Neamţ: Alin Iosob: Un judoka expert în păianjeni
0După patru ani de sport de performanţă, luptăto-rul a hotărât să se dedice studiului aplicat al artropodelor, o pasiune descoperită între timp
Alin Iosob a făcut cunoştinţă cu diversitatea naturii în copilărie, crescut fiind de bunicii de la ţară până la vârsta de 6 ani. „Prindeam insecte pe care le puneam în tot felul de sticluţe, le hrăneam şi le studiam comportamentul“, povesteşte Alin.
Părinţii l-au luat apoi acasă, la Vatra Dornei, unde a făcut şcoala primară şi trei ani de gimnaziu. Îşi aminteşte că la sfârşitul fiecărei săptămâni mergea pe munte cu prietenii în căutare de „comori“. „Luam obiecte vechi din case şi le duceam la Muzeul Satului. Meşterul le lua şi ne recompensa cu gume. La Muzeul de Ştiinţe duceam insecte şi petreceam minute în şir admirând exemplarele expuse“, adaugă luptătorul.
La Roman se dedică sportului şi literaturii
În 1999 s-a mutat împreună cu părinţii la Roman, unde a urmat cursurile la Liceul cu Program Sportiv. „Dragostea pentru sport mi-a insuflat-o tatăl meu, care a făcut sport de performanţă. Am ales să urmez cursurile de judo pentru că este un antrenament care te învaţă să fii disciplinat şi echilibrat“, mărturiseşte Alin Iosob.
În clasa a IX-a a început să facă performanţă şi să se remarce la concursuri precum „Cupa României“ de la Oradea. Tot în liceu şi-a descoperit plăcerea de a scrie şi de a „citi în stele“. A publicat mai multe texte în reviste şcolare, dar adevăratul debut l-a avut în „Oglinda literară“.
Chemarea naturii
La sfârşitul liceului şi-a luat atestatul în sport şi a devenit instructor sportiv. Vechea pasiune pentru natură l-a determinat să întrerupă însă drumul pe care pornise şi a dat la Facultatea de Ştiinţe din Bacău, specializarea Biologie. „Am început să cresc peşti şi păsări exotice. Strângeam bani în fiecare lună şi-mi cumpăram plante acvatice şi peşti de la crescători“, spune tânărul naturalist.
De la peşti şi păsări, Alin îşi canalizează interesul asupra păianjenilor şi începe să-i colecţioneze acasă pentru a-i studia mai atent. „Le-am observat comportamentul şi am studiat creşterea păianjenilor în captivitate. Am fost fascinat de modul în care îşi capturează prada. Deşi par lenţi, sunt nişte vânători iscusiţi“.
În ultimul an de facultate a început să studieze dezvoltarea embrionară a tritonilor. Cu lucrarea realizată a participat în anul 2008 la Simpozionul „Biodiversitate şi tinereţe“, unde a obţinut locul I.
Întrebări şi răspunsuri
De ce vreţi să faceţi cunoscute animalele din România?
A. I.: Am observat că oamenii nu dau importanţă mediului înconjurător, mai ales vietăţilor pe care le întâlnesc zilnic. Din cauza fricii şi necunoaşterii le rănesc, chiar le omoară.
Regretaţi că aţi renunţat la sport în favoarea biologiei?
A. I.: Nu regret pentru că ştiinţa şi biologia, în mod special, îmi aduc mai multe satisfacţii. Totuşi, sportul rămâne o activitate pe care o practic în timpul liber.
Ce-i place
Îi place să scrie poezii şi povestiri SF: „În timpul liber îmi place să-mi aştern pe hârtie gândurile sub formă de poezii şi să-mi pun la încercare imaginaţia realizând povestiri SF“. De asemenea, îl pasionează astronomia şi fotografia: „Ador să surprind frânturi din natură. În nopţile senine cerul este un subiect fascinant“, mărturiseşte Alin Iosob.
Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii nehotărâţi, care-şi schimbă deciziile de la o zi la alta, şi cei care nu apreciază munca celorlalţi. „Munca trebuie să fie apreciată la adevărata valoare“, susţine tânărul.
Profil
Născut
19 august 1986, Roman
Educaţie
Universitatea din Bacău, Facultatea de Ştiinţe
Experienţă
de 4 ani creşte animale
Familie
necăsătorit