Pastele cu roşii, alternativă la meniul tradiţional de post. Secretele unui produs gustos spuse de Chef Giovanni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaghetti cu roşii cherry
Spaghetti cu roşii cherry

În ultimii ani, pastele şi-au făcut loc tot mai mult şi în bucătăria românească, importate din tradiţia culinară italiană.

O porţie de paste cu roşii, pe cât simple par, pe atât de greu de pregătit pot fi atunci când se doreşte să fie şi gustoase. Din doar câteva ingrediente - paste (spaghetti), roşii (cherry), busuioc, oregano, usturoi, ulei de măsline şi vin, fără aportul de grăsimi care să aducă un plus de savoare, se poate realiza însă un preparat delicios.

O spune Chef Giovanni, un cunoscut expert culinar, care recomandă o reţetă simplă şi uşor de gătit.     

„Primul pas este pregătirea sosului, înainte de a fierbe pastele. Ingredientele se găsesc uşor şi nu sunt scumpe: roşii cherry, usturoi, busuioc, puţin oregano, ulei de măsline, sare şi piper. Cine vrea să fie un preparat picant se poate ajuta şi de alte condimente sau ardei iute“ spune Ionuţ Popa, alias Chef Giovanni.

Apoi, în uleiul din tigaie se pun roşiile tăiate în două, sau în cubuleţe (dacă nu sunt din soiul cherry).  

„Trebuie să lucrăm la foc mediu, nu mare, pentru că nici uleiul de măsline nu trebuie încins, altfel devine amar. Se adaugă pasta de usturoi, frunze de busuioc proaspăt care trebuie rupte cu mâna, şi nu tăiate cu cuţitul. Se pune apoi oregano, se amestecă şi se stinge compoziţia cu puţin vin sec. După ce se evaporă tot alcoolul, se mai adaugă un pahar din apa în care fierb pastele şi se lasă la fiert la foc domol pentru a se omogeniza sosul“ 

Abia după pregătirea sosului, se trece la fierberea pastelor, unde trebuie respectate anumite reguli:   

„De preferat ar fi să folosim paste din grâu dur. În ţara pastelor, Italia, atât grâul, dar şi modul de pregătire al pastelor este diferit de ce avem noi. Consumatorii le consumă al dente, adică după fierbere rămân puţin mai tari“, spune Chef Giovanni, specialist cu experienţă de lucru în Italia chiar într-o secţie de paste. 

giovanni

El atrage atenţia că este foarte important să se respecte timpul de coacere menţionat pe ambalaj.

„Dacă sunt trecute 7 minute, trebuie să se respecte acest timp de fierbere. Dar e bine de reţinut că după ce se fierb pastele în apă, se pun în sos unde mai fierb la foc lent. Atunci trebuie să fierbem pastele doar 5 minute în apă, şi încă două minute în sos. Pasta atrage gustul din sos şi lasă amidonul, iar astfel sosul devine cremos. Dacă sosul nu e destul de lichid, ne putem ajuta de apa în care au fiert pastele. Ca regulă de bază, pastele trebuie fierte în apă trei sferturi din timpul indicat pe ambalaj şi un sfert din acest timp în sosul din tigaie, pentru a-şi lua gustul“, este recomandarea lui Chef Giovanni.

În apa în care fierb pastele se adaugă neapărat sare, pentru ca astfel pastele să-şi ia gustul. După fierbere, pastele se scot într-o sită, se scurg şi apoi se pun la fiert în sos. 

„Ce este important: nu se clătesc cu apă rece şi nici nu se pune ulei în apa în care fierb, pentru că aşa pastele nu mai sunt poroase, iar sosul se va prelinge pe ele. Un alt lucru important este să nu aruncăm apa în care am fiert pastele, pentru că ne ajutăm de ea pentru a face un sos cremos“, este sfatul lui Chef Giovanni.

paste
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite