Oradea: Portret/Bestia devenită misionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sebastian Ţîrţîrău este misionar de aproape 17 ani. A dus mesajul creştinismului şi apa potabilă în deşertul Kalahari, dar şi în jungla amazoniană şi Insulele Wamatu.

Copiii cărora le-a predat istoria în Botoşani l-au poreclit Bestia. „Aveam o viaţă dublă. Ziua predam istorie copiilor de gimnaziu, iar noaptea cântam şi dansam rock’n roll în baruri. Cred că-mi spuneau aşa din cauza părului şi a cerceilor din nas şi urechi”, spune Sorin Ţîrţîrău, acum cu o chelie măricică. Viaţa i s-a schimbat din cauza unei eleve de clasa a V-a, care nu voia să vorbească cu el. I-a cerut să-i aducă o Biblie. A citit două săptămâni Biblia şi câteva studii şi a hotărât să meargă la o biserică. Şi acum îşi aminteşte golul lăsat în jurul lui de enoriaşi.

O nouă chemare

Sebastian Ţîrţîrău a simţit că are o menire specială, iar după ce a citit biografia lui David Livingstone a ştiut care este aceasta: Africa. În 1995 a ajuns în Capetown unde a studiat teologia, după doi ani de studiu în domeniu la Bucureşti. În timpul facultăţii a aflat despre boşimani, un trib aparte. „Profesorii mei africani au aflat că sunt profesor de istorie şi mi-au cerut să scriu o istorie a triburilor pe baza documentelor pe care le aveau. Atunci am aflat despre boşimani, iar după ce s-a publicat cartea am mers împreună cu un prieten să-i cunoaştem în deşertul Kalahari”, povesteşte el, surprins şi acum de inconştienţa de care au dat dovadă. Le-au vizitat satele, le-au aflat visele şi idealurile, le-au învăţat limba şi au început să caute ajutor pentru a le face viaţa mai uşoară. „Nu le poţi spune oamenilor că Dumnezeu îi iubeşte şi să-i laşi să moară de sete”, spune Sebastian Ţîrţîrău, precizând că în Kalahari sunt 349 de zile însorite pe an. Acolo a înţeles ce înseamnă să mori de sete şi să te mulţumeşti cu câteva picături de rouă de pe iarbă. În 1998, boşimanii l-au adoptat, mulţumindu-i pentru tot ce a făcut pentru ei din punct de vedere educaţional şi medical şi pentru toate resursele pe care le-a canalizat spre ei. În 1999 a reuşit să instaleze prima pompă de apă, iar azi a ajuns la peste 130 de pompe. Patruzeci de mii de boşimani au acum apă de băut şi de spălat şi învaţă să cultive pământul pentru a avea o viaţă mai bună. Anul acesta Sebastian Ţîrţîrău a reuşit să cumpere o suprafaţă de teren pe care va construi un campus cu spital, şcoli şi orfelinat pentru boşimani. Anul viitor se va muta împreună cu toată familia în Namibia.
Inima lui Sebastian Ţîrţîrău este în continuare alături de boşimani, dar asta nu l-a împiedicat să viziteze triburile de pigmei din Congo, pe cele din jungla Amazonului, eschimoşii de la Polul Nord şi triburile Kiai din Insulele Wamatu. În fiecare din acele locuri a dus apă şi a construit şcoli pentru a ajuta oameni să-şi îmbunătăţească modul de trai. 

Profil:
Născut
La 27 februarie, 1970, Botoşani
Studii
Facultatea de Istorie, Iaşi (fără licenţă), Facultatea de Teologie Bucureşti şi Capetown
Familie
Căsătorit,are o fiică
Profesia
Misionar în triburi

Ce-i place:
„Îmi place să pescuiesc cu undiţa”, spune Sebastian Ţîrţîrău. Ştie şi stiluri tribale de pescuit, dar îl preferă pe cel învăţat în ţară. Îi place să facă sport. Îi place să citească. Îi place să descopere triburi noi şi să le ajute să îşi îmbunătăţească viaţa. A fost fascinat de aurora boreală, dar inima i-a rămas în Africa.
Ce nu-i place:
„Nu-mi place aglomeraţia urbană”, spune Sebastian Ţîrţîrău. Nu-i place fariseismul de care dau dovadă mulţi oameni.

Întrebări şi răspunsuri
- Cum rezistă familia la acest stil de viaţă?
- SŢ – Ne-am mutat de 29 de ori pe trei continente. De trei ani stăm în acelaşi loc, pentru că fiica noastră trebuie să termine liceul. Sunt privilegiat cu familia mea.
- Unde a fost cel mai greu de mers?
- SŢ – Fiecare loc are dificultăţile lui. Pentru mine Polul Nord a fost teribil din cauza frigului.
- Ce v-a şocat cel mai mult?
- SŢ – Sacrificiile rituale. În Congo, pigmeii sunt ucişi şi mâncaţi de rebeli, pentru că sunt consideraţi magici. În Peru, familia mănâncă trupul membrilor decedaţi pentru a le lua spiritul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite