FOTO Airbrush pe ritmuri de hip-hop. Un sătmărean ne dezvăluie din arta aerografierii, dar şi a dansului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Oşan  FOTO - facebook
Cristian Oşan  FOTO - facebook

Cristian Oşan este un tânăr din Satu Mare care, la cei 25 de ani, dezvoltă o afacere printr-o tehnică nouă pentru mulţi dintre noi şi anume, aerografiere. Personalizează obiecte cu acest instrument din 2011 şi crede că va continua să facă asta toată viaţa, fiind o mare pasiune prin intermediul căreia a şi reuşit să se şi întreţină.

O altă mare pasiune a lui este dansul, hip hop-ul şi breakdance-ul fiind o altă mare trăire de-a sătmăreanului.

Cristian a început să intre în contact cu airbrush-ul în urmă cu patru ani iar în momentul de faţă este cunoscut în toată ţara ca unul dintre cei mai îndemânatici în arta aerografierii. “Din capul locului trebuie să vă spun că airbrush-ul este o artă folosită pentru a picta diferite suprafeţe de la piele umană, maşini şi motociclete până la îmbrăcăminte şi pânză. Cu aerograful particulele de vopsea sunt pulverizate direct pe suprafaţa unde se lucrează,” ne dezvăluie tânărul.

A îndrăgit această artă după ce a vizionat pe youtube „cu ce se mănâncă” airbrush-ul. Nopţi la rândul a stat în faţa calculatorului pentru aşi definitiva tehnica iar încet încet a perseverat. După un an de zile au venit şi primele comenzi iar în momentul de faţă sătmăreanul are o afacere bine pusă la punct cu cereri din toată ţara dar şi din străinătate. „Mi-amintesc că prima lucrare a fost un cap de leu, realizat pe un frigider după care au venit multe altele. Cele mai spectaculoase desene pe care le-am realizat sunt cele care redau scene din Avatar sau Warcraft iar cea mai complexă lucrare  este pe un perete al unei frizerii, care redă peisaje din Egiptul antic”, spune Cristian.

 Cristian nu se plânge că nu are clienţi, fiind printre singurii din oraş care face acest lucru şi chiar dacă  nu câştigă foarte mulţi bani din asta, îi ajunge cât să se întreţină. 

“ Majoritatea clienţilor sunt motociclişti care doresc să-şi personalizeze bolidul dar am avut şi clienţi care au dorit să le aerografiez maşina, acest lucru fiind ceva mai complicat. De asemenea primesc multe comenzi şi pentru căştile de motocicletă după cum în topul preferinţelor se numără şi picturile pe pânză. Puţini cunosc această această latură a artei şi este destul de complicat să realizezi şi să personalizezi obiecte cu acest instrument. Dar, având în vedere că fac asta din pasiune, totul pare mult mai uşor”, ne spune artistul.

Visul lui cel mai mare este de a ajunge în SUA sau în Australia, acolo unde aerografierea  este foarte cunoscută şi unde se câştigă bani frumoşi din această artă.

Îmbină airbrush-ul cu dansul şi cu sportul

Pe lângă airbrush, care pentru Cristian a devenit deja un mod de viaţă, dansul (hip hop şi break dance) dar şi sportul (culturism) sunt alte două mari pasiuni ale sătmăreanului.

Dansează hip hop şi break dance de la 14 ani, făcând parte din trupa Magic Style. Crede că dansul şi airbrushul se completează reciproc. “ Sunt concepte care au intrat, să zic, recent în România şi cred că atât hip hop-ul şi break dance-ul cât şi airbrush-ul fac parte din arta urbană. Noi suntem încă la începuturi însă afară este foarte bine dezvoltat acest concept”, ne mărturiseşte Cristian.

Sătmăreanul a participat la numeroase concursuri cu trupa Magic Style însă de când s-a apucat de airbrush a lăsat-o ceva mai moale. “Nu prea mai am acuma timp de mers la antrenamente de dans însă când merg prin cluburi, în weekend, sau la petreceri nu ezit să-mi pun în valoare calităţile de dansator”, spune uşor amuzat sătmăreanul.

La sala de fitness însă este prezent măcar de trei ori pe săptămână pentru a se menţine în formă, el făcând la un moment dat chiar culturism de performanţă.

Ce este aerograful

Aerograful este un aparat pneumatic, prin intermediul căruia sunt pulverizate diverse substanţe, cum ar fi cerneala sau vopseaua, iar în ultima perioadă a fost adaptat pentru a fi utlizat în tehnica machiajului. Aerograful compresează aerul, creând o presiune atmosferică normală care permite pulverizarea produselor cu picături mici, adică exact atât cât este nevoie pentru a ieşi perfect. Tehnica machiajului realizat cu aerograful este una special, întrucât produsele folosite conferă pielii sau suprafeţei folosite un aspect uniform, acoperind orice imperfecţiune.  Primul aerograf a fost creat de către Danielle şi Kieran în Franţaş i de Francis Edgar Stanley de Newton în Massachusetts. Aerograful mai târziu a fost îmbunătăţit de Abner Peeler care a folosit un compresor manual. Primul aerograf de tip modern, a fost creat în 1893.

Vă mai recomandăm

 Tuningul sfidează recesiunea

Aurelian Mirea a lăsat pictura pentru motociclete VIDEO

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite