Al doilea spital al mizericordienilor din România, reabilitat de Primăria Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Spitalul Mizericordienilor", monument istoric baroc, va beneficia de un "facelift" de 500.000 de lei, din partea municipalităţii orădene. Imobilul situat pe strada Republicii numărul 33 este proprietatea Parohiei Romano-Catolice Oradea.

Consiliul Local (CL) a aprobat săptămâna aceasta, în şedinţă extraordinară, o serie de măsuri cu caracter financiar care vizează reabilitarea faţadei imobilului situat pe strada Republicii, numărul 33. Acest imobil este un monument istoric de categoria B (parte integrantă a Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea), fiind cunoscut sub denumirea de „Spitalul Mizericordienilor". Proprietar al imobilului este Parohia Romano-Catolică Oradea.

Cu tencuiala căzută

Având în vedere starea avansată de degradare a imobilului (bucăţi de tencuială desfăcute şi căzute, igrasie la soclu, sarpantă degradată), dar şi hotărârile de CL care stipulează că finanţările nerambursabile din cadrul domeniului culte religioase se acordă cu prioritate imobilelor deţinute de către culte în perimetrul Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea faţadei, lucrare a cărei valoare este estimată la  peste 513.000 lei (fără TVA). Lucrările ar trebuie să fie finalizate în cel mult nouă luni. Finanţarea investiţiei se va face din bugetul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO).

Licitaţie lucrări

Consiliul Local a aprobat instituirea dreptului de creanţă în favoarea AIO prin constituirea unei ipoteci asupra imobilului reabilitat până la recuperarea integrală a investiţiei. În cazul în care imobilul ar fi înstrăinat în perioada de recuperare a investiţiei, proprietarul (Parohia Romano-Catolică Oradea) va trebui să restituie municipalităţii valoarea nerecuperată, în termen de15 zile de la întocmirea actului de înstrăinare. „Municipalitatea a finalizat deja prin Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice proiectele de reabilitare a două clădiri importante: clădirea de pe str. Republicii nr. 33 aparţinând Episcopiei Romano-Catolice şi clădirea de pe str. Republicii nr. 11-13, aparţinând Episcopiei Ortodoxe. Ambele proiecte s-au făcut fără a solicita vreo contribuţie din partea proprietarilor. Acum suntem în stadiul în care urmează să scoatem la licitaţie lucrările efective de reabilitare a faţadelor", a spus primarul Ilie Bolojan. Municipalitatea va recupera investiţia prin nealocarea sumelor nerambursabile prevăzute anual în bugetul local pentru cultul religios în cauză.

Monument istoric

În anii comunismului, clădirea a adăpostit  secţia de ORL şi oftalmologie a spitalului judeţean. Povestea Spitalului  Mizericordienilor  nu poate fi prezentată decât în raport cu evoluţia sistemului sanitar din urbea de pe malurile Crişului Repede, devenire care este în strânsă dependenţă cu dezvoltarea religioasă a oraşului. Potrivit informaţiilor prezentate de Liviu Borcea, în  „Memoria caselor", ordinul călugăresc al mizericordienilor a fost la început mai mult o asociaţie de laici, care avea un scop caritabil, şi anume vindecarea persoanelor bolnave şi sărace. Asociaţia a fost întemeiată de către Juan de Dio (1495 - 1550), originar din Portugalia, care din banii strânşi din cerşit a deschis un centru de primire a bolnavilor săraci, la Granada, în Spania.

Al doilea din România

Ucenicii săi au extins activitatea, în 1752 papalitatea transformând confreria într-un ordin călugăresc. Spitalul din Oradea este al doilea din România, înfiinţat în 1760 de către acest ordin. Primul a fost la Timişoara, în 1737. „Consacrarea orădeană a ordinului s-a făcut la 7 iulie 1761, prin dimploma emisă de împărăteasa Austriei, Maria Tereza", scrie Liviu Borcea, în volumul mai sus amintit. Graţie caracterului umanitar al activităţilor ordinului, acesta a supravieţuit decretului din 1782 al împăratului Iosif al doilea al Austriei, care desfiinţa majoritatea ordinelor călugăreşti.

Aceeaşi utilitate, timp de veacuri

„Spitalul Mizericordienilor este monument istoric de categoria B", spune Doina Lucaci, şefa Biroului de marketing cultural şi promovarea imaginii patrimoniului, din cadrul Primăriei Oradea. Strada Republicii, unde este amplasat, a purtat de-a lungul timpului, diverse denumiri, de la Nagy Utca (Strada Mare) în 1727, la Fo Utca (Strada Principală) în 1890, la Rakoczi (1900 şi 1940 -1945) sau Regele Ferdinand (1920). Încă de la construcţie, rolul clădirii a fost acela de spital.  Lucrările au început în 1754, cu ridicarea capelei. În 1761, în partea vestică a capelei s-a construit aripa dinspre curte a spitalului. Potrivit celor prezentate de Peter I. Zoltan, în „Clădirile monumente istorice ale Oradei", până în 1766 au fost construite câteva dintre saloanele cu boltă, în care au fost cazaţi anumiţi călugări, dar s-a deschis şi un ambulatoriu.

Stil baroc

Clădirea spitalului şi capela au fost ridicate în stil baroc târziu. În 1920, parterul clădirii  a fost reabilitat, ocazie cu care geamurile au fost prevăzute cu ancadramente. În curtea de lângă strada principală se poate intra pe o poartă sculptată din lemn, realizată în anul 1799. Deasupra porţii tronează trei statuete din piatră, a căror valoare artistică nu este una deosebită, potrivit specialiştilor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite