Iaşiul, în top la numărul candidaţilor la rezidenţiat. Cum se desfăşoară concursul în marile centre universitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest weekend are loc examenul de rezidenţiat 2018. În centrul universitar de la Iaşi s-au înscris 1367 de candidaţi, cu peste 10% mai mult decât anul trecut.

În acest an, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 4.987 de poziţii: 4.357 pentru domeniul medicină, 405 pentru medicină dentară şi 225 pentru farmacie, pentru care vor concura 8.420 de candidaţi. Cei mai mulţi candidaţi sunt în Bucureşti, respectiv 3250 la specializările Medicină, Medicină dentară şi Farmacie. 

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi s-au înscris, în acest an, 1367 de candidaţi (cu 152 mai mulţi faţă de anul trecut): 995 la medicină, 265 la medicină dentară şi 107 la farmacie. Pe ţară, clasamentul în funcţie de numărul de înscrişi poziţionează Bucureştiul pe primul loc, cu 3.250 de candidaţi, urmat de Iaşi, cu 1.367 de candidaţi şi de Cluj, cu 1209 de candidaţi.

„Rezidenţiatul este poate cel mai important concurs în cariera unui tânăr care a îmbrăţişat o carieră de medic, medic dentist sau farmacist pentru că, în funcţie de rezultatele obţinute, îşi va putea alege specialitatea dorită. Este o competiţie dificilă, la nivel naţional, care necesită un efort intelectual deosebit, de aprofundare a tuturor cunoştinţelor dobândite în facultate. Dar eu am încredere absolută în absolvenţii noştri, care au dovedit în fiecare an că pot face faţă cu brio provocărilor unui astfel de concurs, obţinând rezultate de excepţie”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Astfel, duminică, 18 noiembrie 2018, candidaţii vor intra în sălile de concurs la ora 8.30. Începând cu ora 9.00, li se împart grilele pentru răspuns şi câte o cariocă de culoare neagră pentru completarea grilei (atât pentru completarea răspunsurilor considerate corecte, cât şi pentru completarea datelor de identitate). Subiectele se vor deschide la ora 10.00. 

Concursul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore. Cele 200 de întrebări de concurs sunt de două tipuri. Un sfert din ele sunt întrebări tip complement simplu, cu un singur răspuns corect posibil din 5; se notează fiecare întrebare cu răspuns corect cu 4 puncte; dacă la aceste întrebări candidaţii marchează mai mult sau mai puţin de un răspuns corect, întrebarea se anulează (punctaj 0).

Trei sferturi din total sunt întrebări tip complement multiplu cu 2 - 4 răspunsuri corecte; fiecare întrebare cu răspunsuri corecte este notată cu 5 puncte; dacă la aceste întrebări candidatul marchează mai puţin de două sau mai mult de 4 răspunsuri, întrebarea se anulează (punctaj 0).

După o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Răspunsul la contestaţii se va da în 48 de ore de la depunerea acestora. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite