Ce să faci ca să ai noroc în noul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiția spune că vâscul aduce noroc și optimism
Tradiția spune că vâscul aduce noroc și optimism

Crenguţe de vâsc, ceva roşu, mult zgomot la miezul nopţii şi o lumânare aprinsă sunt ingredientele succesului în 2011. Tradiţiile din bătrâni şi superstiţiile din moşi strămoşi sunt respectate şi în ziua de azi de mulţi piteşteni care cred cu sfinţenie că încălcarea vreuneia le poate aduce ghinion.

Oamenii sorcoviți de băieți în prima zi din Anul Nou vor avea parte de noroc și belșug

Pentru un an nou fericit și cu noroc, mâncați piftie, carne de porc și pește


Chiloții roșii s-au vândut ca pâinea caldă pentru a fi purtați ca „totem” de Revelion

Bistriţa: Drumul focurilor din Dipşa

Ca orice sărbătoare importantă, Revelionul este însoţit şi el de numeroase superstiţi transmise din generaţie în generaţie. Unele dintre ele se respectă şi astăzi deji au o vechime de câteva sute de ani şi se crede că încălcarea lor va atrage ghinionul în noul an. Iată ce trebuie să faceţi ca să aveţi noroc în 2011.


Superstiţiile sunt numeroase şi ţin cont de la culoarea hainelor, până la persoana care îţi trece pragul casei în noul an sau chiar mâncărurile care trebuie puse pe masă. Un exemplu în acest sens este peştele care se crede că aduce noroc celor care îl mănâncă, iar aceştia vor trece prin noul an la fel de uşor cum înoată peştele în apă. Tot pentru noroc este bine ca la 12 noaptea, la fiecare bătaie a ceasului să mănânci câte o boabă de strugure, în total 12 boabe.


“În fiecare an am avut peşte la masă şi nici anul ăsta nu ne abatem de la acest obicei. Ştiu de la bunica mea că este bine să mănânci peşte în noaptea de Anul Nou ca să ai noroc tot anul şi de asemenea să porţi ceva roşu şi ceva nou pentru a avea fericire şi noroc în dragoste”, spune Cristina Stoica, de 30 de ani, din Piteşti.


Crenguţele de vâsc, nelipsite din case

O altă tradiţie de Revelion, respectată mai ales de tineri, sunt crenguţele de vâsc care trebuie atârnate prin casă, tot pentru noroc. Superstiţia spune că cei care stau sub o crenguţă de vâsc trebuie să se sărute.


O altă condiţie pentru a fi ocrotiţi de rele în noul an este ca la miezul nopţii să faceţi mult zgomot pentru a alunga spiritele rele, să deschideţi larg uşile şi ferestrele pentru ca vechiul an să plece şi să lase loc noului an şi să aprindeţi o lumânare sau o candelă pentru ca 2011 să fie un an luminos.


Copiii până la 3 ani se dau de grindă

“O tradiţie specifică în zona Munteniei este datul de grindă al copiilor în noaptea de Revelion. Tradiţia spune că se dă copilul de grindă ca să se înalţe, să crească înalt şi frumos, şi după interpretările moderne, să aspire către lucruri măreţe. Este o tradiţie păstrată din bătrâni, pe vremea când grinda traversa toată camera şi avea înfipt în ea un cui de care se lega un pătuţ special, ca un balansoar în care se legăna copilul.Şi acum în unele case mai există în tindă grinda cu acest cui de care se atinge copilul cu coşul în care este pus.”, explică Sorin Mazilescu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş.


Prima persoană care vă intră în casă trebuie neapărat să fie un bărbat pentru ca anul să fie plin de bunăstare sau o persoană brunetă. Femeile sau persoanele cu părul roşcat sau blond, vestesc un an prost. Dacă la ora 0 vei avea bani în mână, înseamnă că anul 2011 va fi unul bogat pentru tine. Dacă vei ţine persoana iubotă de mână, vei avea noroc în dragoste, iar dacă vei ţine un pahar, va fi un an vesel. În plus dorinţa pe care ţi-o pui la miezul nopţii, atunci când se spune că cerul se deschide, are toate şansele să se împlinească.


Şi colindătorii aduc noroc, existând tradiţia că Sorcova alungă spiritele rele, iar Pluguşorul vesteşte începerea lucrului la câmp. Pentru a afla cât de ploios va fi anul următor, în seara de ajun femeile de la ţară pun în 12 foi de ceapă puţină sare, iar cele care vor lăsa mai multă apă, vor fi lunile cu multe precipitaţii, celelalte fiind secetoase. 

Ce atrage ghinionul
- numărul impar de invitaţi la masa de Revelion
-  dacă bate vântul în ziua de Ajun
- tricotatul, cusutul sau spălatul de rufe între Crăciun şi Anul Nou
- lipsa banilor sau datoriile neachitate înainte de Revelion
- nu aruncaţi nimic în prima zi a anului, nici măcar gunoiul pentru că vă veţi arunca norocul.
- dacă spargeţi obiecte, strănutaţi, plângeţi, împrumutaţi bani sau faceţi datorii veţi avea ghinion
- nu agăţaţi calendarul înainte să înceapă noul an







Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite