Zimbri anglo-saxoni, pregătiţi de marea eliberare în pădurile din Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zimbri aduşi din Anglia la Vânători Neamţ vor fi puşi în libertate FOTO Adevărul
Zimbri aduşi din Anglia la Vânători Neamţ vor fi puşi în libertate FOTO Adevărul

Cele şase exemplare de zimbru aduse în luna aprilie de la grădinile zoo din Marea Britanie la Parcul Natural Vânători Neamţ vor fi eliberate peste câteva zile.

Turma de 11 zimbri care hălăduie prin pădurile din Neamţ se va mări peste câteva zile odată cu eliberarea celor şase exemplare importate din Marea Britanie prin grjia fundaţiei Aspinall. Este vorba de şase femele, provenite de la patru grădini zoologice din Anglia şi Irlanda, sosite cu un transport în comuna Crăcăoani, la finele lunii aprilie.

„Cei şase zimbri au trecut cu bine din punct de vedere sanitar veterinar perioada de izolare. Se vede cu ochiul liber că au mai prins în greutate, s-au mai rotunjit, au schimbat şi blana de iarnă. S-a făcut între timp şi ierarhia de grupă, adică s-a stabilit şi conducătoarea turmei”, a precizat inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ (PNVC).

În pregătirea eliberării zimbrilor, la fiecare din cele şase exemplare s-au montat şi radiocolare GPS pentru a putea fi monitorizată deplasarea lor prin pădure. 

Singurii 17 zimbri în libertate din România

„Ne gândim ca odată cu cele şase femele să eliberăm şi un mascul din grupul de 17 zimbri pe care îi avem în ţarc, dar nu am am luat încă decizia în acest sens”, a mai declarat şeful PNVC.    

După eliberarea celor şase femele, aria pădurilor din comunele Vânători-Neamţ, Agapia, Crăcăoani sau Bălţăteşti va fi populată cu 17 zimbri, doi dintre aceştia fiind rezultatul fătărilor în libertate. 

„În ultima perioadă noi nu am mai avut contact vizual cu cele 11 exemplare eliberate în 2012 şi 2013, şi este posibil să mai fie femele gestante, sau chiar să mai fie fătări în această perioadă”, a mai adăugat Sebastian Cătănoiu. 

Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ este singura din România care, prin proiectul „Îmbunătăţirea stadiului de conservare a speciei zimbru”, a reuşit să pună în practică primii paşi pentru repopularea pădurilor din Carpaţi cu exemplarele acestei specii. 

„Proiectul, demarat în aprilie 2010, este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, şi are o valoare totală de 1,4 milioane de lei. Scopul este obţinerea unui statut de conservare favorabil în zona Parcului Vânători, să se poată asigura apoi o populaţie viabilă de zimbri, pentru început în zona Parcului şi, în viitor în partea nordică a Carpaţilor Orientali”, a spus Elena Curea, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ.

Proiectul de la Neamţ, preluat şi în Carpaţii Meridionali

Modelul de la Neamţ a fost preluat recent şi de fundaţia World Wide Fund for Nature (WWF). Luna trecută, a debutat un proiect ce îşi propune reintroducerea zimbrilor în Carpaţii Meridionali, şi diversificarea fondului genetic al zimbrului în România, prin schimburi de exemplare între rezervaţiile din ţară şi cele din restul Europei.  

Programul iniîiat de WWF, alături de Wild Wonders of Europe, Ark Nature şi Conservation Capital îşi propune ca un milion de hectare de teren, să fie redat faunei sălbatice. Dintre cele cinci zone model alese, două - Delta Dunării şi Carpaţii Meridionali - se află pe teritoriul României. 

Pe aceeaşi temă:

Zimbrii donaţi României, vedete în presa britanică

Pădurile din Neamţ, populate cu zimbri din Anglia. Şase exemplare vor fi importate din grădinile zoo

Zimbrul se întoarce în Caraş-Severin

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite