Oradea: Statul duce firmele orădene de construcții la faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Statul duce firmele orădene de construcții la faliment
Oradea: Statul duce firmele orădene de construcții la faliment

Multe firme de construcții care au afaceri cu statul sunt  în pragul falimentului, pentru că acesta nu a achitat lucrările executate. Unele firme au de recuperat bani sau garanțiile de de bună execuție încă de anul trecut.

Programul de extindere a alimentărilor cu apă și canalizare în Oradea și județ merge tot mai greu. „La 16 iulie, Compania de Apă Oradea avea facturi acceptate la plată pe programul de extindere în valoare de 54,91 milioane de lei, din care a primit 38, 6 milioane, după cum ne informează directorul economic Kuntz Aniko. Alte 16,28 milioane de lei nu au fost virate, iar firmele de construcții au probleme. Cele mai mari sume de încasat pentru lucrările din Oradea le are firma Selina, 4,55 milioane datorându-i Ministerul Mediului. Urmează în ordine Edil Coneco, o firmă ce trebuie să primească 2,28 milioane de lei, Le Ko KFT 1,67 milioane de lei, Construcții Bihor 1,087 milioane de lei. Alte patru firme trebuie să primească între 135.000 și 495.000 de lei. 

Se reduce ritmul afacerilor

Popenergia are de încasat de la Compania de Apă 135.250 de lei. „Noi suntem norocoși pentru că avem mai mulți clienți, nu doar Compania de Apă. Dar pe lângă această sumă, mai avem de recuperat sume de la bugetul de stat prin asociații noștri care sunt titulari de proiect”, spune Dumitru Pop, managerul firmei, precizând că pentru anumite proiecte de investiții firmele se asociază pentru a fi eligibile. Firma a redus ritmul afacerii. Până acum nu a fost obligată la disponibilizări. „Problema este că am deschis linii de credit pentru a putea să continuăm lucrul, iar acum tot profitul merge la bancă. O altă problemă este că nici până acum nu am încasat garanțiile de bună practică pentru lucrări realizate anul trecut”, spune Dumitru Pop. Întreprinzătorul nu înțelege unde sunt banii pentru investiții în infrastructură despre care vorbesc membrii guvernului.

Aproape de faliment

Edil Coneco este aproape de insolvență. „Ieri puteam intra în incapacitate de plată dacă nu ne înțelegeam cu furnizorii și subantreprenorii”, spune Dorin Negrău, administratorul firmei.  Anul acesta compania a trebuit să disponibilizeze 50 de muncitori, și-a redus ritmul de lucrări și nu mai poate participa la licitații. Pentru că nu a încasat bani, nu a putut plăti dările către fisc.  „Acum ne orientăm spre lucrări mici ca să supraviețuim”, spune acesta. Negrău precizează că neîncasarea banilor de către firma lui creează dificultăți financiare subantreprenorilor și firmelor cu care s-a asociat la anumite proiecte.

Declarați în insolvență

Chimprestor este dintre cele mai afectate firme de construcții. „Am fost obligați să cerem insolvența”, precizează Ioan Meșter, managerul companiei. Majoritatea afacerilor pe care le are sunt cu statul atât în Oradea, cât și în județ. De la Ministerul Mediului are de încasat peste 2 milioane de lei, la care se adaugă garanțiile de bună execuție. „Nu știu ce este la Ministerul Mediului. Celelalte ministere merg mai bine decât acesta la plata facturilor”, spune el. Meșter adaugă că primăriile și consiliul județean și-au plătit partea de 15% din valoarea proiectelor, dar bugetul de stat nu. Firma a fost obligată să restituie câteva utilaje luate în leasing, are restanțe la plata salariilor de aproape două luni și a disponibilizat peste 50 de salariați. „Am fost de mai multe ori la Ministerul Mediului și i-am cerut și prin corespondență să spună ce va face pentru a putea realiza o strategie”, mai spune Meșter. El speră să primească un răspuns cât mai repede. „Cred că ne trebuie doi-trei ani să ne redresăm după criza asta”, afirmă Meșter.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite