Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Peste 1 milion de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfintii Mihail si Gavril
Sfintii Mihail si Gavril

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, iar odată cu această sărbătoare vechile credinţe populare spun că este trimisă pe lumea cealaltă vara şi începe, treptat, gerul iernii.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dintre cei 1.351.431 de români care îşi sărbătoresc onomastica de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil 597.620 sunt femei iar 753.811 sunt bărbaţi. Conform evidenţelor statistice, majoritatea femeilor, respectiv 358.003, poartă numele de Mihaela, iar alte 229.334 - Gabriela. Dintre bărbaţi, 366.396 poartă numele de Mihai, iar 259.093 - Gabriel.

Sfinţii care uşurează trecerea muribunzilor pe lumea cealaltă

Potrivit credinţelor populare, ziua de prăznuire a celor doi arhangheli are menirea de a uşura trecerea muribunzilor pe lumea cealaltă. 

”În tradiţia populară Arhanghelii Mihail şi Gavril apar umanizaţi şi, unori, împreună. Ei sunt cei care restabilesc armonia şi ordinea lumii prin eliberarea astrelor furate de diavol. Ziua lor de prăznuire este menită să uşureze trecerea pe tărâmul celălalt a oamenilor aflaţi pe patul de moarte. 

Izvoarele legendare afirmă că Arhanghelul Mihail a fost la început un om obişnuit care s-a căsătorit cu o fată frumoasă, numită Stăncuţa. După nuntă, aceasta a devenit foarte rea, iar pentru răbdarea avută cu ea Mihail a fost proclamat sfânt şi însărcinat să ia sufletele oamenilor. Se mai spune că, în timpul unei încăierări cu Stăncuţa, arhanghelul Mihail şi-ar fi pierdut un ochi şi de atunci moartea e pe jumătate oarbă, în sensul că ia şi suflete de oameni tineri. 

Hotărând să plece în lume, ajunge la o casă unde se născuse un copil pe care s-a oferit să-l boteze. Ca dar de botez a oferit noului născut meseria de medic. În alte variante, i-ar fi dat o sticlă cu un medicament din care, dacă se administrau bolnavilor doar trei picături, ia-r fi vindecat. El putea vindeca însă doar pacieţii la picioarele cărora stătea Arhanghelul Mihail. Dacă Arhanghelul se punea la capul lor însemna că aceştia nu mai pot fi salvaţi.

După alte izvoare legendare, Arhanghelul Mihail umbla întotdeauna însoţit de diavol, care era intolerant cu muribunzii, în timp ce Arhanghelul le mai acorda o oră-două de viaţă”, scrie Vasile Pistolea în volumul ”Sărbători religioase şi datini la români” (Editura Marineasa, 2006). 

Despre Arhanghelul Gavril se spune că stăpâneşte ciuma, ca şi sfântul Haralambie, şi că ar fi dat Maicii Domnului vestea naşterii lui Isus. 

Moşii de Arhangheli şi turta arieţilor

Tradiţiile populare spun că cine munceşte în această zi va avea parte de o moarte chinuită. Tot acum finii merg cu colăcei la naşi şi se spune că este trimisă pe lumea cealaltă vara, iar sfântul începe să slobozească, treptat, gerul iernii. 

”Ofrandele alimentare date pentru morţi sub formă de pomană se numesc Moşii de Arhangheli. Cu acest prilej se aprindeau lumânări atât pentru omenii în viaţă cât şi pentru cei dispăruţi fără lumânare, în împrejurări năpraznice. 

În Transilvania se obişnuieşte să se facă în această zi turta arieţilor, arieţii fiind numele berbecilor despărţiţi de oi. Acum arieţii se amestecă din nou cu oile, şi cu acest prilej se face o turtă de făină de porumb sau de grâu care, după ce se coace, se aruncă între oi. Dacă această turtă cade cu faţa în sus e semn că oilor le va merge bine când vor făta. Dacă va cădea cu faţa în jos, se zice că le va merge rău”, scrie Antoaneta Olteanu în volumul “Calendarele poporului român”, (Editura Paideia, Bucureşti, 2001). 

Vă mai recomandăm: 

Ce trebuie să facem ca să ne meargă bine? Superstiţii de Rusalii

Ce trebuie să facem să ne meargă bine? Superstiţii de Înălţarea Domnului

VIDEO FOTO Au spart toate ghinioanele.  Doi sibieni s-au căsătorit miercuri, 13.03.2013, la ora 13.00

Începe Săptămâna Mare – superstiţii din popor ca să ne meargă bine

Începe Postul Paştelui. Cât durează, ce mâncăm şi care sunt superstiţiile din popor – ce trebuie să facem ca să ne meargă bine

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite