Satu Mare, pe harta culegerii de semnături pentru Uniunea Salarială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Salarială doreşte egalizarea salariilor pentru aceeaşi muncă prestată în rândul ţărilor est europene cuc ele din vest. În Satu Mare sindicalistul Dan Burulea va coordona campania

Investitorii străini care vin în România nu se feresc să recunoască faptul că ţara noastră este atractivă din punct de vedere ecomonic datorită forţei de muncă ieftină, comparativ cu statele unde acestea au sediul central.

De-a lungul timpului au existat discuţii despre discrepanţele care există între salariaţii aceleiaşi firmei dar care lucrează în fabrici din ţări diferite, cei care sunt în Europa de Est fiind defavorizaţi din acest punct de vedere.

La iniţiaţiva deputatului maghiar Gyongyosi Marton, şapte ţări şi-au dat semnătura pentru a sprijini înfiinţarea Uniunii Salariale - iniţiativă civică europeană, prin care să ceară Comisiei Europene căutarea de soluţii pentru egalizarea salariilor pentru angajaţii aceleiaşi companii, din state diferite, care prestează aceeaşi muncă. Cei care au iniţiat această iniţiativă au nevoie de un milion de semnături din statele care s-au alăturat iniţiativei, pentru ca ea să poată ajunge pe masa europarlamentarilor.

„„În primăvara acestui an s-a pornit iniţiativa cetăţenească prin care s-a format principiul egalităţii salariale sau venituri egale pentru o muncă egală. S-au întrunit reprezentanţi din 7 ţări care se vor adresa Uniunii Europene în vederea egalizării veniturilor din UE, deoarece au trecut 30 de ani de la schimbarea regimurilor, suntem membrii de 10 ani ai UE, mai mult de 10 ani aşteptăm să ne ridicăm la nivelul occidentului, dar să se realizeze şi egalizarea din punct de vedere al veniturilor, cele din est cu cele din vest.

Am constatat că în loc să ne apropiem de nivelul de trai din occident, din ce în ce mai tare suntem lăsaţi în urmă. Ne-am decis să ne unim forţele iar reprezentanţi ai 7 ţări din Europa centrală şi de est să încercăm să ne impunem voinţa în faţa Comisiei Europene. Aceste pretenţii ale noastre să fie formulate atât către comisia European cât şi către propriile noastre guverne, pentru că atât la nivel de politică naţională cât şi de politică europeană e nevoie de schimbări. Scopul este ca printre principiile UE să se ridice şi cel al principiului pentru o muncă egală să fie şi un salar egal.

Pentru asta este nevoie de o nouă politică de coeziune şi de o politică structurală care să ridice ţările care au rămas în urmă. Considerăm că Europa nu poate fi stabilă şi de succes şi nu poate să aibă viitor dacă sunt astfel de diferenţe. Desigur, nu aşteptăm doar de la Bruxelles să se aducă aceste schimbări, noi pe plan local trebuie să producem schimbări. Trebuie desfiinţată corupuţia din ţările noatre care e principalul impediment în calea succesului, o nouă politică de taxe şi impozite, o nouă politică de sprijin. Trebuie să facem ca intreprinderile mici şi cele familiale să fie competitive pe plan extern.”, afirmă Gyongyosi Marton în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Satu Mare.

România este una din ţările care au aderat la această iniţiativă şi care va avea de adunat 24.000 de semnături, acestea fiind repartizate în funcţie de numărul de europarlamentari pe care fiecare stat în are. Cel care a prelua frâiele iniţiativei în România este Dragoş Târnoveanu.

„Principala dimensiune a iniţiativei este una economică, vorbindu-se despre omogenizarea salariului în spaţiul european, dar mai este şi problema migrării, dimensiunea socială a problemei. Sub presiunea creşterii veniturilor şi atingerea unui nivel de viaţă mai bun, multe familii sunt deconectate, atunci când unul din părinţi e nevoit să plece din ţară, iar copiii rămân în spate, în grija rudelor, a bunicilor sau chiar a instituţiilor locale, ceea ce este un efect negativ, mai greu cuatificabil decât nişte indicatori economici care pot fi cuatificaţi pentru a fi îmbunătăţiţi. Acest lucru se va vedea pe termen lung, toţi am văzut că aceşti copii trec prin diverse traume, accidente, iar cauza este că nu au alături părinţii să le ofere dragostea pentru o dezvoltare propice.”, a afirmat acesta.

Din Satu Mare, cel care se va ocupa de această iniţiativă şi va coordona strângerea de semnături este Dan Burulea, preşedintele Sindicatului CNSLR Frăţia din Satu Mare.

„Este nefiresc ca noi sa fim exploataţi şi să muncim la aceeaşi valoare ca productie şi ca şi calitate în schimb să fim plătiţi la un nivel extrem, extrem de scăzut. Stiţi cu toţii că salariu minim în Romania, raportat la valoarea coşului zilnic asigură un deficit, făcând un calcul, unei familii cu 3 persoane îi lipseste peste 1200 lei. În Germania în urma scăderii din salariu minim a valorii coşului zilnic, un neamţ rămâne cu peste 600 de euro. Această initţativă presupune ca cetăţenii Europei să aibă un venit care să le asigure un trai decent, valoarea salariului minim să fie egală cu valoarea coşului zilnic, ca să nu spun că ar trebui să ne ramână un 200 de euro. ” afirmă şi Dan Burulea.

Acestea mai afirmă că din calculele sale, judeţul Satu Mare va contribui cu aproximativ 2000 de semnături la cele 24.000 pe care România trebuie să le strângă pentru această iniţiativă.

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite