Specialist elveţian: România, locul 2 la nivel mondial în privinţa periculozităţii hackerilor. Cum ne ferim de pericolele din mediul virtual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră este pe locul 2 în lume în ceea ce priveşte periculozitatea hackerilor, după China şi înaintea Rusiei şi Statelor Unite, a declarat joi, la Sibiu, Laurent Chrzanovski, arheolog şi doctor şi es lettres al Universităţii din Lausanne. Potrivit sursei citate, suntem pe locul 6 în lume în ceea ce priveşte numărul de hackeri.

„Problema aici, în România, este foarte mare. România a devenit noul El Dorado IT, este clasată pe locul 7 în lume pe număr de IT-işti pe cap de locuitor, e clasată pe locul 6 în lume pe număr de hackeri şi numărul 2 în lume după China şi înainte de Rusia şi SUA pentru periculozitatea hack-erilor.

De asemenea, România are cea mai bună poliţie din Europa Centrală şi putem spune din Europa de luptă împotriva criminalităţii informatice, şi în 23 mai Parlamentul a adoptat noua strategie a României pentru securizarea informatică a ţării. În acest domeniu în Elveţia nu avem o poliţie atât de bună ca cea română, nu avem IT-işti atât de mulţi cât cei români, dar în schimb avem servicii secrete care de 20 de ani lucrează împreună cu toată poliţia şi mai ales cu tot sectorul privat, cu confedereaţiile patronale, cu IT users, cu providers”, a declarat Laurent Chrzanovski, care este şi responsabil realţii publice în cadrul Swiss Webacademy, asociaţie profesională care va organiza la Sibiu, pe 25 şi 26 septembrie, conferinţa internaţională „Cybersecurity in Romania. Challenges and Solutions fot IT security”.

Atacurile informatice din cadrul companiilor, facilitate de angajaţi

Specialistul elveţian a atras atenţia asupra faptului că foarte multe atacuri informatice în cadrul companiilor sunt facilitate chiar de către angajaţii acestora.

„O altă abordare care aproape nu a fost tratată în România este duşmanul aşa-zis intern, prin greşeală sau prin intenţie. Patru atacuri la câteva zeci, către firme sau către privaţi au fost facilitate de greşeala unui angajat care a lăsat computerul deschis cu parola sau chiar de un angajat care pentru o anumită sumă de bani a dat anumite informaţii vitale, şi ăsta este un subiect foarte sensibil mai ales la IMM-urile din România.

Sunt 2 ţări în care toate marile companii încearcă să facă centre regionale – competiţia cea mare este între Polonia şi România. Pe planul IT internaţional nu mai există Râmnicu Vâlcea, Râmnicu Vâlcea se numeşte hacker town, şi nu degeaba FBI a deschis un centru de localizat împreună cu Poliţia Română chiar la Râmnicu Vâlcea. Aceşti hackeri, care au fost puţin cunoscuţi până acum 2 ani, pentru că erau evident foarte activi pe plan internaţional, acolo era mai mult o criminalitate organizată destinată sectorului bancar, acum încet-încet au şi indicaţii să fie activi în România pentru anumite interese economice, strategice, politice, concurenţiale”, a mai spus Laurent Chrzanovski.

Cum ne ferim de pericolele din online

Specialistul elveţian spune că sunt 3 reguli de bază care trebuie respectate pentru a ne feri de pericolele din mediul virtual.

„Prima regulă foarte importantă este să nu postaţi orice pe conturile de reţele sociale. Postările pe reţelele sociale sunt prima cauză a furtului din locuinţe din lume, pentru că trimiteţi o poză, sunteţi cu prietenul dumneavoastră la Mamaia, hoţul ştie că apartamentul e gol, vine.

A doua chestie foarte importantă – să nu accesaţi nicioodată datele vitale ale firmei sau ale contului bancar prin wireless gratuit, fie la aeroport, fie la un bar, pentru că oricine poare să le intercepteze complet, degeaba e securizat computerul dumneavoastră şi serverul băncii, treceţi pe o linie nesecurizată.

Al treilea este un sfat pur şi simplu de bun simţ – să nu acceptaţi prin reţele sociale oamenii pe care nu-i cunoaşteţi, să nu răspundeţi la anumite mailuri, să verificaţi când faceţi plata pe internet că site-ul are htpps securizat, pentru că asta este cel mai mare risc acum care se naşte în România, în Rusia cifra de afaceri a hackerilor este de 2 miliarde de dolari pe an, pentru că fac interfeţe care arată exact identic cu site-ul unde mergeţi să faceţi cumpărături, culmea primiţi şi produsul numai că banii nu se duc la site-ul care vinde şi puteţi să vă treziţi cu medicamente avariate, cu contrafacere.

Din punctul meu de vedere, personal, mare grijă la utilizarea aplicaţiilor de tip e-banking sau de tip securizat cu telefonie mobilă de ultimă generaţie pentru că acolo vor lovi mulţi, este o problemă destul de delicată. Pe telefonul mobil, dacă puteţi să nu înregistraţi automat parola dumneavoastră pe internet, pe anumite site-uri, vă ajută deja pentru că dacă un hoţ vă fură telefonul mobil deja intră pe internet, intră pe site şi are deja parole de bază pentru a intra în mai multe web site-uri de bază.

Sunt reţele care sunt controlate şi nu trebuie uitat niciodată, în Facebook nu mai sunteţi proprietari de ce puneţi acolo, proprieatar devine Facebook prin contract pe care îl semnaţi”, a explicat Laurent Chrzanovski.

Specialişti din toată lumea vin săptămâna viitoare la Sibiu

Fosta capitală culturală europeană găzduieşte săptămâna viitoare unul din cele mai importante evenimente ale acestui an, respectiv conferinţa internaţională „Cybersecurity in Romania. Challenges and Solutions fot IT security”.

La eveniment vor lua cuvântul reputaţi specialişti internaţionali, printre care Mauro Vignati, Federal Intelligence Service, Switzerland, MELANI, Philippe Joliot, President, TRACIP and Senior expert at the Nancy Court of Justice, Isabelle Augsburger-Bucheli, Decan si Profesor la ILCE (Institute for Economic Crime Investigation), Neuchâtel, Elvetia, Romain Roubaty, Profesor la ILCE (Institute for Economic Crime Investigation), Neuchâtel, Elvetia, Mattia Epifani, digital forensics specialist for judges, prosecutors, lawyers and private companies, both as Court Witness Expert and Digital Forensics Expert, Genova, Italia, Andrea Zapparoli Manzoni, Senior expert in ICT security, Clusit (Information Security Italian Association)
Prof. Latif Ladid, presedintele Comisiei UE pentru implementarea IPv6.

„Conferinţa va lansa o platformă de dialog deschis si neutru care va permite oricarui utilizator IT din mediul de afaceri sau institutional sa intalneasca specialişti de varf şi  reprezentanti ai Institutiilor Statului intr-o dezbatere despre cele mai noi tendinţe în domeniul securităţii informatice precum şi despre cele mai noi soluţii de protecţie în cyberspaţiu pentru siguranţa informaţiilor individuale şi profesionale”, potrivit organizatorilor. Înscrierile se pot face până luni, 23 septembrie 2013, pe cybersecurity-romania.ro.

Vă mai recomandăm:

Hackerii nord-coreeni spionează Coreea de Sud cu ajutorul „Kimsuky“

Statele Unite: Doi români au fost condamnaţi pentru piraterie informatică

Microsoft: cum va fi Windows XP după 2014? Ţinta preferată a hackerilor şi companiile pot avea pierderi majore






 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite