Cum evităm rudele care se invită singure în vizită de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada sărbătorilor este pentru multă lume o neplăcere, din cauza oboselii cauzate de numărul mare de musafiri. Mulţi şi-ar dori să scape de ei, dar nu ştiu cum.

Dacă unii oameni se bucură să primească musafiri de Sărbători, alţi consideră acele momente o adevărată corvoadă. Problema este că noi comunicăm, conform psihologilor, în mare măsură nonverbal. Cel puţin două treimi din ceea ce facem vorbeşte pentru noi. Înţelesul cuvintelor spuse păleşte în faţa limbajului corpului. Dar şi tonul vocii, inflexiunile ei, accentul pot schimba complet înţelesul unei fraze. Măştile sociale pe care le vom folosi sunt transparente.

„Simplul fapt că ai observat o expresie de dezgust pe faţa cuiva, cu durata de un sfert de secundă sau mai puţin, te face să simţi instinctiv exact aceeaşi senzaţie de dezgust pe care a avut-o interlocutorul tău. Chiar dacă a ascuns-o imediat cu maximă abilitate şi politeţe! Fără să fie vorba de telepatie, avem de-a face cu un mecanism natural de empatie. Adică suntem capabili să simţim, instinctiv, exact ce simte persoana pe care o privim! Reproducem, în interiorul nostru, stările, emoţiile şi sentimentele interlocutorului! Nu ghicim gândurile, nu „auzim” cuvintele sau frazele spuse de ei în gând, însă recepţionăm cu maximă precizie şi involuntar, ceva din chimia lor internă! ”, afirmă psihologul Daniel Moiş.

Dacă îţi vin rudele de sărbători şi nu le agreezi, e bine să fii perfect conştient că îţi va fi practic imposibil să mimezi fericirea. E chestie de câteva secunde până când microexpresiile tale te vor trăda. Iar neuronii-oglindă din creierul lor vor înregistra, involuntar, tensiunile tale interioare. Pe care le vor reproduce cu maximă fidelitate în organismul lor! Generând reacţii pe măsură.

„În cazul în care nu rezonezi cu musafirii tăi, cea mai elegantă soluţie este să foloseşti diverse pretexte, reale sau inventate, pentru a evita vizitele neplăcute. Poţi alege să mergi într-o excursie de sărbători sau să mergi tu în vizită la rude sau la prieteni. Însă e foarte important să alegi persoane care îţi plac, cu care simţi că rezonezi, şi alături de care te simţi bine. E o dovadă de respect faţă de tine, de propria ta persoană. E o alegere a autenticităţii, şi nu a măştilor sociale false. Iar de sărbători, nimic nu se compară cu sinceritatea şi comportamentul integru! Ele sunt garanţia armoniei tale interioare, de care ai atâta nevoie”, mai afirmă psihologul. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite