Ploieşti: Cornelia Cîmpeanu “fabrică” campioni la baschet, din rândul elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este antrenor de baschet, profesor de educaţie fizică şi sport, un pedagog de excepţie şi un bun psiholog.  Elevii săi au ajuns finalişti pe ţară la baschet de cinci ori consecutiv, ba chiar au urcat pe podium.

Cornelia Cîmpeanu este profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala “Nicolae Iorga”, din zona de Vest a Ploieştiului.  Este o ardeleancă puternică, hotărâtă, care a mers întotdeauna pe drumul succesului. Dovada cea mai edificatoare sunt rezultatele extraordinare obţinute cu elevii săi, la baschet, în ultimii 20 de ani. A schimbat mentalitatea oamenilor, în materie de sport.

În anii 80, împreună cu soţul său, şi el tot profesor de educaţie fizică, a deschis apetitul locuitorilor cartierului de Vest al municipiului pentru un sport aflat, atunci, abia la început de drum, în România. Baschetul a prins repede teren în rândul elevilor de gimnaziu. “Copiii s-au îndrăgostit de sport. Au început să-l practice cu drag şi cu multă dăruire. Talentele în baschet au apărut la scurt timp după ce am început să antrenez”, spune cu mândrie profesoara Cornelia Cîmpeanu.

Baschetul, un joc al minţii
De mic copil i-a plăcut mişcarea. Povesteşte că nu trecea vacanţă de vară fără să nu-şi rupă încălţările alergând, jucându-se, trebăluind prin gospodăria bunicilor sau plimbând caii pe potecile şi dealurile satului Nucet din judeţul Sibiu. Cornelia Cîmpeanu îşi aminteşte cu nostalgie şi de anii în care era elevă de gimnaziu şi apoi de liceu. Atunci a întâlnit oameni care i-au arătat calea în viaţă.

“Am avut profesori, foarte dragi mie, care mi-au insuflat dragostea pentru sport. Oricum, cred că m-am născut cu această plăcere de a face mişcare”, spune profesoara. În liceu a jucat pentru prima dată baschet. Acela a fost momentul când a realizat că merită să încerce o carieră în acest sport. Se antrena zilnic, timp de două ore, după cursuri.

“Mi-a plăcut baschetul pentru că mă determina să găsesc soluţii rapide, urmând anumite scheme de joc. Este precum şahul, un sport al minţii, doar că în baschet joci pe tot teren cu “piese” în mişcare. E vorba în primul rând de logică şi de stăpânire de sine”, susţine Cornelia Cîmpeanu.

Mişcarea înseamnă sănătate
A intrat printre primii la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe vremea când concurenţa la admitere era de 13 candidaţi pe un loc. “A fost o perioadă foarte frumoasă, de neuitat. Atunci s-au legat prietenii, l-am cunoscut pe cel care avea să-mi devină soţ şi tot atunci am învăţat să fiu un bun pedagog în acest domeniu", mai spune profesoara.

Din 1977 a venit, prin transfer, alături de soţul său, ca profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala “Nicolae Iorga”. Aici lucrează şi în prezent. A învăţat generaţii întregi de elevi că mişcarea este cea le menţine sănătatea şi îi face să arate mai frumos.

A fost primul profesor de educaţie fizică şi sport din Ploieşti care a introdus baschetul în cartierul de Vest. “În primii ani de activitate la “Nicolae Iorga”, eu şi soţul meu am amenajat un teren de baschet şi am pus bazele unei săi de sport, printre puţinele existente la acea dată în Ploieşti”, povesteşte antrenoarea.

Sebastian Ghiţă i-a fost elev
În ultimii 20 de ani, din mâinile sale au ieşit campioni naţionali la baschet, băieţi şi fete care acum joacă la cluburi sportive renumite în ţară. Printre elevii de excepţie, pe care i-a antrenat la baschet şi care au ajuns la înalte performanţe în acest sport, se află şi omul de afaceri Sebastian Ghiţă, nimeni altul decât patronul echipei Asesoft Ploieşti, multiplă campioană naţională la baschet. 

“Era elev la Colegiul “Ion Loca Caragiale”. L-am văzut că joacă foarte bine şi l-am cooptat în echipa mea de băieţi pe care îi antrenam pentru competiţiile regionale şi naţionale. După ani de zile, pot spune că este acelaşi un om extraordinar”, consideră profesoara Cornelia Cîmpeanu.  “A rămas un respect pentru colaborarea noastră, ne-a ajutat şi ne ajută în continuare cu sponsorizări, echipamente sportive şi cu deplasările la campionatele sonale şi naţionale”, mai spune aceasta.


Întrebări şi răspunsuri
Ce scop au orele de sport desfăşurate la şcoală?
C.C: Ora de educaţie fizică este o necesitate în programa şcolară. În primul rând copilul are nevoie de relaxare, raportat bineînţeles la celelalte activităţi din timpul cursurilor. După ce stă în bancă cinci şase ore are nevoie de mişcare, în caz contrat putând apărea diverse deficienţe ale organismului, îmbolnăviri, cauzate de poziţia în bancă. Sedentarismul conduce la boală, iar copiii de mici trebuie încurajaţi  să se mişte, să practice un sport.

Ce rezultate aţi obţinut în baschet cu echipele de băieţi şi fete ale şcolii unde activaţi ca profesor?
C.C: Am luat locul I pe ţară, la campionatul naţional de baschet, la clasele gimnaziale. De nemumărate ori ne-am clasat primii la concursurile regionale, ne-am clasat printre finaliştii pe ţară de cinci ori consecutiv, iar acum trei ani am urcat din nou pe podium la concursul naţional cu echipa de fete. Aşteptăm din nou rezultate bune la etapele judeţene, zonale şi naţionale care vor avea loc.

Ce-i place
“În timpul liber ies la plimbare , îmi plac drumeţiile, excursiile la munte. Antrenez copiii şi în afara cursurilor, mergem împreună să urmărim meciuri de baschet. Nu ratăm meciurile echipei Asesoft, îi susţinem din tribune. Sunt şi coordinator de programe la Şcoala ”Nicolae Iorga”. Împreună cu elevii şi cu colegii mei - profesori desfăşurăm acţiuni caritabile, de ecologizare a unor zone din Ploieşti, acţiuni de voluntariat, organizăm serbări şi competiţii sportive”

Ce nu-i place
“Ipocrizia şi falsitatea le consider a fi cele mai rele lucruri ale omenirii. Minciuna o pot tolera. Când esţi fals, însă, spui nişte lucruri pe care nici tu nu le crezi ca să-I poţi convinge pe alţii. Asta nu e bine deloc”

Profil
Născută
20 octombrie 1949, Sibiu

Ultima şcoală absolvită
Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, Bucureşti, 1971

Profesie
Profesor de educaţie fizică şi sport; antrenor de baschet

Familie
Are doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite