Primăria Satu Mare e pe punctul de a pierde peste 30 milioane lei din cauza „Revoluţiei Fiscale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul şi viceprimarul sunt nemulţumiţi de posibila schimare a codului fiscal - foto: Adrian Caraba
Primarul şi viceprimarul sunt nemulţumiţi de posibila schimare a codului fiscal - foto: Adrian Caraba

Excedentul financiar din 2016, dedicat investiţiilor şi datorat lipsei unui contract de întreţinere a drumurilor pune municipiul Satu Mare în postura de a pierde peste 30 milioane lei după „Revoluţia Fiscală”

Ordonanţa de Urgenţă privind modificările codului fiscal dau fiori reci autorităţilor locale. Cel puţin conducerea municipiului Satu Mare priveşte cu multă reţinere ceea ce guvernanţii pun în scenă prin ceea ce ei numesc „revoluţia fiscală”. Conform calculelor lor, modificările vor produce pagube imense în bugetele municipiilor şi oraşelor, în special a celor care ştiu cum să îşi programeze banii de investiţii de pe un an pe altul.

”Considerăm că această măsură a guvernului încurajează neperformanţa, aşa cum a spus primul ministru, la adunarea generala a Asociaţiei Municipiilor din România, şi-a pus ochii pe excedentul realizat de marile municipii. Dacă facem un calcul este vorba de marile municipii şi oraşe din Transilvania, de exemplu, la noi, referinţa e excedentul din 2016,când a fost 33 milioane de lei, când nu am avut contract acord cadru pentru întreţinerea drumurilor. Această sumă care într-un an ar fi trebui pentru întreţinerea străzilor a fost bugetată, pe bună dreptate, de consiliul local de anul trecut şi având în vedere că noi am avut încredere că o să avem cât mai curând un contract de întreţinere, nu am cheltuit aceşti bani pentru funcţionare, salarii şi alte chestii mai puţin importante, pentru că am avut încredere că vom avea acel contract şi am raportat banii pentru 2017. Pentru Guvern acest lucru înseamnă că nu am putut să cheltuim, aşa cum au făcut mai multe municipii. Alte municipii când au văzut că vor avea excedent, au dat banii la cheltuieli şi nu i-au lăsat la investiţii.

Guvernul încurajează neperformanţa şi nu ia act de problemele de sistem a autorităţilor locale, pentru că nu de aia nu cheltuie municipiile banii pentru că nu vor, ci pentru că sunt blocate de sistemul de achizţii publice sau de neputinţa executanţiilor, cum ne confruntăm şi noi, că nu execută într-un anumit termen o lucrare dintr-un cotnract multianul, deci trebuie să plătim anul următor.”, afirmă primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor,

Aceste modificări la codul fiscal ar face ca municipiul Satu Mare să piardă peste 30 de milioane lei, din calculele actualei conduceri. Primarul Kereskenyi mai afirmă că există anumite planuri de compensare, dar că acestea nu vor putea să acopere pierderea pe care o va suferi municipiul Satu Mare.

„Este o încălcare foarte gravă a autonomiei locale. Nu putem să facem cu acei bani programaţi ceea ce se votează în Consiliul Local. Nu mai există nici un pic de predictibilitate în România în ceea ce priveşte dezvoltarea oraşelor mari. ”, mai afirmă edilul

„Domnul prim ministru, întrebat de această problemă, a promis că nu va lua nici un fel de decizie până nu va avea o consultare clară cu Asociaţia Municipiilor şi a zis că nici în ziua de miercuri nu va fi pe ordinea de zi acest proiect ca OUG. Asta a durat vreo 4 ore, pentru că după ora 16 probabil că a vorbit cu cine trebuie şi acel cine trebuie i-a zis să îl bage că aşa vrea el.

De unde vine asta? Ei vor să mute contribuţiile sub o singură pălărie, acum sunt la angajat şi angajator, în loc să ia act că taxarea muncii este foarte mare, acum va creşte cu undeva la 20 de procente. Ca să rezolve această problemă, una dublă, la toţi bugetarii ar urma să le scadă salariul cu aceste procente, iar în mediul privat ar fi reprezentat un efort, unde, în unele industrii ar fi dus la închiderea activităţii. Şi aşa au făcut aceste modificări, au scăzut impozitul de la 16 la 10%, dar asta e făcută să rezolve că contribuţiile cresc. Mai este o scădere, de la 5,3% la 1,7%, la pilonul II de pensii, pentru că va conduce în anii următori, pentru că toţi banii pe care îi pune fiecare deoparte vor scădea. Acum e o uşurare, dar ipotecăm viitorul pentru a rezolva astăzi o problemă. Încă nimeni nu a explicat care e raţionamentul mutării contribuţiilor de la angajator la angajat. ”, a afirmat şi viceprimarul Adrian Albu.

Cei doi au mai anunţat că această modificare a codurilor fiscale îi înceţoşează când vine vorba de previziunile bugetului pe anul 2018, pe care îl anunţă încă de pe acum că va fi unul extrem de auster pentru investiţii, dar fiind faptul că cele peste 30 de milioane pe care municipiul Satu Mare reprezintă cotribuţia proprie a municipiului pentru cel de-al treilea pod, ca o comparaţie.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite