Satu Mare: Apă scumpă şi proastă
0Proiectul ISPA al Apaserv a băgat primăria în datorii fără ca la robinete să curgă o apă mai bună.
Lucrările demarate de Apaserv în cadrul proiectului ISPA "Îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, colectare a apelor uzate şi a staţiei de epurare în municipiul Satu Mare", nu au generat o creştere semnificativă a calităţii apei la capătul reţelei de distribuţie, susţin reprezentanţii Inspecţiei sanitare.
Proiectul de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare este realizat printr-o finanţare nerambursabilă ISPA de 26.522.050 de euro şi este cofinanţat de Primăria Municipiului Satu Mare printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii de 10.832.950 de euro. Valoarea totală a proiectului este de 37.355.000 euro.
Lanţ de plângeri la protecţia consumatorului
În pofida sumelor investite, de la începutul acestui an, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului a înregistrat 11 plângeri cu privire la calitatea dubioasă a apei de la robinete, iar Direcţia de Sănătate Publică a amendat societatea cu 1000 de lei din acelaşi motiv. Specialiştii din cadrul Inspecţiei sanitare a Direcţiei de Sănătate Publică afirmă că îmbunătăţirile la nivel calitativ înregistrate la uzinele de apă din Satu Mare şi Doba se pierd din pricina reţelei vechi.
„La uzina de apă, analizele de laborator relevă creşteri la nivel de puritate, au instalat sisteme suplimentare de reţinere a fierului, însă calitatea apei se schimbă pe parcurs. Fenomenul apei maro de la robinete, care continuă să fie reclamat de clienţii Apaserv din municipiu, înseamnă de fapt apă cu concentraţii de fier şi turbiditate peste limitele admise” susţine Guran.
Marcel Merţan, medic primar de igienă în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a declarat că îmbunătăţirile calităţii apei se resimt pregnant doar la uzina de apă, unde valorile măsurate în laborator arată valori ideale din punct de vedere microbiologic şi bacteriologic.
Apaserv dă vina pe reţea
Potrivit unor surse din Apaserv, mai mulţi sătmăreni care au reclamat calitatea apei la OPC şi ale căror sesizări s-au dovedit justificate au beneficiat de scutiri de la plata facturii pe luna în care au înregistrat reclamaţia.
„Problemele legate de calitatea apei din municipiu sunt generate de faptul că reţeaua de distribuţie e veche, iar variaţiile de presiune angrenează depunerile de pe conductă, care ajung din când în când la robinetele oamenilor” afirmă Ioan Leitner, directorul Apaserv. De la demararea proiectului ISPA, apa la Satu Mare s-a scumpit cu peste 60%.