Un leac vechi pentru gripă. Cum prepari maceratul de usturoi
0Usturoiul (denumit ştiinţific allium sativum) se cultivă de mii de ani, fiind apreciat atât ca un condiment savuros, cât şi ca un excelent remediu terapeutic pentru o serie de afecţiuni.
Cea mai veche reţetă cu usturoi care încă mai există a fost consemnată prin anul 3000 i.e.n. în scrierea cuneiformă. Sunt însă multe reţete nescrise utilizate din moşi strămoşi atât în bucătărie cât şi în "farmacia" tradiţională.
„Usturoiul este cea mai bună alegere pentru tratamentul răcelilor, gripelor, durerilor în gât, dar şi digestiei leneşe. Activează producţia de leucocite, stimulând sistemul imunitar al organismului, iar componentele sale sulfuroase şi uleiurile esentiale îl fac un antiseptic, antimicrobian şi antibacterian puternic atât pentru uz intern cât şi pentru uz extern, eficient în tratamentul multor tipuri de infecţii (s-a descoperit că este eficient împotriva mai multor forme de bacterii rezistente la tratamentul cu antibiotic). Usturoiul este, de asemenea, şi un cunoscut vermifug”, explică Elena Badea, administratorul sit-ului infuziedesanatate.ro.
Frisoanele şi febra dispar în câteva ore
Pentru prima dintre indicaţiile sale terapeutice, usturoiul se consumă ca atare, dar şi sub forma unor preparate ce pot fi obţinute simplu, în bucărărie. Maceratul de usturoi este unul dintre cele mai eficiente remedii.
„Se zdrobesc şase-opt căpăţâni de usturoi şi se aşază într-un borcan. Se toarnă un litru de apă rece (de la chiuvetă), se amestecă şi se lasă timp de două ore. Se beau zilnic (până se termină cantitatea din borcan) 5-10 linguri sau înghiţituri din maceratul strecurat pe măsură ce se administrează”, mai spune Elena Badea.
Tot în caz de gripă, preparatul poate fi folosit şi în uz extern. Potrivit specialisului, este indicat ca persoanelor afectate de gripă să li se facă şi frecţii cu macerat călduţ, pe spate sau pe mâini sau să li se pună pune comprese pe tălpile picioarelor.
„Dacă gripă este însoţită de frisoane, în urmă tratamentului, frisoanele dispar în câteva ore, iar temperatura corpului revine la normal în una-două zile”, mai spune Elena Badea, care recomandă prezentarea mai întâi la medic pentru stabilirea tratamentului alopat.
Mai trebuie precizat şi că usturoiul nu este bun pentru toată lumea. "Unora le poate provoca arsuri gastrice sau dureri de stomac. Poate irita stomacul copiilor mici şi pe cel al sugarilor, motiv pentru care este recomandabil a fi evitat de mamele care alăptează. Aplicat direct pe piele, uturoiul poate arde sau irita pielea sensibilă", mai spune Elena Badea, care recomandă folosirea remediilor naturiste doar la indicaţia unui specialist.