FOTO Construită în urmă cu peste 100 de ani, Moara Emilia este dărâmată cărămidă cu cărămidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O istorie de peste 100 de ani este dărâmată bucată cu bucată.  Situată pe strada Mihai Viteazul, în zona centrală a Oradei, Moara Emilia i-a aparţinut lui Jakab Weinberger, un evreu maghiarizat. În perioada ei de glorie, moara producea anual 5.000 de tone de făină, care se vindea în Imperiul Austro-Ungar şi în Franţa. Acum a ajuns să fie dărâmantă.

O moară veche, ridicată în anul 1885, este dărâmată cărămidă cu cărămidă, după ce Ministerul Culturii a întârziat să se pronunţe cu privire la importanţa clădirii.

După Revoluţia din 1989, clădirea uriaşă a fost abandonată. La începutul lui 2000, aceasta a fost achiziţionată de un om de afaceri local. Anii şi-au pus amprenta peste clădirea veche de peste un secol, iar strălucirea de altădată a ajuns să fie umbrită de ruinele tot mai evidente.

În anul 2011,  liderul Asociaţiei Tinerilor Maghiari, Csomortanyi Istvan, îl acuza pe Ovidiu Copil, proprietarul Morii Emilia, că demolează moara ilegal, şi a depus o plângere privind încălcarea legii. Nu a primit niciun răspuns, dar demolarea a fost oprită.

Până în 2013, Ministerul Culturii nu a luat nicio decizie în privinţa clasării monumentului astfel că, la începutul acestui an a început demolarea morii. Cărămidă cu cărămidă este desprinsă de către muncitori din zidurile uriaşe ale morii, iar cei care doresc pot achiziţiona cărămizile contra sumei de 60 de bani bucata.

Şi de această dată Csomortanyi Istvan a reacţionat. El a depus o nouă solicitare către Direcţia Judeţeană de Cultură Bihor, în temeiul articolului 21 din Legea 422 din 2001, republicată în 2006, prin care cere declanşarea procedurii de clasare în regim de urgenţă a imobilului. Conform legii, ar trebui luată o decizie în maximum trei zile.

“Credem că este ultima şansă a acestui monument, dar nu avem prea multe speranţe. Trebuie ca măcar atâta lucru să facem pentru înaintaşii noştri”, susţine Csomortanyi Istvan.

Terenul de sub Moara Emilia este unul foarte valoros. Potrivit agenţilor imobiliari, pentru cei 3.800 de metri pătraţi, proprietarul ar putea încasa 380.000 de euro.

Ovidiu Copil, proprietarul Morii Emilia, susţine că în ultimii ani au existat multe reclamaţii telefonice şi scrise de la vecini care se temeau că s-ar putea prăbuşi, ISU intervenind la faţa locului în mai multe situaţii. A aşteptat un răspuns de la autorităţi, dar nici reprezentanţii Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, nici Ministerul Culturii sau Primăria Municipiului Oradea nu s-au grăbit să ia o decizie cu privire la clasarea Morii, ceea ce a dus la demolarea ei. Procesul de demolare ar urma să se încheie la vară, în iunie-iulie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite