Piste pentru pietoni pe trotuarele din Pitești

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietonii se strecoară pe trotuare printre mașini
Pietonii se strecoară pe trotuare printre mașini

Primul trotuar care a fost vopsit cu alb este cel de pe B-dul Republicii. Nici această măsură nu-i împiedică însă pe șoferi să parcheze pe trotuar, pietonii fiind nevoiți să se strecoare printre mașini sau să le ocolească prin stradă.

Autoritățile locale au încercat tot felul de măsuri pentru ca șoferii să nu mai parcheze pe trotuare. Au montat piloni de metal, însă nici acest lucru nu a dat rezultate pentru că, în timp, stâlpii s-au rupt, iar șoferii au continuat să își lase mașinile pe trotuar nestingheriți. O nouă încercare de a le oferi pietonilor dreptul de a circula în siguranță încolțește, timid, pe B-dul Republicii, acolo unde reprezentanții Administrației Domeniului Public au trasat de curând piste pentru pietoni cu vopsea albă. Astfel a fost delimitată pe trotuar, prin vopsirea cu alb, o bandă pentru trecători, lată de un metru, asemenea celor pentru bicicliști, pentru ca oamenii care preferă mersul pe jos să nu mai fie nevoiți să ocolească mașinile parcate pe întreg trotuarul prin carosabil, riscând astfel să fie loviți de un autoturism aflat în trafic.


Delimitarea a inceput momentan pe B-dul Republicii, cea mai circulata arteră din oraș, acolo unde riscul ca pietonii să fie loviți de mașinile aflate în trafic este mai mare. Omuleții vopsiți cu alb pe trotuar au fost trasați de la intersecția cu strada Ion și Doina Aldea Teodorovici până la intersecția cu B-dul Eroilor, pista pentru pietoni având o lungime de câteva sute de metri.


Șoferii încalcă marcajul și parchează pe trotuar
“Nu mi se pare că ar avea vreun rost această pistă pentru că șoferii parchează în continuare pe trotuar. Ar trebui luate alte măsuri, cum ar fi să-i amendeze polițiștii pe cei care își lasă mașinile la voia întâmplării. La ce s-au mai pus marcaje dacă nu sunt respectate?Bani cheltuiți degeaba.”, crede Elisabeta Mihai, de 63 de ani.


Șoferii ignoră în continuare aceste marcaje și parchează pe trotuar, în timp ce pietonii se chinuie să-și facă loc pe unde pot.
“Am avut ceva treabă până aici, la o firmă și cum nu sunt locuri de parcare în zonă am lăsat câteva minute mașina pe trotuar ca să nu încurc traficul.Am văzut marcajul de pe trotuar, dar dacă nu am unde parca, ce era să fac?”, dă din umeri Constantin Ivan, de 39 de ani, șofer.


Reprezentanții ADP spun că momentan testează bunul simț al șoferilor prin această metodă pe B-dul Republicii, iar dacă va da roade, se va extinde și pe alte trotuare din oraș.


“Nevoia te învață. Văzând că pietonii riscă să iasă în carosabil am fost nevoiți să recurgem la metoda asta. Nu putem să punem pază. Dacă dă rezultate, se va extinde și pe alte străzi. Am ales B-dul Republicii pentru că e zona centrală, cea mai aglomerată. Acolo unde o să identificăm că se parchează pe trotuare și dacă sunt destul de late, vom face marcaje”, spune Doru Iliescu, director ADP Pitești.

Cifră
30 de lei noi costă un metru pătrat de vopsea volosit la delimitarea pistelor pentru pietoni din Pitești

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite