Fostul procuror orădean Alexandru Lele, despre moartea lui Dan Condrea: „Rezolvă foarte multe pentru…”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Alexandru Lele Foto-Facebook
Avocatul Alexandru Lele Foto-Facebook

Avocatul orădean Alexandru Lele, fost procuror, este de părere că în cazul morţii Dan Condrea ar trebui luată în calcul şi varianta determinării sinuciderii. Potrivit avocatului, răspunsurile în acest caz trebuie căutate nu la locul accidentului, ci în convorbirile pe care Condrea le-a avut de la momentul izbucnirii scandalului dezinfectanţilor diluaţi.

“Suntem în prezenţa unui monopol foarte bănos pe are l-a obţinut persoană sau o grupare de interese şi acest monopol nu putea fi obţinut decât prin susţinerea prin care i-a asigurat-o un serviciu de informaţii. Activitatea acestei firme s-a derulat pe parcursul multor ani, perioadă în care s-au schimbat guverne, directori CNSAS, parlamentari, cineva care supravieţuieşte tuturor  acestor schimbări, iar acestea nu sunt decât serviciile de informaţii. Astfel de afaceri sunt protejate atât în faza de început cât şi apoi când pe parcurs apar diverse incidente. Dacă nu se va face legătura între dosarele de achiziţie publică a acestor dezinfectanţii, care sunt de competenţa DNA,  şi dosarele privind moartea violentă şi eventuala înşelăciune, dosare care sunt la Parchetul de pe lângă Înalta Curte,  înseamnă că de la un nivel foarte înalt se doreşte ajungerea cât mai greu la nişte concluzii certe în aceste dosare”, a afirmat avocatul Alexandru Lele.

El este de părere că varianta sinuciderii nu trebuie exclusă, însă, pe lângă aceasta ar mai trebui luate în calcul şi alte variante cum ar fi omorul, accidentul de circulaţie care să nu fi fost dorit de cei implicaţi, şi varianta determinarăii sinuciderii. În ce priveşte identitatea persoanei decedate, fostul procuror este de părere că victima este Dan Condrea

“99 la sută am certitudinea că el a fost la volan. Oricum, verificările vor stabili dacă este sau nu este Dan Condrea”, a mai punctat fostul procuror.

Caracatiţa sistemului

Cât priveşte durata anchetei, în opinia fostului procuror, va fi una de durată dacă anchetatorii vor dori să scoată la iveală “caracatiţa” sistemului.

“Dacă vor dori răspunsuri care se obţin uşor, ancheta nu va dura foarte mult, dacă însă vor încerca să găsească întreaga caracatiţă atunci va fi o anchetă de durată.  Este un caz tipic de corupţie generalizată, dar o corupţie în care sunt implicate nu firme care au ajuns în situaţia de a deţine un monopol prin propriile mijloace ci prin faptul că au fost ajutate de anumite structuri să deţină acel monopol”, a spus av. Alexandru Lele.

În opinia fostului magistrat, principala acuză care ar trebui adusă procurorului de caz este că nu a solicitat măsuri preventive, imediat după deconspirarea cazului. “Dacă ar fi făcut lucrul acesta am fi aflat adevărul mult mai uşor în acest caz, şi nu s-ar fi ajuns ca Dan Condrea să fie acuma decedat. Ar fi fost protejat inclusiv el şi am fi aflat nişte răspunsuri care ne interesează pe toţi. Această moarte rezolvă foarte multe pentru  cei care au fost complici cu el. Condrea va fi găsit principalul vinovat pentru tot ceea ce s-a întâmplat. Nu înseamnă că prin anchete profesioniste şi de mare anvergură nu se vor putea găsi răspunsuri la toate întrebările.

Era o afacere care vizează siguranţa naţională, iar modul în care se va finaliza ancheta va avea repercursiuni foarte importante şi ca atare sigur că trebuia făcut filaj. Filajul putea să vină atât din iniţiativa SRI cât şi din iniţiativa procurorului de caz  pentru că legăturile pe care le-a avut în ultima perioadă după declaşarea scandalui Dan Condrea cu alte persoane ar fi ajutat foarte mult la elucidarea unor enigme din dosar. Dacă acele date ale filajului vor ajunge la dosar va fi un pas important pentru stabilirea adevărului în cauză.

Mandat sau citare

În condiţiile în care zilnic zeci de persoane sunt ridicate de pe stradă cu mandat de aducere, fără să fie citate în prealabil, şi sunt duse ca să dea declaraţie dar şi ca să fie audiaţi ca martori ar fi fost firesc ca şi în acest caz să nu se fi tărăgănat atât până să se ajungă la audierea lui Dan Codrea. În mod firesc, în 2-3 zile trebuia să fie audiat, mai ales că între timp s-a dovedit că existau probe certe că acei dezinfectanţi erau mult diluaţi şi ca atare se putea pune problema răspunderii lui penale. Procurorul trebuie să fie criticat pentru că a tergiversat audierea lui şi practic l-a expus pe Dan Condrea la situaţia în care s-a ajuns”, a spus Lele.

Va mai recomandam:

Medici legişti: „Dan Condrea nu a făcut nici infarct, nici atac vascular cerebral la volan”. Poliţiştii ridică probe din locuinţele patronului Hexi Pharma

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite