniţiat în off-road. L-am cunoscut când am avut probleme cu motorul meu de atunci, IZH Planeta 5. Dan este unul dintre cei mai vechi şi pricepuţi mecanici moto. Aşa am ajuns la el şi în scurt timp ne-am împrietenit. Atunci mi-a zis să vând motorul şi să-mi iau ceva de enduro”, îşi aminteşte Claudiu.

Organizează curse pentru endurişti
În câţiva ani, Claudiu a trecut oficial de partea „frumoşilor nebuni” pentru care coclaurile sunt sfântă patrie. „Acum patru ani, când s-a înfiinţat EMA (Enduro Motorcycle Association), Mircea Tudor era preşedinte şi m-a cooptat pe mine şi pe majoritatea enduriştilor sibieni. Dar el nu s-a implicat mai mult de atât. Mie mi-a plăcut ideea şi am preluat frâiele, astfel că în 2005 am organizat prima cursă amicală de enduro, pe Valea Sadului. Anul următor am repetat experienţa şi am organizat un alt concurs şi am ajuns să ne împrietenim şi să colaborăm cu alte cluburi din ţară”, povesteşte enduristul.

Afilierea la FRM, un rău necesar

După două curse amicale s-au afiliat Federaţiei Române de Motociclism (FRM) şi aşa au organizat în 2008 o competiţie de endurocross în Guşteriţa, cursă care a însemnat inaugurarea traseului. „Eu consider că o cursă organizată sub egida FRM  atrage tot mai puţini motociclişti. E vorba în primul rând de taxele sporite. La o cursă amicală, motociclistul trebuie să plătească doar participarea. La una oficială, plăteşte dublu, pentru că e nevoie de licenţă de pilot, asigurare, vizită medicală”, declară Claudiu. Anul trecut, când eforturile depuse în club nu i-au fost răsplătite cu meritoria funcţie de preşedinte, Claudiu a plecat din EMA. „Bogdan Ionel este cel mai mare campion de motocros al Sibiului. El avea clubul înfinţat încă din 1997, dar nu mai avea activitate de câţiva ani. S-a oferit să ne dea clubul pentru ca noi să continuăm ceea ce am început cu EMA. Şi atunci, 90% din membri EMA au trecut la A.M.C. Bogdan Sibiu, sub preşedinţia mea”, mai spune omul.

„Vreau să ajut enduroul să nu moară”
Aflat la conducerea clubului, Claudiu a organizat deja două competiţii, una de enduro la Păltiniş, „Enduro Maniaco Depresiv” şi etapa a V-a din Campionatul Naţional de Endurocross, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, pe Dealul Guşteriţei. Acum are în plan organizarea unei etape de enduro din campionat. „Oficial, enduro în România este pe ducă. Pentru a fi campionat într-un sezon este nevoie de minim trei etape. În acest an, cu greu s-au făcut trei. De la anul vrem să organizăm noi o astfel de etapă, pentru a nu lăsa sportul să moară”, încheie Claudiu.

Vrea ca fiul lui să devina endurist

„Îmi plac calculatoarele şi, mai nou, de când s-a născut, băieţelul meu. Mergem în parc sau ne jucăm în curte. Abia aştept să se facă mai mare şi să-l pun pe motocicletă. Sper să-i placă enduro, ar fi frumos să devină şi el endurist”, declară Claudiu.

Fără oglinzi retrovizoare... pe munte nu e nevoie de ele
„Nu-mi plac oglinzile retrovizoare şi semnalizările, enduriştii o să înţeleagă la ce mă refer. Primul lucru pe care îl fac când îmi iau o motocicletă de enduro este să dau jos oglinzile şi semnalele.”

Cum sunt enduriştii din Sibiu?
C.P.:
A luat o amploare foarte mare fenomenul enduro în Sibiu, sunt multe grupuri organizate care ies pe munte. Dar nu toţi sunt educaţi. Clubul nostru încearcă să implementeze educaţia enduro, chiar am participat la acţiuni de ecologizare şi de plantare de pomi.
Cât crezi că mai sunt „deschişi” munţii noştri pentru sporturi off-road?
C.P.:
Dacă noi, enduriştii, avem grijă să respectăm proprietăţile private şi natura, cât mai mult. Altfel, în câţiva ani nu vom mai avea unde să facem enduro.
Ce-ţi place şi ce nu la Sibiu?
C.P.:
Parcul Sub Arini îmi place foarte mult, este pădurea din mijlocul oraşului. Nu-mi place faptul că, de câţiva ani, Sibiul este un şantier continuu. Se lucrează şi nu se mai termină.

Profil
Născut:
11 iunie 1975, Sibiu
Educaţie: Liceul Agricol, Sibiu
Ocupaţie: Preşedintele Auto Moto Club Bogdan Sibiu (A.M.C. Bogdan Sibiu)
Familie: Căsătorit, are un copil

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite