Un avocat din Iaşi, membru PNL, lăsat un an să conducă deşi fusese prins cu alcoolemie record la volan. Poliţiştii au uitat să trimită probele la IML

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avocat din Iaşi a fost cercetat timp de patru ani, timp în care procurorii i-au închis o data dosarul şi i-au restituit permisul, după ce poliţiştii ar fi uitat să trimită în timp util probele de sânge pentru a fi analizate. În cele din urmă, avocatul Dinu Şerban, membru PNL, a fost trimis în judecată după ce anchetatorii i-au redeschis dosarul. În urmă două săptămâni, un alt avocat ieşean a ucis un pieton după ce s-a urcat la volan beat.

Dosarul penal al lui Şerban a avut un traseu atipic, avocatul fiind, în primă fază, scos de sub urmărire penală din cauza unor nereguli tehnice privind probele de sânge. Faptele imputate lui Şerban datează din 9 fe­bruarie 2012, atunci când avocatul a fost oprit de poliţişti, pe Calea Chişinăului din Iaşi.

 Agenţii au aflat că acesta ar fi băut înainte de a se urca la volan şi l-au condus la spital. Cele două probe de sânge prelevate au relevat alcoolemii de 2,30 la mie şi 2,05 la mie. Şerban spune că poliţiştii care se ocupau de dosarul său ar fi trimis probele de sânge pentru a fi analizate cu o întârziere de 5 zile, cu două zile mai mult decât prevede metodologia. În tot acel timp, probele nu ar fi fost ţinute la frigider.

Avocaţi condamnaţi

„Este o situatie delicată. În cazul meu, probele de sânge au fost trimise după cinci zile, şi din acest motiv, procurorul de caz, la momentul respectiv, mi-a aplicat achitarea. Ulterior, noul procuror de secţie, care se află într-o stare de duşmănie cu mine, a trimis dosarul spre rejudecare, a infirmat soluţia şi a dispus trimiterea în judecată. La momentul la care primul procuror mi-a dat scoatere de sub urmărire penală, s-a dispus de către IPJ Iaşi o verificare a celor care au trimis probele prea târziu, poliţiştii fiind şi sancţionaţi. Ulterior, din cauza presiunilor, aceşti poliţişti au revenit şi au spus că probele au fost păstrate conform legii“, ne-a spus, ieri, avocatul Dinu Şerban. Acesta ne-a precizat că, după ce a fost scos de sub urmărire penală, i s-a restituit şi permisul, pe care l-a folosit timp de un an. Documentul i-a fost suspendat din nou după ce dosarul său a fost redeschis. Dinu Şerban mai este vizat şi în alte dosare penale. 

Un alt membru al Baroului Iaşi care a fost prins conducând este Florin Bogdan Pavel. Acesta a fost surprins conducând deşi băuse în prealabil, pe 14 august 2015, pe raza comunei Tomeşti. Cele două probe biologice prelevate au relevat valori de 2,40 la mie, respectiv 2,20. Pe 4 februarie 2016, Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat pe Pavel la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Potrivit portalului instanţelor de judecată, nici acesta, nici procurorii nu au contestat decizia. În cursul zilei de ieri, Pavel nu a putut fi contactat. Un alt caz, mediatizat la momentul respectiv, a fost cel al avocatei Daniela Ciocan, condam­nată, în 2012, la şapte luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost prinsă, în 2011, conducând cu o alcoolemie de 1,80. 

Ce spune decanul

Decanul Baroului Iaşi, avocatul Marius Striblea, ne-a explicat în ce condiţii poate fi suspendat un avocat din instituţie: „Conform legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, un membru al baroului poate fi exclus dacă a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, abuzuri stabilite prin hotărâre judecătorească sau dacă se constată că a săvârşit abateri disciplinare grave (strict indicate de Legea 51/1995)“. Striblea a mai adăugat că avocatul poate fi exclus din profesie şi dacă a fost condamnat definitiv prin hotărâre judecă­torească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţie, condamnare care este de natură să aducă atingere gravă prestigiului profesiei. „În ultimii ani, au existat câteva cazuri în care cei condamnaţi la pedeapsa închisorii cu executare fie nu se mai regăsesc printre membrii Baroului Iaşi, fie măsurile administrative urmează a fi analizate după ce pedeapsa se va considera executată (de exemplu, situaţia când instanţa a dispus prin hotărâre interdicţia de a profesa pentru o anumită perioadă de timp)“, a încheiat Striblea. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite