Primăria unui oraş de provincie, transformată în moşie personală. Zeci de funcţionari, anchetaţi după ce s-au făcut preş în faţa edilului-şef

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali ai unei primării din Iaşi, dar şi funcţionari de la Cadastru, un notar şi un evaluator imobiliar sunt cercetaţi de procurori după ce au călcat legea în picioare pentru a-l înavuţi pe edilul şef. Acesta a fost la rându-i trimis în judecată.

O primărie dintr-un oraş de provincie s-a transformat în preş pentru edilul-şef, din dorinţa acestuia de a deveni proprietar pe un spaţiu din centrul localităţii. Primarul oraşului Târgu Frumos, judeţul Iaşi, a fost trimis în judecată de procurorii ieşeni pentru conflict de interese şi fals în declaraţii, faptele imputate acestuia de către anchetatori frizând în anumite momente ridicolul. Edilul Ionel Vatamanu şi-a transformat angajaţii în servitori proprii, ajungând până la situaţia în care şi-a delegat viceprimarul să-i vândă un teren. Afacerea, întinsă pe doi ani, a fost deconspirată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi care zilele trecute l-au pus sub acuzare doar pe primar. Restul angajaţilor, nenominalizaţi încă, vor da cu subsemnatul în perioada următoare la diferite Parchete pentru aceeaşi faptă. 

Legea fudulie, funcţia-i şmecherie 

Potrivit rechizitoriului prin care Ionel Vatamanu a fost deja trimis în judecată, obiectul suitei de infracţiuni comise de acesta cu complicitatea angajaţilor începe în 2011, pe când Vatamanu era consilier local. Ionel Vatamanu şi soţia sa, Zânica, deţineau o societate de panificaţie, SC Ţac-Tac SRL Târgu Frumos, ce avea concesionat, încă din 2003, un spaţiu de 40 de metri pătraţi din zona pieţei agroalimentare din oraş. Deşi în acte aveau voie să construiască pe 40 de metri pătraţi, familia primarului s-a extins iar terenul lor a ajuns la 69 de metri pătraţi, pentru ca, mai apoi, să ajungă la aproape 100 de metri pătraţi, în baza unui raport de evaluare întocmit în condiţii dubioase, potrivit procurorilor. 

Respectivul raport a fost aprobat de consilierii locali ai oraşuluiîn iulie 2011, care în aceeaşi şedinţă decid vânzarea terenului către firma lui Vatamanu. Procurorii notează că însuşi Vatamanu a votat pentru ca terenul să ajungă în posesia sa. Atât de mare a fost graba consilierilor încât aceştia au omis faptul că terenul nu fusese trecut din domeniu public în cel privat. Consilierii aveau însă se rezolve acest lucru la următoarea şedinţă, atunci când şi preţul de vânzare a fost stabilit la 9 euro pe metru pătrat. 

La acea vreme, însă, Primăria Târgu Frumos era condusă de un adversar politic al lui Ionel Vatamanu, Gheorghe Tătaru, care a refuzat să pună în executare hotărârea de CL. Şi acest lucru s-a rezolvat, în 2012, atunci când Vatamanu a ajuns primar. Procedeul folosit de edil a fost incredibil: şi-a delegat viceprimarul, Ion Alexa Angheluş, să vândă terenul, în numele primăriei, către firma sa. Ulterior, tranzacţia a fost perfectată la notarul Daniel Cruceanu. “Toate acestea demonstrează intenţia inculpatului de a trata Primăria oraşului Târgu Frumos ca pe moşia sa personală, aservită intereselor sale şi ale familiei”, notează procurorul de caz, Adina Bocai, în rechizitoriu.

Cum se apără primarul 

Şirul de ilegalităţi nu s-a încheiat aici. Terenul a fost înscris la Cadastru fără ca niciun funcţionar să obiecteze. Mai mult decât atât, în 2013, după un control al Curţii de Conturi în care s-a descoperit ilegalitatea, primarul Vatamanu a încălcat din nou legea, de asemenea cu complicitatea subalternilor. Pentru a masca vânzarea, s-a comportat ca şi cum aceasta nu ar fi avut loc. Soţia primarului a adresat o cerere Primăriei prin care a cerut unităţii concesionarea respectivului teren. Situaţia este absurdă: soţii Vatamanu cereau Primăriei să le concesioneze terenul pe care deja îl avea în proprietate. Neregula vizibilă chiar şi de un simplu cetăţeanu nu a fost observată de consilieri care din nou au votat după cum a dictat primarul. Ulterior, acelaşi primar Vatamanu şi-a delegat din nou viceprimarul să anuleze contractul de vânzare cumpărare semnat iniţial. 

Totul s-a încheiat după ce un fost angajat al Primăriei Târgu Frumos a sesizat organele de anchetă, care au scos toată afacerea la iveală. Ionel Vatamanu spune însă că povestea are în spate o răzbunare politică a fostului primar şi se declară nevinovat. “Nu este vorba de niciun conflict de interese. Acel teren a fost cumpărat prin HCL, iar fostul primar nu a dat aviz. După ce a venit Curtea de Conturi am ajuns din nou în posesia terenului ca şi concesionar. Delegarea viceprimarului nu am făcut-o eu ci Serviciul de Urbanism. E o răfuială politică la mijloc”, a spus Vatamanu. 

Pe lângă fapta descrisă, procurorii îl mai acuză pe Ionel Vatamanu şi că ar fi acordat un contract al Primăriei cumnatului său. Şi în acest caz primarul ieşean spune că este nevinovat. 

Citeşte şi:

Tabloul masacrului ecologic de la Iaşi. Un plan găunos, înţesat cu minciuni, 500 de tei ucişi fără remuşcări şi tunul imobiliar

Măcelarii teilor din Iaşi lovesc din nou. Sute de arbori sănătoşi, marcaţi pentru tăiere. Ieşenii au notificat Parchetul şi Garda de Mediu şi pregătesc proteste

O furtună violentă a rupt trei arbori la Iaşi. Şefii primăriei s-au grăbit să anunţe "dezastrul", pentru a abate atenţia de la masacrul ecologic pregătit în Copou

FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite