VIDEO Tânara fotomodel care cântă într-o trupă de rock şi practică enduro. „Când sunt pe motocicletă, nu-mi mai trebuie nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oana-Iulia Dumitrescu, pe numele de scenă Oana Nevelainnen, este singura prezenţă feminină în trupa de metal simfonic Lion᾽s Roar. În plus, tânără are propria trupă rock, Black Ice, în localitatea natală, Râmnicu Vâlcea. De curând, a putut fi urmărită în finala Eurovision din Salina Turda, alături de colegii de la Cluj.

„Povestea mea este cea a unei artiste cu o viaţă liberă, care îşi savurează din plin principala pasiune, muzica. M-am născut în Râmnicu Vâlcea, într-o familie modestă şi boemă, tatăl meu, Marius Dumitrescu, cântă la chitară şi bas, şi îi mulţumesc că a reuşit să mă îndrume spre tot ce este mai bun şi mai frumos. Am descoperit pasiunea pentru artă de mică. În copilărie, îmi vizitam bunicii şi preferam pianul din casa lor în locul jocurilor din faţa blocului cu prietenii.”, îşi începe povestea Oana.

Aşa a început la vârsta de 7 ani să studieze pianul şi muzica intensiv la Liceul de Artă „Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea. Iar de-a lungul timpului, a câştigat numeroase distincţii la concursuri naţionale şi internaţionale.

 

„Sunt foarte multe, majoritatea concursuri internaţionale, dar au fost demult. Din clasa a XI-a nu am mai fost la nici un concurs din cauza timpului, m-am axat pe admitere la facultate şi bacalaureat. După absolvirea liceului, am făcut cursuri de măiestrie pianistică cu preşedinta „Academiei Artiştilor Muzicieni” din Paris, lect. prof. dr. Léa-Yoanna Adam, cu prof. univ. dr. Viniciu Moroianu, în Bucureşti şi mai apoi avându-l profesor pe un veritabil virtuoz al claviaturii, prof. univ. dr. Daniel Goiţi, pe drumul devenirii mele artistice la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca", spune tânăra în vârstă de 23 de ani.

A intrat şi la Facultatea de Teatru si Televiziune din Cluj. „Am făcut-o timp de 2 ani, apoi am renunţat la ea din cauza aglomerării timpului, se suprapuneau examenele la ambele facultăţi şi am renunţat. Poate o s-o reiau cândva...  deocamdată, mă axez pe muzică.”

N-a renunţat, însă, la un alt proiect – propria trupă rock - Black Ice, pe care a înfiinţat-o în 2011, în Râmnicu Vâlcea, „din dorinţa de a-mi transpune ideile şi sentimentele”. O trupă cu care şi-a câştigat existenţa o perioadă, cântând la clape şi voce, cu care a participat la o mulţime de evenimente, şi în care şi-a cooptat şi tatăl, în 2012, ca basist al trupei, „apoi s-au tot schimbat membrii până în ziua de azi. 

Am făcut cover-uri, dar avem şi piese proprii, cu două dintre ele  - Apocalypsa şi Black Sky - am participat la GBOB, un concurs lansat de Asociaţia Sunetul Muzicii, ajungând în finală, pe 10 decembrie 2016, la Kruhnen Musik Halle în Braşov. Concursul are ca activitate principală descoperirea trupelor de rock, şi nu numai, a publicului susţinător şi, de ce nu, promovarea lor.”

„Numele trupei a plecat de la unul dintre cele mai periculoase fenomene care ameninţă traficul pe timp de iarnă, gheaţa neagră. Momentul propice pentru formarea acesteia este seara sau în timpul nopţii, atunci când noi încingeam atmosfera”, mai spune Oana care recunoaşte că denumirea  este în „uşoară contradicţie cu ocupaţia noastră.”

  

Odată cu plecarea la facultate, şi-a schimbat şi domiciliul: „Am ales Cluj-Napoca, inima Transilvaniei, deoarece firea mea este liniştită şi romantică, şi nu mă puteam regăsi decât într-un oraş cu valori, tradiţii, instituţii şi fenomene unice în ţară. Un oraş prietenos cu însuşiri speciale, care m-a atras ca pe un magnet. În prezent, sunt absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, ofer ore de pian tuturor celor care doresc să înveţe să citească partituri, să îşi dezvolte auzul şi atenţia, să-şi lărgească orizonturile sau au nevoie de pregătiri pentru anumite concursuri”, mai spune Oana, nedorind să se laude cu acţiunile de voluntariat: a cântat prin şcoli sau grădiniţe, pentru a promova arta în rândul copiilor. 

A mai ajutat copiii din centrele de plasament să înveţe engleza sau să se cunoască pe sine, prin cursuri de dezvoltare personală. În schimb, recunoaşte: „Îmi trăiesc intens pasiunile care îmi dau sens vieţii, indiferent că este vorba de artă, de sport sau de căutarea binelui în oamenii din jurul meu.”

