Cum ne păstrăm cât mai mult timp pantofii ca noi. Trucuri simple pentru a avea o încălţăminte rezistentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incaltaminte
Incaltaminte

Într-o lume în care prima impresie contează, hainele şi încălţămintea reprezintă de cele mai multe ori o carte de vizită. Pentru a fi siguri că obiectele de vestimentaţie şi accesoriile sunt în stare bună o perioadă cât mai lungă, este nevoie să acordăm timp îngrijirii acestora.

Încălzirea vremii ne determină să scoatem din dulapuri încălţămintea de primăvară-vară şi să depozităm ghetele şi cizmele folosite în anotimpul rece. Înainte de a pune în cutie încălţămintea de iarnă, se recomandă verificarea acestora pentru a vedea dacă pantofii nu sunt rupţi sau dezlipiţi.

„Este o perioadă aglomerată la noi în atelier. Sunt oameni care vin fie cu papucii de primăvară, fie cu cei de iarnă. Vor să-i recondiţionăm pentru a putea fi purtaţi cât mai repede sau pentru a-i avea pregătiţi la sfârşitul anului. Avem multe solicitări pentru înlocuirea de flecuri la pantofii de damă“, a spus angajatul unui atelier de recondiţionat încălţăminte din Iaşi.

Potrivit acestuia, principala modalitate de a păstra pantofii cât mai mult timp o constituie curăţarea lor după fiecare purtare. Operaţiunea se poate face fie cu o cârpă moale, pentru încălţămintea din piele sau lac, fie cu o perie specială, pentru cea din piele întoarsă sau material textil. Pentru încălţămintea din piele este indicat ca aceasta să fie dată constant cu cremă.

Totodată, se recomandă aerisirea pantofilor înainte de a-i băga în dulapuri sau cutii de depozitare, deoarece dacă sunt uzi sau transpiraţi se vor deteriora mai repede. Un alt sfat util este să evitaţi uscarea pantofilor sau a ghetelor în apropierea unor surse de căldură puternice, deoarece materialele se vor strânge, iar încălţămintea se va dezlipi sau scoroji.

Pentru a menţine forma pantofilor se recomandă utilizarea de şanuri, suporturi din lemn sau plastic folosite, de obicei, pentru încălţămintea bărbătească. Astfel, după aerisire, curăţarea cu o cârpă moale, aplicarea unui strat de cremă pentru protecţie, în pantof se introduce un şan. Apoi, încălţămintea se depozitează în dulap sau în cutie. În cazul pantofilor de damă, se pot improviza şanuri prin introducerea de hârtie în vârf ce poate fi presată cu ajutorul unei tije de plastic.

Producătorii de încălţăminte recomandă asortarea pantofilor la condiţiile meteo, deoarece o pereche de ghete de iarnă purtată la temperaturi ridicate se va deteriora mai repede. Pe de altă parte, încălţămintea subţire expusă la umiditate excesivă va avea o durată de viaţă mai redusă. Totodată, este recomandată folosirea încălţătorului şi alternarea pantofilor pentru a da timp suficient aerisirii pantofilor.

Citeşte şi:

Cum îţi pregăteşte bicicleta pentru circuitele lungi. Sfaturile unui pasionat de ciclism pentru revizia de primăvară

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite