Haralamb Georgescu, arhitectul argeşean care a schimbat faţa Americii. În ţară, a proiectat Halele Obor din Bucureşti sau Hotelul ARO Palace din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi mari arhitecţi: Octav Doicescu şi Haralamb Georgescu (dreapta) FOTO:arhitectura-1906.ro
Doi mari arhitecţi: Octav Doicescu şi Haralamb Georgescu (dreapta) FOTO:arhitectura-1906.ro

Fost arhitect al regelui Mihai şi al Bucureştiului, Haralamb Georgescu a realizat în România lucrări importante precum Halele Obor din Bucureşti sau Hotelul ARO Palace din Braşov. În America, arhitectul a proiectat zeci de ansambluri rezidenţiale, biserici sau hoteluri.  Cele mai multe dintre schiţele lui Georgescu sunt la Muzeul Jean Paul Getty din Los Angeles.

Haralamb Georgescu s-a născut la Piteşti în anul 1908 şi după ce a urmat cursurile primare în localitate, a frecventat cursurile gimnaziale şi liceale la Iaşi, respectiv Alba Iulia. La Bucureşti a absolvit Institutul Politehnic, facultatea de arhitectură în anul 1933 şi până la finalul celui de-al doilea război mondial şi-a pus amprenta asupra unor clădiri importante din Capitală şi din ţară. Dintre clădirile realizate de piteştean în România amintim Imobilul Aro Palace de pe Calea Victoriei din centrul Bucureştiului şi Hotelul ARO Palace din Braşov. De asemenea, în anul 1942 Haralamb Georgescu a amenajat standurile româneşti de la Târgurile Economice din Leipzig şi Viena. A fost şi arhitectul regelui Mihai şi al Capitalei, iar în 1946 a obţinut Premiul I la concursul pentru reconstruirea Teatrului Naţional din Bucureşti.

După cum spune arhitectul Marius Andreescu, „Haralamb Georgescu a fost atras, în acelaşi timp şi de domeniul teoretic, fiind cooptat în comitetul de redacţie al revistei „Simetria”, unde a publicat o serie de articole care se vor distanţa de linia moderat-conservatoare încă prezentă în arhitectura vremii. Georgescu s-a încadrat printre arhitecţii eminenţi ai Mişcării Moderne arhitecturale.”

A predat la Şcoala de Arhitectură a Universităţii din Nebraska

În septembrie 1947 Georgescu părăseşte România, căzută sub dominaţie sovietică, ajungând în octombrie acelaşi an în Statele Unite. Patru luni mai târziu este angajat ca profesor asociat la Şcoala de Arhitectură a Universităţii Nebraska, Lincoln unde predă cursuri de Bazele Designului, Design Avansat şi Artă Civică. În 1951 se mută cu tânăra lui familie în Los Angeles, unde a început o intensă şi prolifică activitate profesională. La Los Angeles lucrează în diverse locuri: biroul de Interior Design a lui Paul Laszlo şi apoi la firmele de arhitectură McAllister & Wagner Architects (1953-1954) şi Kenneth Lind (1954-1957). În 1957 Georgescu îşi deschide propriul birou de arhitectură în parteneriat cu James Larson, ca apoi să devină arhitect pe cont propriu în 1959, având biroul în Clădirea GateWest din Century City.

Proiectele lui Haralamb Georgescu în Statele Unite includ biserici, clădiri de apartamente, vile private, un hotel pentru bătrâni, în diverse localităţi: Cleveland, Ohio; Southfield, Michigan; şi Westwood, Beverly Hills, Brentwood şi Reseda, în zona Los Angeles-ului. În deşert, unde a fost asociatul designer-ului Howard Lapham din Palm Springs între 1959-1963, Georgescu a construit diverse vile private de scară mare, restaurante, blocuri de locuinţe, clădiri comerciale şi un club de golf.

Proiect de anvergură pentru un cartier rezidenţial din Los Angeles

Aşa cum se pronunţa cercetătorul american Jeffrey Head, Georgescu a anticipat o serie de probleme cu mult înainte de recunoaşterea generalizată a impactului încălzirii globale şi a creşterii exponenţiale a populaţiei. Proiectul său intitulat „Sky Lots" (1965-1967) a reprezentat o viziune a unui mediu integrat şi durabil, un proiect pragmatic şi nu utopic sau futurist. Iniţial conceput ca proiect pentru un cartier rezidenţial din Los Angeles, California, pentru a elimina extinderea urbană tot mai mare, proiectul a avut drept scop eficientizarea prin economisire de teren, materiale şi resurse şi ameliorarea calităţii vieţii navetiştilor prin reducerea traficului. „Arhitectura, spunea Haralamb Georgescu, trebuie să manifeste în cel mai înalt grad aceleaşi legi morale ca şi omul, trebuie să fie onestă, simplă, modestă, curajoasă şi spirituală. Trebuie să se supună legilor materiei şi legilor spiritului”.

vila pasinetti

În oraşul californian Palm Springs, Haralamb Georgescu a remodelat în 1961 celebrul bar Chi-Chi. Cu decoraţie în stil polinezian, cu chioşcuri cu acoperiş de stuf, şi dansatoare tinere şi atragatorare acest bar a devenit un loc “la modă” pentru cei cu bani. Barul a fost demolat pentru constructii ulterioare. În timpurile lui de glorie pe scena lui au cântat muzicieni celebri ca Louis Armstrong, Duke Ellington, Nat King Cole, Ella Fitzgerald.

Marele arhitect a avut parte de un sfârşit tragic şi nedrept la doar 69 de ani, în 1977: în faţa atelierului fiului lui, în cartierul boem Venice de la malul Oceanul Pacific, intr-o noapte, a fost împuşcat pentru a i se fura portofelul de un ucigaş care nu a fost nici macar găsit.

Alan Hess a scris despre Haralamb Georgescu că este unul din arhitecţii talentaţi “de mijloc de secol XX” din LA … numele lui adăugindu-se altor arhitecţi cunoscuti, ca Richard Neutra.

Georgescu a rămas aproape total necunoscut în cercurile de arhitecţi români, până la (re)descoperirea sa de către arhitectul american Tim Braseth în 2007.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite