Râmnicu Vâlcea: Fuiziunea Acvarim - Apavil ar putea ieftini apa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, aleşii locali vor decide dacă cei doi furnizori de apă din judeţ vor fi sau nu o singură societate.

Impactul pe care fuziunea celor două societăţi ar trebui să îl aibă asupra cetăţeanului este cel al tarifelor, cel puţin aşa spun autorităţile. Primarul Gutău afirmă că preţul la apă ar trebui să fie mai mic, dar oamenii nu ar trebui să se aştepte la scăderi spectaculoase. Cetăţenii nu sunt chiar atât de convinşi, mai ales că tarifele Acvarimului sunt cele mai mari din ţară. Ionel Cristea locuieşte în zona centrală a municipiului Râmnicu Vâlcea şi spune că nu este deloc mulţumit de faptul că există diferenţe de tarife între cei doi operatori.

„Noi plătim 3,7 lei pe metrul cub de apă consumat, ceea ce e cam mult. Am înţeles că tarifele Apavilului sunt mult mai mici. Sper că după fuziune să ne mai scadă preţul apei”, spune omul. Comparativ cu alte municipii, Râmnicu Vâlcea are cele mai ridicate tarife la apă, surclasând cu mult locul doi pe ţară, operatorul din Drobeta Turnu Severin ce furnizează cu 2,76 lei pe metrul cub, ori Apanova Bucureşti, unde tarifele ajung la 2,45 de lei pe metrul cub.


Reduceri de posturi în conducerea viitoarei societăţi


Consilierii locali ai muncipiului Râmnicu Vâlcea vor decide astăzi dacă vor aproba semnarea contractului de fuziune dintre Acvarim- societatea de apă şi canal a municipiului şi Apavil – operatorul judeţean de apă. Negocierile pentru această fuziune durează de mai bine de trei ani, însă în acest moment s-a ajuns la un consens care să mulţumească atât primăria din Râmnicu Vâlcea cât şi conducerea Consiliului Judeţean, acţionarul Apavil. Primarul Mircia Gutău spune că va propune consilierilor o soluţie prin care municipiul să deţină 65,33% din acţiunile viitorului operator regional. „Dorim să avem putere de decizie în cadrul acestei noi societăţi. Vom elimina foarte multe posturi de conducere, nu vor mai fi prea mulţi directori, aşa cum sunt acum. Vom încerca să mai tăiem din costuri, din pierderi şi în final să putem reduce preţul apei”, spune Gutău.


Consiliul Local va lua deciziile importante


Consultantul care se ocupă de fuziunea celor două firme spune că există două soluţii de  preluare, dar că una dintre ele presupune aducerea unui aport de capital de la Consiliul Judeţean, lucru imposibil la acest moment. Astfel, a rămas în picioare varianta în care Consiliul Local să fie acţionarul majoritar şi să ia toate deciziile importante. Ambele autorităţi publice sunt de acord că fuziunea trebuie realizată cât mai rapid, de această operaţiune depinzând şi viitoarele finanţări neramburasabile pentru investiţii în reţelele de apă şi canal ale judeţului. În acest moment, la Râmnicu Vâlcea se implementează un proiect de modernizare şi prelungire a reţelei de canalizare în valoare totală de 20 de milioane de euro, în mare parte finanţare nerambursabilă.


Diferenţe mari de tarife
În timp ce Acvarim furnizează apa potabilă cu 3,7 lei/mc în Râmnicu Vâlcea, operatorul judeţean aduce apa la robinetele celorlalţi vâlceni cu doar 0,67 lei/mc. Fuziunea ar trebui printre altele să echilibreze politica de preţuri prin împărţirea mai judicioasă a cheltuielilor.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite