PORTRET Iustina Teodora Tudor face grafică în tehnica punctului
0Iustinei i-a plăcut desenul încă din grădiniţă, când educatoarea i-a descoperit talentul. Acum, ea realizează lucrări în tehnica punctului şi se pregăteşte pentru propria expoziţie.
Iustina Teodora Tudor iubeşte desenul încă de la şase ani. Pe atunci, educatoarea a văzut că are talent în acest sens şi a îndrumat-o spre pictură.
„Cu această ocazie, am făcut nişte ore suplimentare acolo de desen. Aveam tot felul de teme. Mă inspiram din peisaje. Mai târziu, mergeam în excursii şi rămâneam în urmă ca să mai desenez câte ceva, deseori mă şi rătăceam din această cauză”, povesteşte adolescenta. În clasa a cincea, a intrat la Liceul de Artă „Dinu Lipatti”, unde a continuat cu pictura, studiind-o aprofundat. A început cu natura statică, urmând ca, la recomandarea profesorului Emilian Fleancu, să se axeze mai mult pe grafică.
Are 16 lucrări înrămate
În timp, Iustina a realizat 16 lucrări pe care le-a şi înrămat, dintre care 12 sunt numai în tehnica punctului, un mod de lucru migălos, dar plăcut pentru ea.
„Inspiraţia provine din sentimente, stări, din tot ce trăiesc. Când iau foaia de hârtie în faţă nu mă gândesc unde să pun fiecare punct, ci totul vine de la sine. Cu cât lucrezi mai mult, cu atât îţi e mai uşor. Mai întâi se realizează schiţa în creion, iar apoi se dă conturul în tuş-peniţă, e foarte migălos. Fac o lucrare în 2-3 săptămâni. Mai combin şi cu linii”, ne dezvăluie Iustina.
În ultimul an şi jumătate, ea a terminat 10 lucrări, unul dintre ingredientele de bază ale creaţiei sale fiind răbdarea, după cum ea însăşi recunoaşte.
Vrea o expoziţie personală
De-a lungul timpului, tânăra a participat la diverse concursuri, dintre acestea amintindu-şi doar de unul în mod special. Şi anume că, pe clasa a şasea, a luat premiul întâi la „Bucuria culorii”. De ceva timp, Iustina recunoaşte că nu a mai luat parte la competiţii, dar de abia aşteaptă clasa a unsprezecea, când încep olimpiadele de specialitate. Până atunci, adolescenta îşi canalizează forţele pe creaţiile sale cu care îşi doreşte să aibă propria expoziţie.
„Particip anual la expoziţii, cu lucrările mele. Am adus câte una, două, iar în acest an, la <<Salonul de primăvară al artiştilor plastici argeşeni>> am venit cu trei dintre ele. Intenţionez ca împreună cu doamna profesoară Elena Zavulovici să ne expunem lucrările la o librărie-ceainărie, iar pe viitor să am propria mea expoziţie”, spune Iustina Tudor.
Pe lângă pictură, ea mai este pasionată şi de vioară, instrument muzical de care mărturiseşte că s-a îndrăgostit în special de când merge la concertele Filarmonicii Piteşti. Aşa că, de la începutul acestui an, a început să ia cursuri, considerând vioara un mod de relaxare.
PROFIL:
Născută. 3 octombrie 1994, în Piteşti
Studii. Este elevă în clasa a zecea la Liceul de Arte „Dinu Lipatti”
Familie. Are o soră mai mare şi un frate mai mic
Ce îi place. „Desenul e primordial. În afară de el, îmi place şi muzica foarte mult, apoi fotografia. Îmi place să privesc fotografii, să mă inspir din ele, am o colecţie de vreo 30 de reviste foto, pe care le tot adun de câţiva ani”
Ce nu îi place. „Nu-mi plac lucrurile care nu sunt originale, care sunt copiate. Omului i se dă dreptul de a se inspira, dar să nu exagereze până la a lua totul de-a gata. Nu-mi plac nici lucrurile care sunt făcute doar pentru a fi făcute”.
Întrebări şi răspunsuri.
Cum decurg cursurile de vioară?
„Le urmez o dată la două săptămâni, cu o doamnă profesoară care face parte din orchestra Filarmonicii Piteşti. Am simţit nevoia să iau aceste cursuri, pentru că îmi place vioara foarte mult. O consider un mod foarte plăcut de relaxare. Când mă plictisesc de desen, iau vioara”, spune tânăra.
Câte reviste numără colecţia ta?
„Cred că sunt peste 30 de reviste de fotografie. Sunt deosebite şi am început să le colecţionez pentru că mă inspir din ele. Uneori, le mai împrumut şi colegilor. De exemplu, atunci când am nevoie de un personaj şi nu îmi vine în minte niciunul, apelez la reviste”, spune pictoriţa.