Pe lângă muzică, Oana este şi un fotomodel bine cotat în inima Transilvaniei, în cadrul Agenţiei Euromodels, condusă de o fostă Miss România, Lili Mihacea. „Modelingul o pasiune printre multe altele”, susţine Oana. Cu agenţia din Cluj are un contract semnat pe cinci ani, până în 2019.

image

Artista fotomodel, Foto: Arhiva personală

Cât despre sport, deşi se caracterizează ca fiind „o fire liniştită şi romantică”, practică de  la ciclism montan la enduro, airsoft sau snowboard.

„De mică eram înnebunită după motoare. Mergeam la competiţii doar să fac poze şi să visez la ziua în care alţii aveau să-mi facă mie poze. Enduro îmi place că se bazează pe munca în echipă. Când sunt pe motocicletă nu mai îmi trebuie nimic. Este un sport care te face să simţi că trăieşti, îţi satisface toate poftele”, mai spune Oana.

Snowboardul l-a învăţat singură, mergând pe toate pârtiile din ţară. În 2009, la Râmnicu Vâlcea şi-a format o echipă de airsoft, cu care se joacă de-a războiul prin păduri şi clădiri părăsite. Apoi şi-a continuat pasiunea la Cluj. „Ne strângem cu sutele, fiecare are o misiune, ca în război, soldat, medic, cercetaş. Totul se bazează pe fair-play.”

A cochetat şi cu arta plastică, pictând icoane pe lemn sau pe sticlă şi peisaje pe pânză sau pe hârtie, pe care a refuzat să le valorifice pentru că „am investit sentimente în ele”. A preferat să le dăruiască rudelor şi prietenilor. O pasiune pe care o are de la 10 ani şi care a purtat-o din România, până în Rusia, expunând în diverse locuri, inclusiv în biserici.

Tot la Cluj, în primăvara anului 2016, „am fost cooptată în proiectul Lion's Roar de către Liviu Sorescu (solistul trupei – n.r.). O trupă de metal simfonic cu voce de operă masculină - bariton din Cluj - Napoca. Conceptul a fost elaborat de Liviu începând cu anul 2004, inspirat de precedente realizări asemănătoare de gen, începând cu combinaţiile pop rock şi simfonic, ca exemplu, Freddie Mercury şi Montserrat Caballe, dar cea mai puternică influenţă fiind Nightwish.”

Lion's Roar a debutat public în anul 2017 în cadrul preselecţiilor Eurovision România cu piesa  “I Set You Free”. Lion's Roar are şase artişti pasionaţi de heavy metal simfonic. Actuala componenţă s-a format începând cu toamna anului 2015, când au fost cooptaţi chitariştii Dragoş Geomolean şi Tudor Berbecaru. „Am urmat eu la claviaturi, basistul Zoltan Sebestyen şi ultimul venit în trupă în vara anului 2017 fiind toboşarul Luis Butuza.”

Liviu Sorescu, solist, compozitor şi textier, este şi el absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj - Napoca, licenţiat în pian şi cu studii private de canto classic. Dragoş Geomolean este „un autodidact în ale chitării, cu abilităţi tehnice şi interpretative deosebite. Tudor Berbecaru, un copil precoce al chitării, de doar 17 ani, susţine cu succes partituri de chitară de virtuozitate. Zoltan Sebestyen, basistul proiectului, absolvent tot al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” la Secţia Pedagogie şi Luiz Butuza, mezinul formaţiei, ocupându-se de partea ritmică, face faţă cu mult succes la cerinţele tehnice impuse de partiturile Lion's Roar”, mai spune Oana care este singura prezenţă feminină din trupă Oana Dumitrescu.

Cât despre experienţa Eurovision spune că: „am ajuns acolo din dorinţa de a ne face cunoscuţi, fiind un mijloc de promovare ca oricare altul. Prin urmare, am participat din nou la preselecţia Eurovision 2018 şi ne-am calificat în semifinale cu piesa „Rekindle The Flame”.

Aceasta a avut loc la Turda în Salina Turda, pe 11 februarie, într-o ambianţă grandioasă şi spectaculoasă în Mina Rudolf, la o adâncime de 86 de metri. „Am avut o prestaţie scenică pe măsură, a fost o atmosferă excelentă, o experienţă de neuitat, ne-am distrat şi ne-am împrietenit cu ceilalţi concurenţi. În urma votului juriului, am acumulat 29 de puncte, aflându-ne pe locul 5.” 

Cât despre viitor: „Avem planuri de viitor mari, colaborăm cu regizorul Călin Şuteu, patronul casei de producţie video „Epicfilm” din Cluj Napoca. Am început filmările la un videoclip al piesei care poartă denumirea atât a trupei cât şi a proiectatului album de debut, „Lion's Roar”. 

Este o piesă tipică de metal simfonic, dinamică, agresivă, cu un solo de chitară debordant şi mulţumită lui Călin, va avea parte de un videoclip pe măsură. După lansarea acestui clip, vom înregistra alte două piese care vor fi publicate sub formă de single, urmând ca după aceasta să începem lucrul la album.”, mai spune Oana în încheiere. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite