Minerii de la Berbeşti şi Alunu nu se vor externalizaţi, deşi CET Govora e gata să preia carierele aflate subordinea Complexului Energetic Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea CJ a avut o întâlnire cu reprezentanţii minerilor. Foto Adevărul
Conducerea CJ a avut o întâlnire cu reprezentanţii minerilor. Foto Adevărul

Aproximativ 900 din cei 1000 de mineri care-şi desfăşoară activitatea în carierele de la Alunu şi Berbeşti au semnat o petiţie prin care îşi manifestă dorinţa de a rămâne în subordinea Complexului Energetic Oltenia (CEO). Ministerul Economiei, acţionar majoritar în CEO, şi-a dat însă acordul pentru ca exploatările miniere din judeţul Vâlcea să fie externalizate în acest an.

În urma externalizării, carierele din Berbeşti şi Alunu ar urma să fie preluate de CET Govora, principalul consumator de cărbune din zonă, şi să se formeze astfel Complexul Energetic Vâlcea, o companie nouă în domeniul energetic. În acest context, cei 1000 de mineri vor fi transferaţi în subordinea CET, societate administrată de Consiliul Judeţean, lucru de care aceştia se tem însă. 

Liderii celor cinci sindicate din mineritul vâlcean au participat astăzi la discuţii

 cu directorul CET Govora şi preşedintele CJ Vâlcea. În timpul întâlnirii, sindicaliştii au adus mai multe argumente în favoarea rămânerii în subordinea CEO.

„Exploatarea Minieră Berbeşti are nevoie de cel puţin 300 de miliarde de lei vechi pentru investiţii, iar costurile de exploatare sunt mai mari decât preţul cărbunelui. Ne facem datoria şi vă spunem ce preluaţi. Stocul de cărbune e pe terminate, este o producţie în salturi, anul ăsta dăm cărbune, la anul vom da steril. Profitul nostru e foarte mic, poate chiar pe minus şi există riscul ca E.M. Berbeşti să meargă mai rău, căci  toate unităţile externalizate au falimentat în cele din urmă. În plus, nu am convingerea că CJ sau noua entitate are fonduri pentru plata unor salarii compensatorii în cazul în care se vor face disponibilizări.”, a spus Dorel Glomnicu, liderul Sindicatului „Cărbunele Berbeşti”.

Potrivit liderului sindical, EM Berbeşti încasează lunar 11 800 000 lei pentru cărbunele livrat către CET Govora, în timp ce cheltuielile cu salariile se ridică la 4,3 milioane lei iar cele cu energia şi materialele ajung la 4 milioane lei. 

CJ Vâlcea vrea mai mult cărbune

Autorităţile nu renunţă însă la ideea de a prelua cele două cariere, iar preşedintele CJ Vâlcea a ţinut să-i liniştească pe sindicalişti. Potrivit lui Ion Cîlea, CET Govora va avea nevoie de o cantitate mai mare de cărbune în condiţiile în care şi-a planificat să producă cu 13 % mai mult abur tehnologic pentru USG şi Oltchim. 

„În condiţiile în care Uzinele Sodice Govora îşi măresc capacitatea de producţie, iar Oltchim se revigorează, strategia noastră e să exploatăm nu 1,8 milioane de tone, ci 2,1 milioane de tone de cărbune. Acum, minele din Berbeşti şi Alunu sunt în afara CEO şi vrem să le dăm o mână de ajutor. Dacă creştem producţia de cărbune, rezultă menţinerea sigură a angajaţilor de acolo. Am discutat să nu facem disponibilizări şi să nu se umble la salarii”, a declarat Ion Cîlea.

În urma acestei întâlniri, unii dintre sindicalişti cred că cea mai bună soluţie în acest caz ar fi emiterea unei hotărâri de guvern ce ar permite CEO să şteargă creanţa de aproximativ 130 milioane de lei vechi pe care o are de încasat de la CET Govora, pentru cărbunele livrat în ultimii ani. Reprezentanţii angajaţilor consideră că în acest caz nu s-ar mai pune problema externalizării celor două cariere. 

Potrivit specialiştilor, externalizarea Exploatării Miniere Berbeşti se va face, cel mai târziu, în luna mai. Până atunci, autorităţile judeţului Vâlcea vor continua discuţiile cu reprezentanţii minerilor.

  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite