REPORTAJ Vot curat! Lecţia mitei electorale, într-un sat din Satu Mare: „Uleiul se termină, însă după aia ce?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul Lucăceni a ajuns celebru în 2012, după ce administratoarea unui magazin a distribuit alimente localnicilor, sugerându-le să voteze un anumit candidat la funcţia de primar  FOTO  Cristina Cîcău
Satul Lucăceni a ajuns celebru în 2012, după ce administratoarea unui magazin a distribuit alimente localnicilor, sugerându-le să voteze un anumit candidat la funcţia de primar  FOTO  Cristina Cîcău

Ziarul „Adevărul“ continuă seria de reportaje sub genericul „Vot curat“, cu un exemplu din satul Lucăceni, care arată cât de nocivă e mita electorală. Alegătorii din acest loc au simţit pe propria piele urmările acesteia la alegerile locale din 2012, când câţiva dintre ei s-au ales cu dosare penale şi promisiuni nerespectate.

În localitatea Lucăceni din judeţul Satu Mare, ajunsă celebră în urmă cu doi ani, la alegeri, după ce câţiva localnici au fost săltaţi de poliţişti pentru că au primit mită, alegerile prezidenţiale sunt întâmpinate cu acceaşi nepăsare şi skepticism. Alegătorii din satul Lucăceni, judeţul Satu Mare privesc cu aceeaşi nepăsare viitoarele alegeri şi cred că politicienii încearcă să le smulgă voturile în schimbul unor promisiuni deşarte. “Merg de fiecare dată la vot dar se pare că degeaba. Unul e mai mare hoţ ca celălalt“, spune un localnic.

lucaceni

Chiar dacă unii sătenii îşi petrec majoritatea timpului în câmp, ei s-au dovedit a fi documentaţi despre ceea ce se întâmplă cu clasa politică din România la ora actuală. Ana Viman îi urmăreşte zilnic pe politicieni. Spune că, spre deosebire de unii consăteni de-ai săi, ea votează aşa cum îi dictează conştiinţa.

“Mă uit în fiecare seară la televizor. Îi cunosc pe toţi candidaţii. Îmi place să fiu prezentă la vot şi să îmi exprim alegerea aşa cum îmi dictează conştiinţa. Şi chiar dacă unii iau alimente de la un anume candidat tot votează cu cine cred ei. Eu aşa zic”, a declarat Ana Viman.

lucaceni

Alegeri privite cu scepticism

„Am 60 de ani. Loc de muncă nu primesc. Îmi spun să ies în pensie. Nimic şi nimeni nu mă ajută. Unul e mai mare hoţ ca celălalt. Că va fi preşedinte român sau ungur nu mă ajută cu absolut nimic”, a spus Iosif Norbert, un localnic din satul Lucăceni.

Urmaşii lui Vasile Lucaciu din satul Lucăceni îşi duc traiul de pe o zi pe alta şi regretă anii dinainte de “90 când majoritatea aveau locuri de muncă. Mulţi au părăsit satul, au plecat în ţări străine după o pâine mai bună. Cei care au rămas trăiesc din munca câmpului care nu le aduce cine ştie ce câştiguri sau lucrând cu ziua pe la vecini. Seara sau încă de dimineaţă, în zilele de sărbătoare, se adună la cârciuma din sat unde mai stau de vorbă la o bere, o ţuică sau un vin.

Satul Lucăceni ce aparţine de comuna Berveni, judeţul Satu Mare, a ajuns celebru la alegerile locale din 2012, după ce administratoarea unui magazin din Lucăceni, o femeie în vârstă de 44 de ani, a distribuit pachete cu zahăr, ulei, făină şi orez mai multor localnici, sugerându-le să voteze un anumit candidat la funcţia de primar al comunei Berveni. Pe lângă persoana care a oferit bunuri, au fost identificate de către poliţiştii rurali şapte persoane care au primit aceste pachete. Produsele alimentare au fost confiscate şi în cauză a fost întocmit dosar penal pentru infracţiunile de oferire, respectiv primire de bunuri, în timpul campaniei electorale, în scopul determinării alegătorilor de a vota un anumit candidat.

Au trecut doi ani de la acest scandal, dar sătenii n-au uitat prin ce au trecut şi parcă s-au învăţat minte după ce s-au trezit cu poliţia pe cap. Iosif Norbert, un localnic de 60 de ani, ţine minte foarte bine că s-a dat şpagă şi că poliţia se perinda pe uliţele satului pentru a-i sălta pe cei vinovaţi.

