Piteşti:Gheorghe Duţulescu are grijă de sportivii români
0Argeşeanul s-a şcolit în alimentaţie publică, însă marea sa pasiune este fotbalul, fiind mare fan al lui Nicoale Dobrin. Acum este directorul Compexului Naţional Sportiv de la Budeasa.
Gheorghe Duţulescu a crescut pe uliţele satului, în comuna argeşeană Vultureşti. Copil fiind, majoritatea timpului şi l-a petrecut pe maidane, unde de dimineaţa până seara bătea mingea la porţi de fotbal improvizate din şipci de lemn.
Nu i-a plăcut să dea goluri, ca Nicoale Dobrin, idolul copilăriei sale, ci să apere mingiile trimise către poartă de colegii de joacă.
„De mic copil mi-a plăcut fotbalul. Ne strângeam mai mulţi copiii şi jucam fotbal în fiecare zi la marginea satului. Eu stăteam tot timpul în poartă. Eram înalt şi era foarte greu să primesc gol“, povesteşte Gheorghe Duţulescu.
Urmele fotbalului i-au rămas pe picioare
De pe urma fotbalului s-a ales doar cu juliturile de pe picioare, pentru că nu a ajut şansa să joace la un nivel înalt. S-a oprit cu fotbalul doar la echipa satului, cu care participa la derbyurile intercomunale, care erau extrem de încrâncenate.
„Pe timpul meu se puneau serios osul la bătaie când jucam fotbal. Aveam zeci de julituri pe picioare de pe urma plonjoanelor. Urmele pe picioare au rămas şi acum, după trecerea anilor“, spune Gheorghe Duţulescu. Idolul copilăriei sale a fost marele Nicolae Dobrin.
Meciurile memorabile făcute de „Gânscan“ în tricoul lui FC Argeş, în anii `70-`80, au rămas vii în memoria sa.
„Nu ratam niciun meci al lui FC Argeş, în perioada când juca Nicolae Dobrin. Mergeam nu doar la meciurile de pe teren propriu ale lui FC Argeş, ci şi în deplasări. După mine, Dobrin rămâne cel mai bun fotbalist român din toate timpurile“, precizează argeşeanul. Cu trecerea timpului, pasiunea pentru fotbal s-a mai stins, însă în sufletul lui Gheorghe Duţulescu fotbalistul nepereche, crescut pe malul Argeşului, ocupă un loc aparte.
Amintiri memorabile de la meciurile lui Dobrin
„Acum merg pe stadion foarte rar. Nu mai este fotbalul care se juca odată, plus că nici timpul nu îmi mai permite. Dobrin rămâne însă la loc de cinste în inima mea. Am acasă trei poze de la meciul de senzaţie pe care FC Argeş l-a jucat la Piteşti cu Valencia. Îl văd şi acum pe Dobrin când îi strecura mingea printre picioare marelui Kampes. Sunt momente unice, memorabile, care nu îşi pierd din valoare în timp“, afirmă Gheorghe Duţulescu.
Greu de uitat este şi meciul pe care FC Argeş l-a susţinut în Bucureşti, contra lui Dinamo, în 1979. A fost un meci cât o finală, la sfârşitul căruia echipa lui Dobrin i-a luat de sub nas grupării din Ştefan cel Mare titlul de campioană.
„A fost un meci de povestit la nepoţi. Eram în tribună, printre suporterii lui FC Argeş. Dobrin a dat un gol de senzaţie, cu ristul, o execuţie care i-a lăsat pe toţi cu gura căscată“, compeltează Gheorghe Duţulescu.
Ajuns de o jumătate de an în postura de director al Compexului Naţional Sportiv de la Budeasa, locul unde se pregătesc pentru competiţiile internaţionale importante toate loturile sportive ale României, Gheorghe Duţulescu mai bate şi acum mingea, ca hobby.
„Mişcare face bine pentru organism. Odată pe săptămână, ne stângem mai mulţi colegii de la serviciu pe terenul de fotbal şi facem mişcare. Evident, eu stau tot în poartă“, spune Gheorghe Duţulescu.
Întrebări şi răspunsuri
La ce nivel se situează acum sportul românesc?
După părerea mea, sportul este într-un regres continuu, în ultimul timp. Principala explicaţie ar fi că majoritatea copiilor îşi văd viitorul în afara sportului. De vină este educaţia pe care o primesc şi aici un factor important sunt părinţii, care nu prea mai au timp să-i îndrume pe copii către mişcare. Eu l-am îndemnat pe băiatul meu să facă sport încă de mic. A încercat de toate. A făcut mai întâi înot, apoi karate şi baschet. Când a crescut, a ales doar şcoala.
La ce sporturi mai excelăm în întrecerile internaţionale?
Din păcate, sunt foarte puţine sporturile la care mai putem scoate capul în faţă dincolo de graniţele ţării. După rezultate, doar cu gimnastica şi cu canotajul ne mai putem mândri. Oricum şi la gimnastică se simte un uşor regres după plecarea antrenorilor Octavian Bellu şi Mariana Bitang.
Ce-i place
„Plimbările în natură îmi plac cel mai mult. Am în comuna mea natală, la Vultureşti, o cabană chiar în mijlocul pădurii. Când mă simt obosit, plec la plimbare prin pădure. O oră în natură este suficient pentru a mă reîncărca energetic. Acolo, mă simt cel mai bine când am nevoie de relaxare“, subliniază Gheorghe Duţulescu.
Ce nu-i place
„Nu-mi place să mă cert cu oamenii din jurul meu. Încerc pe cât posibil să evit o astfel de situaţie tensionantă, însă recunosc că de multe ori nu îmi iese, pentru că în fiecare zi găseşti oamenii nemulţumiţi, revoltaţi, frustraţi şi aşa mai departe“, afirmă directorul Complexului Sportiv Naţional de la Budeasa.
Profil: Gheorghe Duţulescu
Născut: 28 iunie 1963, Vultureşti, Argeş
Studii: Facultatea de Control şi Expertiză Alimentară (Bucureşti)
Experienţă: director al Compexului Naţional Sportiv de la Budeasa
Familie: Căsătorit, are un copil