De ce apare şi cum poate fi tratată depresia postnatală. Una din 10 femei intră în depresie după ce nasc
0Deşi venirea unui copil pe lume este o minune pentru familii, majoritatea femeilor intră în depresie după ce nasc. Statisticile arată că 1 din 10 femei dintre mămici se confruntă cu această afecţiune care se instalează la puţin timp după aducerea pe lume a unui copil. Motivele: modificările hormonale, oboseala excesivă, teama şi stresul cauzate de îngrijirea nou-născutului.
Venirea pe lume a unui copil este o binecuvântare pentru familii, însă de multe ori femeile intră în depresie după naştere. Practic, un nou-născut aduce modificări majore în viaţa unei femei. Aceasta îşi va da repede seama că nimic nu va mai fi la fel odată cu momentul în care a devenit mamă. Apar modificări ale trupului, se acumulează multă oboseală după nopţile nedormite, mult stres.
Printre semnele depresiei postnatale se numără episoadele de tristeţe şi de plâns, de multe ori din senin, incapacitatea de a mai dormi deşi este epuizată, lipsa de interes faţă de lucrurile care înainte erau plăcute, grija exagerată faţă de bebeluş, frica de a nu-l răni pe copil.
‘’Aproximativ 1 din 10 dintre noile mămici se confruntă cu această afecţiune. Depresia este corelată întotdeauna cu sentimentul de neputinţă, de neajutorare, de lipsă de control. Persoanele care experimentează depresia postnatală nu au încredere în ele însele, în puterea lor interioară că sunt nişte mame bune. Aceste femei se concentrează excesiv pe ideea că sunt neajutorate sau neputincioase în faţa circumstanţelor exterioare, a noii experienţe. Sentimentul că este cea mai rea mamă din lume este întărit şi de emoţii şi gânduri negative pe care tânăra mamă le simte şi le are, pentru că în loc să se bucure că are un copil sănătos, ea este nefericită, nu are energie, nu găseşte plăcere în nimic, nici măcar în îngrijirea copilului’’, explică psihoterapeutul Daniela Mitrofan.
Psihologii le recomandă acestora să caute ajutor specializat, suport în rândul familiei şi chiar să alăpteze la sân pentru că s-a dovedit că aceasta este o metodă antidepresivă.
‘’Un rol important în identificarea depresiei postpartum o are si medicul de familie care odată ce recunoaşte simptomele are obligaţia să îndrume tânăra mamă către un psihiatru, iar acesta, la rândul lui, o va îndruma către un psihoterapeut. Dacă tânăra mamă se confruntă cu o depresie postpartum severă, este important să ştim că simptomele pot apărea oricând în primul an de după naştere. Tratamentul depresiei postpartum trebuie să înceapă imediat ce a fost identificată tulburarea pentru a avea rezultate cât mai eficiente, atât pentru mamă, cât şi pentru dezvoltarea psiho-emoţională normală a copilului. Acest tratament constă în psihoterapie individuală, dar şi participarea la grupuri de suport, care au ca tematică depresia postpartum’’, încheie psihoterapeutul Daniela Mitrofan.
Specialiştii spun că trebuie căutat ajutor specializat dacă starea de depresie durează mai mult de două săptămâni de la naştere.
Vă mai recomandăm: