Oradea: Momiți cu Logan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți orădeni au fost păgubiți cu sume cuprinse între 1.000 și 6.480 de lei, prin SMS, de un arădean care i-a momit cu un Logan.

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au reținut un tânăr de 25 de ani din Arad suspectat că în perioada aprilie – mai ar fi înşelat opt persoane din Oradea şi alte localităţi din ţară cu 26.361 lei. “Păgubiţii erau contactaţi telefonic sau prin S.M.S. şi informaţi că, în anumite condiţii, ar putea fi beneficiarii unor premii substanţiale, constând în autoturisme. Victimele au dat curs solicitării acestuia, depunând în conturile indicate de suspect sume de bani cuprinse între 1.000 şi 6.480 lei, reprezentând aşa-zise taxe”, spune comisarul șef Adrian Bucur, adjunctul șefului Poliției Municipiului Oradea.

Site pentru concurs fictiv

Arădeanul este bănuit că ar fi creat un site pe internet, care apparent aparținea unui producător de automobile. “Pe site au fost afişate informaţii privitoare la un concurs despre care se afirma că este organizat de respectivul producător de automobile, în urma căruia, câştigătorii aleşi aleatoriu, ar urma să intre în posesia unor premii constând în autoturisme. Următorul pas era abordarea telefonică sau prin S.M.S a potenţialelor victime, care erau anunţate că au fost selectate ca fiind câştigătorii autoturismelor. Pentru un spor de veridicitate şi pentru a le câştiga încrederea, suspectul le solicita „amatorilor” de câştiguri facile să verifice lista ”câştigătorilor” afişată pe respectivul site de internet”, explică reprezentantul Poliției. Victimele erau informate că, pentru a intra în posesia premiilor promise, trebuie să depună în conturile indicate de tânăr sume de bani, care ar fi reprezentat taxe de transport, de primă înmatriculare.

Zeci de plângeri

Potrivit comisarului șef Liviu Popa, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Bihor, în anul 2009 au fost înregistrate șaizeci de plângeri cu privire la fraude prin SMS. Acesta spune că vina aparține și victimelor care dau crezare acestor mesaje. “Practic nu este o infracțiune. Dacă-ți spune cineva că ai câștigat un concurs la care nu ai participat înseamnă că ești un fraier. Acești cetățeni au acceptat foarte ușor ideea că au câștigat la un concurs la care nu au participat”, spune Liviu Popa.

Recomandări pentru a preveni înşelăciunile prin telefon sau SMS:

Nu comunicaţi nimănui datele dumneavoastră de identificare sau ale firmei în care vă desfăşuraţi activitatea. Recomandarea este valabilă şi pentru codurile de reîncărcare sau parolele personale;

Firmele de telefonie al căror client sunteţi vă transmit date sau solicitări doar prin numere scurte – compuse din 3 sau 4 cifre – în niciun caz prin intermediul unor numere normale, de client, ori prin apelare de pe un număr necunoscut/privat/ascuns;

Nu daţi curs unor solicitări venite din partea unor persoane care pretind că reprezintă firme cu renume naţional sau internaţional, operatorii naţionali de telefonie, diverse reprezentanţe ale unor producători de electronice, de automobile sau societăţi de asigurări.

Verificaţi telefonic şi personal la operatorul de servicii de telefonie fixă/mobilă al cărui client sunteţi despre existenţa oricărui concurs sau promoţii.

Notaţi numărul de telefon de la care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi;

Nu expediaţi sume de bani prin mandate on-line, nu depuneţi bani în contul unor persoane necunoscute şi nu comunicaţi codul de reîncărcare al unor cartele telefonice unor persoane necunoscute care vă solicită acest lucru.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite