Valeria Vălean: „Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa secţiei de oncologie din cadrul Spitalului Judeţean Sibiu spune că şi-ar fi dorit să fie cardiolog, dar atunci când şi-a ales specializarea a fost nevoită să aleagă radioterapia.

Valeria Vălean este şefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu de mai mulţi ani. Spune că se mic copil şi-a dorit să fie medic, deşi nici mama nici tatăl ei nu au a îmbrăţişat această carieră. Spune însă că jocul ei preferat era „de-a doctorul“. „Nu ma influenţat nimeni în decizia de a alege medicina şi niciun moment nu m-am gândit să fac altceva. Jocul meu preferat, fie că mă jucam cu păpuşile, fie că mă jucam cu adulţii, era de-a medicul şi iată că jocul l-am dezvoltat într-o profesie“, povesteşte Valeria Vălean. Medicul spune că pe vremea aceea, variantele pentru cei care doreau să facă o facultate erau destul de puţine, aşa că, decât să se facă avocat, profesor sau inginer, mai mult a dorit să fie doctor. „Atunci nu m-am gândit vreun moment să fac altceva, acum însă da. Cred că m-am mai gândit şi după ce am terminat facultatea, când am trecut printr-o perioadă extrem de grea, m-am zbătut foarte mult“, povesteşte Valeria.

A terminat facultatea, au urmat trei ani de stagii şi apoi a fost medic de familie. „Am fost medic la circa din Moşna. Acolo am reuşit să iau repartiţie. Nu am ales Aradul, ci Sibiul, pentru că soţul meu este sibian. Apoi, în 1988 am dat secundariatul, un fel de rezidenţiat de astăzi. Dar a fost unul ciudat şi erau specializări doar pentru posturile care nu erau ocupate. Practic aşa am ajuns să aleg specialitatea radioterapie“, spune Valeria Vălean. Între timp, medicul şi-a dat examenul de specialitate, a făcut primariatul, iar din 2004 este medic primar şi în oncologie. „Am ales să fac şi această a doua specializare pentru a mă putea ocupa mai bine de pacienţi, pentru că în tratamentul unui bolnav de cancer, de multe ori se foloseşte şi chimioterapia şi radioterapia“, spune medicul.
Cu toate aceseta, şi-a dorit mai mult să fie cardiolog şi îşi imaginează să i s-ar fi potrivit mult mai mult. „Cred că mi s-ar fi potrivit mai bine, pentru că eu sunt spontană, foarte curajoasă şi în cardiologie cred că şi satisfacţiile sunt mai mari“, spune Valeria Vălean.


Derviza ei: nu dezarmăm în faţa bolii
Chiar dacă trateză pacienţi bolnavi de cancer, spune că asta nu îi taie pofta de optimism. E fermă atunci când spune că speranţele de viaţă sunt tot mai mari la pacienţii cu cancer şi e convinsă că e incorect să spună despre cancer că înseamnă condamnare la moarte. „Speranţele de viaţă sunt tot mai mari. Sunt cancere care au speranţă de viaţă de 10 sau 15 ani şi sunt localizări care sunt vindecabile. Îmi vine în minte o pacientă diagnosticată în 1992 cu cancer de col, în stadiul trei, deci avansat, care trăieşte şi acum. E vindecată, nu face niciun tratament“, spune Valeria Vălean. Medicul spune că în această afecţiune psihicul pacientului este extrem de important şi alături de medic trebuie să lupte cu această afecţiune.

Profil:
Născută: 24 august 1955, Arad
Studii: Facultatea de Medicină din Cluj Napoca
Familie: căsătorită, doi copii

Întrebări şi răspunsuri:
Cât timp credeţi că trebuie să mai treacă pentru a descoperi tratamentul pentru cancer?
Părerea mea, strict personală, este că leacul pentru cancer niciodată nu va putea fi descoperit, pentru că celula tumorală este o celulă sălbatică, pot spune, şi suferă atâtea modificări încât niciun medicament nu va putea să o împiedice să se dezvolte.
Credeţi în tratamentele naturiste, în cazul cancerului?
Cred în produsele naturiste administrate ca şi tratament de susţinere, şi vorbim aici de vitamine, antioxidanţi, dar nu cred într-un tratament naturist exclusiv al cancerului.


Ce îi place:
Îi place extrem de mult să se documenteze, să fie la curent cu ce se petrece în viaţa socială şi politică, internă şi internaţională. Spune că îi place extrem de mult să navigheze pe internet şi o face de fiecare dată când are nevoie de vreo informaţie.

Ce nu îi place:
Urăşte sistemul de sănătate de la noi, faptul că nu este plătită performanţă, Casa de Asigurări de Sănătate este un prost plătitor şi lipsurile de zi cu zi, care îi împiedică pe medici să îşi facă meseria aşa cum ar trebui.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite