Satu Mare: Locuinţe neolitice descoperite la Tăşnad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Locuinţe neolitice descoperite la Tăşnad
Satu Mare: Locuinţe neolitice descoperite la Tăşnad

În urmă cu o săptămână, arheologii au mai descoperit şi vase de ceramică, pe care le-au dus la Muzeul Judeţean. Arheologii sătmăreni au încheiat, în urmă cu o săptămână, săpăturile de salvare efectuate în zona ştrandului termal din Tăşnad, unde au descoperit o aşezare din epoca de piatră.

Potrivit specialiştilor, locuinţele de aici sunt cele mai mari din ţară descoperite până în prezent care datează din această perioadă. „În România nu au mai fost descoperite astfel de locuinţe. Au un perimetru de 10 metri pătraţi, pe când cele descoperite până acum au fost construite pe o suprafaţă de trei - patru metri pătraţi. Sunt trei la număr şi sunt locuinţe de suprafaţă“, a declarat arheologul Cristian Virag. Locuinţele datează din preajma anului 7.000 înainte de Hristos, iar cea mai veche aparţine culturii Starcevo-Criş.

Săpături pe o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi

Cercetările şi săpăturile efectuate pe o suprafaţă de peste 2.500 de metri pătraţi au mai scos la iveală alte patru locuinţe de tip bordei, dar şi locuinţe cu cuptor de ars ceramică, vase de provizii, statuete feminine antropomorfe, topoare etc. Statuetele feminine sunt realizate din lut şi simbolizează fertilitatea. S-au descoperit şi pintadere, unelte folosite la realizarea de imprimeuri sau tatuaje.
Într-un alt loc, arheologii au descoperit trei topoare din piatră aliniate unul lângă altul, iar peste ele aşezată o daltă. „Era un ritual care se desfăşura în momentul în care se puneau bazele unei locuinţe noi. Uneltele şi dalta au fost găsite aşa cum le-au lăsat strămoşii noştri“, susţine Cristian Virag.
Arheologii spun că locuinţele erau construite la margini de păduri sau pe cursul apelor. Acestea se deosebesc între ele atât prin modul de construcţie, cât şi prin modul de distribuire a lor (aşezări concentrice, case lungi şi locuinte pe stâlpi de apă etc.).
Vasele din ceramică sunt de diferite mărimi. O parte dintre ele se află în atelierul instituţiei pentru restaurare. „Greutatea pământului le-a afectat. Majoritatea sunt rupte, iar specialiştii noştri trebuie să le restaureze. Cel mai mare vas pe care l-am găsit şi care trebuie restaurat are o înălţime de peste 1 metru. Este un vas pentru provizii iar, când va fi gata, vasul va fi expus publicului“, a declarat Cristian Virag.

Lucrări de salvare


Intervenţia arheologilor la Tăşnad s-a produs datorită lucrărilor de extindere şi modernizare a ştrandului termal. La finalizarea lucrărilor, zona termală se va întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi.

cifre
10
metri pătraţi este suprafaţa unei locuinţe neolitice descoperite la Tăşnad.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite