Argeşul ar putea deveni o adevărată „Smart Region”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
In sala mare a CJ Argeş s-a analizat un proiect de dezvoltare a judeţului Argeş ca viitoare regiune inteligentă
In sala mare a CJ Argeş s-a analizat un proiect de dezvoltare a judeţului Argeş ca viitoare regiune inteligentă

Transformarea judeţului Argeş într-un veritabil model de structurare şi dezvoltare economico-socială este provocarea lansată, săptămâna aceasta la Piteşti, cu prilejul seminarul cu tema „Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Argeş - Smart Region Argeş 2035”.

Grupul de experţi constituit în cadrul Clusterului SMARTER a propus spre analiză primarilor oraşelor şi municipiilor din judeţ, din zona metropolitană a Piteştiului, oamenilor de afaceri, reprezentanţilor mediului academic, arhitecţilor, urbaniştilor, consilierilor judeţeni, parlamentarilor de Argeş şi reprezentanţilor societăţii civile prezenţi la seminarul cu tema „Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Argeş - Smart Region Argeş 2035”, un proiect coerent de dezvoltare a judeţului Argeş ca viitoare regiune inteligentă, prima de acest fel, model la nivel naţional şi internaţional.

Planificări şi strategii 

Strategia îşi propune transformarea judeţului Argeş într-un veritabil model de structurare şi dezvoltare economico-socială, astfel încât, prin intermediul oraşelor sale, transformate în oraşe inteligente, să fie competitiv la nivel european şi global. 

“Prin valorificarea superioară a istoriei, locurilor, tradiţiei, resurselor umane, pe fondul creşterii solidarităţii şi a cooperării intercomunale, Argeşul ar putea deveni o adevărată <<Smart Region>>” promite strategia care provoacă judeţul să-şi regândească viitorul prin intermediul unui proces de planificare participativă cu o strategie gândită pentru următorii 20 ani.

Un grup de lucru la nivel local

Soluţia ar fi înfiinţarea unui grup de lucru la nivel local, format din experţi din mai multe domenii, reprezentanţi ai administraţiei publice, mediului academic şi al oamenilor de afaceri, care, în primă etapă, va trebui să analizeze, să extindă şi să operaţionalizeze strategia de dezvoltare a judeţului pentru o perioadă de 20 ani, identificând priorităţi şi etapizând derularea unor proiecte majore pe mai multe axe: independenţa energetică, transport, sănătate, dezvoltarea şi extinderea industriei şi a serviciilor - reţea de parcuri industriale, dezvoltare culturală şi de patrimoniu, educaţie, reducerea decalajelor din mediul rural, o bună conlucrare în vecinătatea proximă, primă şi apropiată, turism şi mediu, macroeconomie şi interdependenţa regională.


Grupul de lucru, împreună cu factorii de decizie şi mediul de afaceri local se vor identifica resursele necesare pentru derularea proiectului având în vedere oportunităţile europene, ale mediului de afaceri local, implementarea parcursului de creare a strategiei, cu fondurile grupului operativ, sau aplicarea pentru finanţare externă. 

O entitate juridică va urmări şi gestiona modul de implementare, înfiinţarea unui parteneriat Public-Privat în vederea transpunerii în practică a Strategiei de dezvoltare a judeţului Argeş.

Seminarul de săptămâna aceasta, organizat de Universitatea Politehnică Bucureşti, Academia Română, Smart Territorial Development Cluster, Camera de Comerţ şi Industrie Argeş, Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Argeş va fi urmat de un altul. În cadrul următoarei întalniri se vor analiza propunerile şi ideile care se vor naşte în urma temelor lansate astăzi, dar şi prioritătile proiectului.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite