FOTO Lucrări de peste 1.5 milioane de euro la Dealul Ciuperca. Cum arată unul dintre simbolurile oraşului Oradea
0După luni întregi de lucrări, Dealul Ciuperca, un simbol al oraşului Oradea, a fost readus la viaţă. Orădenii şi turiştii pot admira panora oraşului, şi se pot relaxa plimbându-se pe o suprafaţă mult mai mare decât cea iniţială.
“În cazul acestui proiect au fost utilizate toate fondurile , ba chiar s-au făcut economii din care s-au realizat lucrări suplimentare, printre care şi o parte din pasarală. Încă de ieri (n.r 27 decembrie 2015) am auzit vorbindu-se nu doar în română, ci şi în germană sau engleză. Dealul Ciuperca face parte dintr-un proiect transfrontalier a cărui valoare este de peste 1.92 milioane de euro, din care peste 1.6 milioane de euro i-au revenit municipiului Oradea. Proiectl de la care s-a pornit a prevăzut amenajarea unei grădini botanice în aer liber, care să fie un punct de atracţie pentru cei care vizitează Oradea, şi o zonă de agrement pentru orădeni”, a precizat viceprimarul Mircea Mălan.
Dacă înainte de refacere, Dealul Ciuperca se întindea pe 1.5 hectare, acum are o suprafaţă de 3.9 hectare, fiind executate multe lucrări de consolidare. Traversarea aleei principale este prevăzută cu un punct panoramic, şi în acelaşi timp, pe noul spaţiu se află un amfiteatru în aer liber.
Orădenii care au năvălit pe Dealul Ciuperca cu o zi înainte de deschiderea oficială, nu s-au comportat tocmai civilizat. “Rugămintea noastră către cei care vin pe Dealul Ciuperca este să păstreze ceea ce s-a făcut, astfel încât să ne bucurăm de aceste lucruri şi peste 1 an, 5 ani sau 10. În urma năvălirii de ieri au rămas pe jos excremente de câine, mucuri de ţigări sau gumă de mestecat”, a mai punctat viceprimaruyl Mălan.
Proiectul de amenajare a dealului Ciuperca este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria -România 2007 – 2013. Lucrările au început la sfârşitul anului 2014, iar termenul de execuţie era 30 iunie 2015. Acest termen a fost prelungit cu aproximativ 6 luni „din cauza complexităţii lucrărilor”.
Valoarea totală a investiţiei este de 1.942.304 euro, din care liderului de proiect, respectiv municipiului Oradea îi revine suma de 1.722.253 euro (contribuţia proprie fiind de 931.301 euro), iar partenerului maghiar, respectiv Parohia Ortodoxă din Korosszegapati, îi revin 220.051 euro (contribuţia proprie fiind de 11.002 euro).