Fenomenul straniu care poate fi surprins în Bucegi doar pe 28 noiembrie. Salvamontiştii sunt în alertă maximă
0Zeci de turişti, în mare parte pasionaţi de fenomene paranormale, sunt aşteptaţi miercuri să urce pe Platoul Bucegi pentru a serba Ziua Sfinxului.
În această zi, în jurul orelor 16 se spune că razele soarelui formează un efect de lumină, interpretat drept o piramidă magică plină de energii puternice pe care doar iniţiaţii de le pot simţi.
În ciuda faptului că meteorologii au dat alertă de vreme rea în judeţul Prahova pentru ziua de miercuri, 28 noiembrie, zeci de turişti sunt aşteptaţi să urce pe Platoul Bucegi pentru a petrece Ziua Sfinxului chiar la baza ”sărbătoritului”.
Salvamontiştii din Buşteni avertizează vremea pe munte nu este prielnică pentru drumeţii, ba din contră. Vizibilitatea este scăzută din cauza ceţii şi vântul bate cu putere. În plus, spre după-amiază se aşteaptă ninsori viscolite. Deocamdată se poate urca cu maşina până la cabana Piatra Arsă, dar de acolo traseul până la Sfinx se parcurge pe jos, pe un traseu marcat cu bandă galbenă.
A nins pe munte, dar stratul de zăpadă este destul de mic, doar pe alocuri s-au format şanţuri din cauza zăpezii viscolite. Cei care vor să urce până la Sfinx sunt sfătuiţi să fie îmbrăcaţi cu echipament adecvat temperatorilor extrem de scăzute, sub 5 grade Celsius. În plus, este bine să fie dotaţi cu lanterne pentru că la întoarcere trseul se va face pe întuneric.
Aşa arăta miercuri dimineaţă partea de început a traseului spre Sfinx FOTO Salvamont Buşteni
Conform legendei, în ziua de 28 noiembrie, la ora 16. 45 razele soarelui formează un efect de lumină exact deasupra Sfinxului, iar în acele momente muntele emană anumite energii pe care doar iniţiaţii le pot simţi.
Pornind de la acest mit, ale cărui rădăcini se pierd în negura timpului, se organizează de ani de zile excursii tematice. Turiştii sunt însoţiţi de ghizi montani doar că nu de puţine ori a fost nevoie ca salvamontiştii şi jandarmii montani să intervină pentru a ajuta turiştii epuizaţi şi neechipaţi să coboare în siguranţă la baza muntelui. Participă doar cei dornici de aventură şi cei care se simt în stare să urce un traseu de câţiva kilometri, pe timp de noapte şi, de cele mai multe ori, în condiţii vitrege de vreme.
Şi jandarmii montani sunt în alertă pentru a supraveghea turiştii care vor ajunge miercuri pe Platoul din Bucegi. Conform Biroului de presă al IJJ Prahova, două patrule de jandarmi veghează pe traseu, una în zona Babele, iar alta la Piatra Arsă.
Anul trecut zeci de turişti printre care se aflau oameni în vârstă, dar şi copii au avut nevoie de ajutor după ce au rămas blocaţi pe traseu în timp ce încercau să se încarce cu ”energiile universului”. O parte dintre aceştia au fost coborâţi cu cu snow-mobilele şi cu ratracele.
Traseul Dichiu-Piratra Arsă- Sfinx are 9 kilometri, iar ultimii patru kilometri trebuie parcurşi pe jos.