Preşedintele PPMT cere securizarea graniţelor ţării: "Migranţii vor apărea aici, iar noi trebuie să fim pregătiţi"
0Szilagyi ZsoltSzilagyi Zsolt, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) solicită Guvernului şi preşedintelui Klaus Iohannis să ia în calcul securizarea graniţei verzi cu Serbia, cu garduri de sârmă ghimpată, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) solicită Guvernului şi preşedintelui Klaus Iohannis să ia în calcul securizarea graniţei verzi cu Serbia, cu garduri de sârmă ghimpată
“Cerem Guvernului şi domnului preşedinte să analizeze, ca mod preventiv, în cel mai scurt timp posibil, să securizăm graniţa cu Serbia. Ungaria, dacă nu mă înşel, a anunţat deja că au de gând securizarea graniţelor verzi cu România, nu ştiu în ce măsură au evoluat lucrurile, însă, fără doar şi poate, putem spune că mai repede sau mai târziu, migranţii vor apărea aici, iar noi trebuie să fim pregătiţi. Plasarea gardurilor din sârmă ghimpată tip NATO să fie luată în seamă şi să înceapă securizarea graniţelor de sud-vest” a declarat Szilagyi Zsolt.
Liderul PPMT a precizat că România ar trebui să închidă graniţa verde aşa cum a făcut şi Ungaria pe graniţa de sud-vest cu Serbia.
“Mai repede sau mai târziu, valul migranţilor care este împins înapoi dinspre Austria spre Slovenia şi Croaţia, va ajunge în Serbia, iar migranţii şi liderii lor vor căuta trasee alternative. Deci mai repede sau mai târziu, migranţii, de ordinul miilor, vor ajunge în România. Şi această situaţie trebuie evitată. Dacă România închide, în mod preventiv, graniţa cu Serbia, încă o dată vă spun, nu punctul legal de trecere a frontierei, ci graniţa verde, acesta se poate considera şi un mesaj: Dragilor, nu veniţi aici, fiindcă suntem pregătiţi şi mai bine mergeţi altundeva sau rămâneţi acasă,” a spus Szilagyi.
El a apreciat ca salutar faptul că s-a format o solidaritate şi un unison regional între ţările balcanice şi cele occidentale afectate, precum şi faptul că România, Bulgaria şi Serbia au ajuns la o poziţie comună privind cotele de refugiaţi, potrivit Agerpres
“Am salutat faptul că România a votat cu ţările de la Vişegrad, mai puţin Polonia, dar având în vedere rezultatul alegerilor din Polonia de ieri, cred că şi acest vot se va rectifica, mă refer la votul Poloniei axat pe acceptarea cotelor obligatorii şi nu poziţia Cehiei, Slovaciei, Ungariei şi României şi anume, respingerea acestor cote. De fapt, timpul a dovedit că soluţia cotelor este nu numai ineficace, dar nici nu dă răspuns la problemă. De fapt, nimeni nu mai vorbeşte despre cote. Toată lumea, atât Germania cât şi Austria, vorbeşte despre securizarea graniţelor şi rezolvarea problemei la faţa locului, respectiv a creării unei zone tip buffer, şi anume unii spun în Balcani, alţii spun că în Turcia sau mai spre est. Fără doar şi poate, putem spune că graniţele Europei vor fi acolo unde se opresc migranţii. Iar România poate să dovedească faptul că este pregătită pentru a fi acceptată în Spaţiul Schengen dacă este în stare să apere hotarele Europei. Dacă apără hotarele României, apără hotarele Europei,” a conchis Szilagyi.