 “Au fost probleme în 2012 şi a venit şi poliţia. Ne-am cam speriat că nu ştiam ce se întâmplă. Au fost persoane care au împărţit alimente ţiganilor. Dar a trecut şi nimeni nu a fost închis”, spune localnicul.

Pare că sperietura a fost destul de mare pentru a se învăţa minte. Cel puţin, din declaraţiile sătenilor asta reiese. Nici să nu audă de bani sau alimente în schimbul unor voturi. “Aia 10 litri de ulei se termină şi după aia ce? Fiecare îşi vede de treabă şi îşi vede de interesul lui, cel puţin câtă vreme va ocupa scaunul cel râvnit”, spune Mihai Mădărăsan.

Prin sat se povesteşte că administratorul magazinului care s-a ales cu dosar penal pentru că a împărţit alimente sătenilor în 2012 făcea campanie pentru Kis Hajnalka, pe atunci candidat independent pentru un nou mandat de primar. Se pare că aceste alimente nu i-au influenţat pe oameni foarte mult pentru că mandatul de primar a fost câştigat de viceprimarul Kiss Zoltan.

“Am câştigat cinstit. Noi le-am spus oamenilor în campanie proiectele noastre pentru comună. Până acum am reuşit să le ducem la bun sfârşit în proporţie de 70%”. Dacă contracandidaţii mei au procedat altfel în campanie e treaba lor”, ne-a declarat primarul comunei Berveni, Kiss Zoltan.

Candidaţii, străini pentru alegători

Chiar dacă scrutinul de alegeri prezidenţiale care va avea loc în toamna acestui an nu duce lipsă de candidaţi, feţele lor nu înseamnă nimic pentru potenţialii alegători. Dacă la alegerile locale, candidaţii la primărie încă mai au obiceiul de a merge din casă în casă pentru a discuta despre problemele oamenilor, candidaţii la prezidenţiale se mulţumesc să-şi pună feţele zâmbitoare pe stâlpi şi să îşi facă cunoscut programul electoral cu un megafon şi două boxe aruncate în portbagaj unei maşini ce străbate satele în viteză. În urma lor rămâne doar praful şi alegători nedumeriţi.

“Vă spun sincer nu ştiu cine candidează la preşedenţie. Toată ziua muncesc. Ajung acasă cu noaptea în cap şi apoi mă pun direct la somn. Nu am timp să-i urmăresc la televizor”, recunoaşte un alt localnic.

Nici tinerii din Lucăceni nu sunt cu mult mai optimişti că votul lor ar putea schimba ceva, însă Mihaela speră ca măcar copiii ei să aibă la un moment dat mai multe variante.

“Mergem la vot de fiecare dată. Dar nu ştiu dacă mai contează. Tot rău o ducem de 20 de ani încoace. Promisiunile se uită după ce obţii ceea ce vrei. Asta e valabil în cazul politicienilor”, explică femeia.

Satul lui Vasile Lucaciu

Satul Lucăceni este aşezat în judeţul Satu Mare, la o distanţă de şapte km de oraşul Carei, între localităţile Cămin şi Berveni. Denumit la înfiinţare “Urmaşii lui Vasile Lucaciu”, Lucăceni este una din aşezările româneşti înfiinţate de statul român în nord-vestul ţării după Marea Unire din 1918, ca urmare a reformei agrare din 1921. Ca şi celelalte aşezări a fost înfiinţată din nevoia rezolvării unei probleme grave cu care se con­frunta ţărănimea la finele primului război mondial – lipsa proprietăţii agrare. Statul român a urmărit atunci, prin înfiinţarea acestor aşezări de români, urmaşi direcţi ai locuitorilor din rîndul cărora s-au ridicat mari personalităţi ale luptei pentru propăşirea neamului- Horea, Avram lancu ori Vasile Lucaciu.

Astăzi satul Lucăceni este o aşezare care numără peste 1200 locuitori, cu toate că şi de aici s-a produs exodul unei importante părţi a populaţiei tinere înspre oraş în anii dinainte de 1989. Majoritatea sătenilor supravieţuiesc din agricultură. Dintre aceştia însă există şi circa 100 de familii care trăiesc din ajutorul social primit de la Primăria Berveni în fiecare lună, care se ridică la aproximativ 130 de lei/ persoană. În medie, 300 de lei pe familie.

Vă recomandăm şi

VOT CURAT Lecţia mitei electorale: „E ceva obişnuit să cinsteşti alegătorii“

VOT CURAT Pomana electorală nu îngraşă

Cum să nu ne votăm preşedintele

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite