Liderii Forumului Democrat al Germanilor din România, despre Roşia Montană ” Să încercăm toate posibilităţile de a stopa acest proiect”
0
Liderii Forumului Democrat al Germanilor din România spun că formaţiunea se opune exploatării miniere de la Roşia Montană. FDGR a fost condus timp de 11 ani de primarul Sibiului, Klaus Iohannis. După ce a devenit vicepreşedinte PNL, acesta a rămas membru al Forumului.
”De la bun început vreau să spun şi eu foarte răspicat că suntem împotriva acestui proiect. Pentru asta există motive de fond şi de formă. Începem cu cele de fond. USL pe vremea când era în opoziţie a criticat foarte vehement acest proiect. Acum, deodată l-a îmbrăţişat. Oare de ce această inconsecvenţă, ca să nu spun altfel?
În al doilea rând, este o procedură absolut netransparentă. Dacă ţineţi minte, cu ocazia ultimelor alegeri locale, în câteva localităţi din Apuseni au fost chiar referendumuri. Faptul că nu s-au validat că nu aveau cvorum e altceva. Deci s-a mers la măsura cea mai democratică. Acum se încearcă cumva, prin uşa din dos, să se rezolve acelaşi proiect, se aruncă în cârca Parlamentului. Faţă de astfel de proceduri, ce încredere poţi să ai?”, a declarat marţi, la Sibiu, Paul Jurgen Porr, succesorul lui Klaus Iohannis la conducerea FDGR.
Porr a adăugat că, pe lângă motivele ”de fond”, cele mai importante sunt, în opinia sa, cele ”de formă”.
”Primul este unul ecologic. Toată lumea îşi aminteşte de accidentul de lângă Baia Mare. Sigur, nu se poate compara. Acolo s-a rupt un dig. Şi lichidul plin de cianură a poluat câteva rârui, inclusiv Dunărea. Deci, din acest punct de vedere, nu se poate compara cu Roşia Montană, dar cianura-i tot cianură şi efectele s-au văzut şi unde nu s-au văzut, se cunosc, aşa că nu trebuie să verificăm acest lucru.
Sigur, că din punct de vedere economic, e varianta cea mai ieftină de a scoate, de a exploata aur şi sigur că Gold Corporation a dat garanţii că nu vor fi astfel de situaţii, dar noi nu avem nevoie de garanţii, noi nu avem nevoie de cianură.
Al doilea motiv este unul arhelogic. Acesta este discutabil. Sunt arheologi care susţin că acolo sunt cele mai vechi vestigii, de 2.000 de ani, primele mine săpate de romani, alţii, chiar şi aici, la Sibiu, sunt de altă părere, spun că din punct de vedere turistic, oricum nu se pot vizita pentru că este pericol de prăbuşire. Deci aici părerile sunt împărţite, dar cert este că odată cu proiectul Roşia Montană vor dispărea şi aceste vestigii, indiferent de valoarea lor”, a mai spus liderul FDGR.
Acesta a amintit şi un al treilea motiv, în opinia sa, acela al ”reantabilităţii”. ”Întrebarea mea este ce câştigă statul român din această afacere? Câştigă câteva procente amărâte. Acum chiar aşa fraieri să fim întotdeauna, cum am fost cu Bechtelul, spre exemplu? Sunt convins că se vor crea şi nişte locuri de muncă, dar întrebarea mea este cu ce preţ? Noi am discutat ieri şi cu deputatul nostru, Ovidiu Ganţ şi el va vota, de asemenea, „împotrivă”, în Parlament. Va fi cât de curând şi acest vot. Dacă fracţiunea minorităilor va hotărî să voteze „pentru”, se va abţine. Dacă fiecare membru al fracţiunii are libertatea să aleagă, va vota „împotrivă”. Sigur că suntem conştienţi că majoritatea parlamentară, care este de 70 la sută, această majoritate o să facă, dacă vrea, proiectul de lege, lege, fără probleme. Suntem conştienţi. Suntem realişti. Să încercăm toate posibilităţile de a stopa acest proiect”, a mai spus Paul Jurgen Porr.
Martin Bottesch: ”Suntem convinşi că dacă proiectul se va finaliza, generaţiile viitoare vor condamna pe cei care au luat decizii privind aprobarea exploatării”
Afirmaţiile sale au fost susţinute şi de Martin Bottesch, lider al formaţiunii pe Transilvania şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu. ”Ne îngrijorează faptul că în ultima vreme se încearcă crearea unei opinii favorabile proiectului Roşia Montană. Considerăm pertinente argumentele aduse de Academia Română şi de Academia de Studii Economice Bucureşti împotriva realizării unui asemenea proiect. Informaţia vehiculată în ultima vreme că ar fi un nou proiect, că s-ar fi negociat procente mai bune pentru redevenţă şi pentru participaţiunea statului român, iar garanţiile pentru protecţia mediului şi a patrimoniului naţional ar fi mărite, nu schimbă, în opinia noastră, natura proiectului. Este vorba de câştiguri efemere, dar de o distrugere de durată a naturii şi de pierderea pentru totdeauna a unor valori patrimoniale.
Suntem convinşi că dacă proiectul se va finaliza, generaţiile viitoare vor condamna pe cei care au luat decizii privind aprobarea exploatării. Generaţia viitoare va avea un sit natural distrus şi nu va accepta ideea că reluarea de venituri şi locuri de muncă pe o perioadă de aproxmativ două decenii ar fi justificat cauzarea unor astfel de pagube. Dorim să sensibilizăm, în primul rând, Parlamentul României, dar şi opinia publică, în general, de pericolele care le prezintă realizarea priectului Roşia Montană şi sperăm că el până la urmă va fi respins”, a spus Martin Bottesch.
Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului spre adoptare.
"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.
Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.
Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană”.
Vă mai recomandăm:
Roşia Montană: deputatul Ponta respinge ce aprobă premierul Ponta
Ponta: „Nu am luat niciun ban pentru Roşia Montană. Referendumul este o idee foarte bună“