Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş din cauza încălzirii vremii. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă depăşeşte un metru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A nins şi tot continuă să ningă la munte. Zăpada de săptămîna trecută a afost acoperită cu un nou strat de peste 20 de cm. Pentru că vremea se va încălzi accentuat în aceste zile, riscul declanşării de avalanşe este mare, de gradul patru, la altitudini de peste 1800 metri.

În ultimele două zile, la în Munţii Făgăraş, vântul a prezentat intensificări susţinute, cu viteze care au depăşit la rafală 100 km/h, viscolind zăpada şi formând depozite însemnate în zonele adăpostite. Stratul de zăpadă măsurat la staţia meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă Cotei 2000 Transfăgărăşan, depăşeşte acum 110 cm. Pentru perioada următoare se anunţă vreme caldă şi în general frumoasă, iar tentaţia de a pleca la munte este mare. Dar la fel este şi riscul pentru cei care se aventurează pe munte.

"Riscul declanşării de avalanşe este de gradul patru - risc mare - la altitudini de peste 1800 metri, deoarece zăpada se va topi din cauza încălzirii accentuate a vremii, iar apa rezultată din topire va pătrunde în strat, umezindu-l. La altitudini sub 1800 metri, încălzirea accentuată a vremii va favoriza topirea accelerată a zăpezii şi umezirea acesteia, astfel că va exista riscul declanşării spontane de curgeri sau avalanşe de topire pe pantele înclinate şi în zonele cu depozite mari de zăpadă, riscul producerii de avalanşe fiind de gradul trei - risc însemnat", precizează Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

Toate traseele montane din judeţul Argeş sunt închise

Chiar dacă, în următoarele zile, temperaturile vor fi pozitive în toată zona montană şi vântul va sufla slab, noaptea vor fi  intensificări,  mai ales în zona înaltă, unde rafalele vor depăşi 70 km/h spulberând zăpada. În continuare, toate traseele montane din judeţul Argeş sunt şi vor rămâne închise. Pe versanţi, sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în plăci de vânt peste stratul existent deja, îngheţat, existând toate condiţiile alunecării cu uşurinţă şi apariţia de avalanşe însemnate cantitativ.

Salvamontiştii le recomandă celor care merg în această perioadă în zona montană argeşeană să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la Dispeceratul Naţional Salvamont formând 0SALVAMONT.

"De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, ţinând cont că la ora 17.00 este deja întuneric.

În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.), trebuie să existe în permanenţă asupra fiecăruia kitul de avalanşă format din DVA, sondă de avalanşă şi lopată, iar în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.În perioada de iarna, care la altitudini mari durează până la sfârşitul lunii mai, este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite", precizează Salvamont Argeş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite