Solicitări de-a valma în Argeş pentru testarea COVID-19. „Dacă se întrunesc condiţiile, se face testul. Dacă nu, nu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: The Sun
Sursă foto: The Sun

În ultima săptămână, aproape zilnic, zeci de argeşeni au cerut să li se facă teste COVID-19, deşi în judeţul Argeş, până astăzi, nicio persoană nu a fost diagnosticată ca fiind infectată cu coronavirus.

Panica s-a instalat mai ales după sosirea în judeţul Argeş a primelor persoane în cazul cărora s-a instituit procedura obligatorie de carantinare (82, duminică dimineaţă), deşi până acum, în cazul acestora, niciunul din testele efectuate la Bucureşti nu a ieşit pozitiv.

Prefectul de Argeş confirmă un val de solicitări de testare COVID-19 din partea celor care acuză infecţii respiratorii.

„În fiecare zi gestionăm zeci de astfel de situaţii. E greu de spus câţi solicită testare. Aşa cum am precizat, nu contează ce cer persoanele respective. Multe dintre sesizări nu sunt reale”, precizează prefectul judeţului Argeş, Emanuel Soare.

Autorităţile judeţene atrag atenţia că resursele privind testarea sunt limitate şi că astfel de teste se fac doar în baza unui protocol. 

„Nimeni nu poate solicita testare pur şi simplu. DSP-ul primeşte sesizările, face investigaţiile şi stabileşte definiţia de caz. Dacă se întrunesc condiţiile, se face testul. Dacă nu, nu. Pentru testare trebuie să ai istoric de călătorie în zonele afectate, să ai simptome, să fi fost contact direct al unui infectat. Din acest moment, fiecare test contează”, mai spune prefectul.

Până acum, toate testele COVID-19 s-au făcut în afara judeţului. Argeşul nu dispune de niciun aparat de testare COVID-19.

„Avem demersurile necesare pentru a se achiziţiona. Este o problemă de furnizori, nu neapărat de preţ”, ma precizează Emanuel Soare care spune că preţul unitar se ridică la peste peste 100.000 euro.

Când vorbim de un caz suspect care necesită testare

Potrivit metodologiei de supraveghere COVID - 19, definiţiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus sună astfel:

1) Pacient cu infecţie respiratorie acută (debut brusc a cel puţin unuia dintre următoarele: tuse, febră, scurtarea respiraţiei - respiraţie dificilă) şi fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic şi cu istoric de călătorie sau şedere în zona ROŞIE sau zona GALBENĂ cu transmitere a COVID - 19 în perioada de 14 zile anterioare datei debutului;

SAU

2) Pacient cu orice infecţie respiratorie acută şi care a fost în contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID - 19 în perioada de 14 zile anterioare datei debutului;

SAU

3) Pacient cu Infecţie Respiratorie Acută Severă (SARI) (febră sau istoric de febră şi tuse şi scurtarea respiraţiei şi care necesită spitalizare peste noapte) şi fără nicio altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.

Contactul apropiat este definit ca:

- persoana care locuieşte in aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID - 19;

- persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID - 19 (ex: strângere de mână neurmată de igiena mâinilor);

- persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infectioase ale unui caz de COVID - 19 (ex: în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă);

- persoana care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID - 19 la o distanţă mai mică de 2 m şi pe o durata de peste 15 minute;

- persoana care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex: sală de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID - 19 timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

- persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrjire directă unui pacient cu COVID - 19 sau o persoana din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID - 19 fără portul corect al echipamentului de protecţie;

- persoana care a avut contact în avion cu un caz de COVID - 19 si care a stat pe unul dintre cele 2 rânduri în orice direcţie faţă de caz, persoane care au călătorit împreună cu cazul sau care i-au acordat îngrijire în avion, membri ai echipajului care au servit în zona în care s-a aflat cazul. Dacă severitatea simptomelor sau deplasarea cazului în avion indică o expunere mai extinsă, vor fi consideraţi contacţi apropiaţi toţi pasagerii din zona respectivă din avion sau chiar toţi pasagerii din avion.

Link-ul (legătură) epidemiologic(ă) ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului cazului index.

Ce înseamnă caz probabil

Un caz suspect la care rezultatul testării pentru SARS-CoV-2, comunicat de laborator, este neconcludent sau la care rezultatul a fost pozitiv la un test pentru pan-coronavirusuri.

Când un caz este confirmat

O persoană cu confirmare în laborator a infecţiei cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele şi simptomele clinice.

Aceste definiţii de caz pot fi actualizate în funcţie de cerinţe noi de supraveghere la nivel mondial/european.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite