ANRP a ironizat Primăria Oradea din cauza unei erori de dactilografiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a ironizat Primăria din Oradea, în urma transmiterii unui comunicat de presă. Din cauza unei erori de dactilografiere, ANRP luat în derâdere munca funcţionarilor orădeni.

Potrivit ANRP, primăria Oradea avea în lucru, pe 31 decembrie 2014, 552 de dosare de retrocedare, dintre care, pe 1 ianuarie 2015, mai erau 397 de dosare, se arată în raportarea trimisă de primarul Ilie Bolojan.

La solicitarea ANRP, prefecţii au transmis informări cu privire la modul în care autorităţile locale au pus în aplicare, în cursul anului 2014, prevederile Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist.

Răspunsul transmis Prefecturii Bihor de către primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, arată faptul că, la data de 31.12.2014, Primăria Oradea avea în lucru 552 de dosare aferente notificărilor depuse în baza Legii nr. 10/2001, iar la data de 01.01.2015, mai avea în lucru 397 de dosare, potrivit ANRP.

„Cu alte cuvinte, Primăria Oradea a sărbătorit trecerea dintre ani soluţionând 155 de dosare de retrocedare. Trecând peste amuzamentul provocat de astfel de raportări ale unora dintre autorităţile locale, ANRP atrage atenţia că problematica restituirilor nu cade doar în răspunderea autorităţilor guvernamentale, ci şi în a celor de la nivel local. Răspunsul superficial transmis de Primăria Oradea arată, fără echivoc, că în anumite locuri din ţară încă nu s-a înţeles că în materie de retrocedare şi despăgubire s-a intrat, odată cu apariţia Legii 165/2013, într-o nouă eră, aceea a respectului faţă de cetăţeni şi a transparenţei”, se spune în comunicatul ANRP.

Având în vedere faptul că termenul în care o parte dintre autorităţile locale aveau obligaţia să soluţioneze toate cererile de restituire s-a împlinit la data de 1 ianuarie 2015, ANRP solicită prefecţilor să ia măsurile stabilite prin Legea 165/2013, se mai spune în comunicat.

Răspunsul Primăriei Oradea

În urma transmiterii comunicatului de presă de către ANRP, Primăria Oradea a transmis, la rândul ei, un comunicat de presă în care a explicat soluţionarea celor 155 de dosare de retrocedare.

Astfel, se arată că în raportul trimis de Primărie către Instituţia Prefectului din judeţul Bihor privind dosarele soluţionate în ceea ce priveşte aplicarea Legii 10/2001, s-a strecurat o greşeală de dactilografiere, figurând data de 1 ianuarie 2015 în locul datei de 21 ianuarie 2015. Acest lucru explică apariţia unei diferenţe de 155 de dosare între data de 31 decembrie 2014 şi data de 1 ianuarie 2015 (în realitate, 21 ianuarie 2015).

Angajaţii Primăriei Oradea au discutat telefonic cu angajaţii Prefecturii Bihor despre această greşeală de dactilografiere, care urma să fie reparată printr-o nouă adresă, dar, deşi cunoştea situaţia şi trebuia să centralizeze datele care urmau să fie transmise la ANRP, Instituţia Prefectului nu a ţinut cont de eroarea de dactilografiere şi a transmis date eronate.

“Considerăm că gestul ANRP de a da un comunicat de presă redactat într-un stil ironic la adresa unei alte instituţii denotă nu doar lipsă de seriozitate, dar şi de profesionalism. Este inadmisibil ca o instituţie aflată în subordinea Guvernului României, care se confruntă cu probleme grave, conducerea sa fiind practic demisionară, să emită comunicate de presă „glumeţe”, în care ia peste picior o altă instituţie a statului român”, se arată în comuncatul transmis de Primăria Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite