Oradea: Portret/ Eugen Guba conduce a afacere de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Guba este administratorul unei firme de construcţii cu o dezvoltare treptată, dar sigură. A ştiut să investească în oameni şi tehnologie şi rezistă la criză.

Eugen Guba a intrat în afaceri datorită tatălui său. Constructor de meserie, Guba senior a înfiinţat în 1991 o firmă de construcţii. Având fler pentru afaceri a înfiinţat şi o asociaţie familială în agricultură. „După ce am terminat şcoala, eu m-am ocupat de asociaţia familială. Era şi fermă zootehnică şi vegetală”, povesteşte tânărul. Au hotărât să renunţe la afacerea agricolă în 2000. „A fost secetă mare atunci. Am avut pierderi, iar agricultura nu prea era susţinută”, spune el cu regret.

Construcţii inteligente

Sectorul construcţiilor începea să aibă elan, aşa că i s-a alăturat tatălui său. Unul din primele lucruri făcute a fost să trimită mai mulţi muncitori la cursuri de perfecţionare pentru restaurarea monumentelor istorice, iar apoi să obţină autorizaţia necesară şi certificatul de management al calităţii. „Până anul trecut eram doar două sau trei firme în tot judeţul cu autorizaţie pentru monumente istorice. Asta ne-a avantajat la multe licitaţii”, povesteşte el. Pe lângă şcoli şi grădiniţe, s-a ocupat de lucrările de la Casă Memorială Aurel Lazăr, Arena Antonio Alexe, reparaţii capitale la primul corp din Cetatea Oradea, parcul Dendrologic, iar acum teatrul de vară din Cetate. Pe lângă acestea a construit peste o sută de locuinţe sociale în mai multe comune bihorene împreună cu Fundaţia Maica Tereza. „Am avut noroc cu fundaţia pentru că este unul dintre cei mai buni platnici. Lucrările publice sunt plătite uneori cu întârziere şi asta ne face viaţa mai grea”, spune el. Din cauza finanţării şi a surprizelor din timpul execuţiei unele lucrări nu pot fi terminate totdeauna la timp. „Acum la teatrul de vară din Cetate e greu şi cu finanţarea şi cu muzeul şi descărcarea arheologică”, spune el îngândurat.

Prioritate - să reziste pe piaţă

Eugen Guba spune că obiectivul său imediat este să reziste pe piaţă în perioada de criză, nu să se dezvolte. „Avem deja trei feluri de ISO. Acum am accesat fondurile europene pentru dezvoltarea IMM-urilor pentru a cumpăra nişte utilaje noi”, spune el. A apelat la o firmă de consultanţă care i-a acordat şi o parte din banii necesari pentru cofinanţare. „Eu nu mă descurc cu atâtea acte şi hârtii, dar băieţii ăştia fac treabă bună. O altă firmă de-a noastră a lucrat cu ei la un proiect SAPARD şi am fost mulţumiţi” spune el. Firma pe care o conduce nu a disponibilizat personal, ci a angajat. Speră să nici nu fie obligat la disponibilizări şi să aibă în continuare de lucru.

Profil:
Născut
La 29 iunie 1975, Sălard
Studii
 Liceul Agricol din Oradea
Familie
Căsătorit, are doi băieţi
Funcţie
Administratorul IMM

Ce-i place:
„Îmi place în natură. Sunt vânător pasionat. De fapt îmi place să observ natura, animalele, să respir aer curat”, spune Eugen Guba. Îi place să petreacă timp cu familia sa şi să-şi vadă băieţii crescând. Îi place să lase ceva frumos şi durabil în urma lui.
Ce nu-i place:
„Nu-mi plac oamenii fără cuvânt şi lipsa de organizare”, spune Eugen Guba.

Întrebări şi răspunsuri:
- Cum aţi reuşit să câştigaţi lucrări publice în faţa firmelor mari de construcţii?
- EG – Noi am participat la licitaţii pentru lucrări mici. Nu am intrat peste firmele mari la lucrări de infrastructură. Faptul că am avut autorizaţie şi pentru monumente istorice ne-a avantajat până anul trecut.
- Aţi mai apelat la fonduri europene pentru dezvoltare?
- EG – O altă firmă de-a noastră, administrată de cumnatul meu a accesat fonduri SAPARD. Atunci a fost o cofinanţare de 55% din investiţie. Acum e vorba de 60%.
- Cum ţineţi în ehilibru afacerea cu familia?
- EG – Am o familie înţelegătoare. Iar seara şi în weekend sunt doar cu ei, mai ales că acasă în sat nu am semnal la telefon.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite