Râmnicu Vâlcea: Un danez e cercetat pentru despăduriri ilegale în Munţii Lotrului
0Defrişările masive din nordul judeţului nu au decât un singur ţap ispăşitor. Un patron danez e acuzat de procurori că ar fi creat un prejudiciu de peste 900.000 de lei, iar dosarul a ajuns în instanţă după patru ani de la prima sesizare. Chiar dacă în afacerea bănoasă dar ilegală sunt implicate mai multe persoane, doar Denis Rasmunssen a fost trimis în judecată.
Zilele trecute procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria din Brezoi au dispus trimiterea în judecată a cetăţeanului danez Denis Rasmunssen pentru tăieri ilegale de arbori pe mai multe proprietăţi din zona munţilor Lotrului. Decizia procurorului de a-l trimite în judecată vine după patru ani de la declanşarea anchetei iniţiale. Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorul Gheorghe Popescu, Rasmunssen este acuzat că ar fi tăiat ilegat în perioada septembrie 2004 - ianuarie 2005 material lemnos în valoare de 959 817 lei din padurile nordul judeţului. Anchetatorii afirmă că bărbatul, în calitate de patron al firmei Rodank Industriez a comercializat masă lemnoasă tăiată fără aviz către mai multe firme din ţară.
Peste 6600 de arbori defrişaţi
Denis Rasmunssen a ajuns în România în anul 2004 alături de fratele său Kenny Rasmunssen pentru a porni o afacere în domeniul exploatării lemnului. Firma deschisă de ei, cu sediul la Ploieşti avea la momentul respectiv utilaje de ultimă generaţie, cu care au ajuns pe Valea Lotrului. „În lunile noiembrie - decembrie 2004, deoarece s-a putut exploata masa lemnoasă doborâtă de vânt şi fiind nevoie de utilaje performante, Gheorghe Deaconeasa, în calitate de şef al Ocolului Silvic Voineasa, a permis intrarea în pădure a utilajelor SC Rodank Industries", explică procurorul Popescu. Fără să li se fi predat vreo suprafaţă de pădure pentru exploatare şi fără să aibă autorizaţie de exploatare, angajaţii danezului au tăiat ilegal mai mulţi arbori, specia molid, masă lemnoasă pe care au comercializat-o către o firmă din Sebeş. În total, peste 6600 de arbori au căzut sub utilajele danezilor.
În dosarul jafului din Munţii Lotrului a fost cercetat şi fostul Şef al Ocolului Silvic, Gheorghe Deaconeasa. Pădurarul şef a scăpat însă basma curată, chiar dacă iniţial el fusese cel care a permis utilajelor firmei Rodank să intre în pădurile Lotrului fără aviz oficial. Rămâi pe râmnicu-vâlcea.adevarul. ro pentru a citi despre cum s-au păgubit sistematic zeci de proprietari de pădure din zona Voineasa chiar sub nasul autorităţilor.