Râmnicu Vâlcea: Carmen Călin are o colecţie de 3.200 de timbre
0Întregeşte colecţia de timbre pe care a moştenit-o din familie şi vrea să o lase mai departe la copiii ei. Cel mai vechi timbru din colecţie e din anul 1896.
Carmen Călin s-a apucat să colecţioneze timbre de când era în clasele primare şi îşi aduce cu plăcere aminte de acea perioadă. „Cumpăram timbre de la poştă ca să fac colecţie. Îmi amintesc că era 8 lei unul. Problema era că se nimereau mai multe de acelaşi fel şi ca să întregesc colecţia făceam schimb cu vecinele de care mă milogeam, sau cu cine găseam”, ne povesteşte Carmen. Pasiunea pentru timbre a moştenit-o de la tatăl ei. Tot cu el a aranjat timbrele în albume. „La ora actuală am 3.200 de timbre. Multe le-am moştenit de la tata şi de la Bunicul. Cel mai vechi timbru din colecţie e din anul 1896 cu «Casa Şcoalelor şi a Culturii Poporului». Ţin la toate pentru că sunt strânse cu foarte multă trudă”, spune tânăra. Timbrele lui Carmen sunt cu poveşti, cu Gruia lui Novac, cu Harap Alb, Homo sapiens. „Când eram mică le adoram pe cele ilustrate cu poveşti. Timbrele vechi nu îmi plăceau”, mărturiseşte Carmen Călin. Tânăra are timbre cu: scriitori români, cu revoluţiile din România, avioane, animale, melci, cai, câini, ciuperci, o colecţie cu poşta aeriană, timbre paravion, cu nume cunoscute româneşti, dinozauri, porturi populare, maşini de epocă, tablouri împuşcate, mănăstiri, sporturi şi păsări. Are o colecţie cu toate judeţele ţării, fluturi, flori, vaze, tablouri de Luchian, Van Gogh, Rafaela Santi, olimpiade sportive, pisici, locomotive, medalii. În colecţie, Carmen are timbre şi din Cuba, Rusia, Bulgaria, Ungaria, Nicaragua, Mongolia şi Guinea.
„Fiecare timbru are valoare cu cât e mai vechi”
Carmen ne povesteşte că cea mai impresionantă colecţie de timbre din România o deţine fostul ministru Dan Nica. „A participat cu ea anul trecut la Romexpo şi am văzut-o şi eu. E foarte valoroasă are primul timbru care a apărut la noi în ţară, în anul 1862 «Cap de bour», timbru care valorează mii de euro”, a explicat tânăra. Carmen susţine că e greu să faci o colecţie. „Strâng în continuare, dar problema e că timbrele actuale nu sunt valoroase. Fiecare timbru are valoare cu cât e mai vechi. Ideale sunt cele care au 100 de ani vechime. O să o păstrez ca să o dau mai departe la copii”, declară tânăra. Carmen a făcut şi modeling la Agenţia Naţională de Fotomodele din Bucureşti şi a avut o prezentare cu Mihai Albu. A avut apariţii şi în Revista Vip şi diverse prezentări de modă în Bucureşti. A renunţat la modeling când a mers la facultate la Sibiu. Tânăra a călătorit în Turcia, Franţa, Grecia, Italia şi Spania. În prezent, Carmen este redactor la cotidianul local Curierul de Râmnic.
Ce-i place
„Sportul, să călătoresc, iubesc foarte mult animalele şi am o căţeluşă rasa Bişon pe care o cheamă Prinţes şi o răsfăţ cu tot ce e mai bun. Îmi place să citesc ziare de scandal, să gătesc şi sunt fan Cătălin Botezatu”.
Ce nu-i place
„Ipocrizia, minciuna, parşivitatea şi mizeria. Nu suport frigul, iar ca mâncare nu îmi place pilaful de orez”.
Întrebări şi răspunsuri
Ai mers cu colecţia la expoziţii?
C.C.: Până acum nu am fost cu timbrele la nicio expoziţie deoarece am considerat că nu e colecţia aşa de valoroasă. În decembrie o să o expun pentru prima adată la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul”.
Care a fost cea mai haioasă prezentare de modă la care ai participat?
C.C. : La prezentarea de la Feisan din Bucureşti. Eu am 1,72 metri înălţime şi toate fetele de acolo aveau peste 1,80 metri. Organizatorii nu aveau nici sandale să îmi dea, toate erau mari. Întru-un final mi-au adus o pereche mărimea 37. Nici nu mă vedeam de celelalte fete, dar totul a fost ok.
Profil
NĂSCUTĂ – 4 aprilie 1985, în Râmnicu Vâlcea.
STUDII – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, specializarea comunicare şi relaţii publice şi masterat Universitatea Constantin Brâncoveanu Piteşti, specializarea management şi resurse umane.
IDEALURI- Vrea să ajungă în Egipt în Valea Regilor.