Alarmant! Tot mai mulţi tineri ieşeni au cancer pulmonar din cauza ţigărilor. Vezi trucurile doctorilor ca să renunţi la viciul fumatului (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2007, la Iaşi funcţionează trei centre la care ieşenii pot apela pentru a scăpa de dependenţa de tutun în schimbul achitării unei taxe de 100 de lei sau 200 de lei dacă vor să beneficieze şi de consiliere psihologică. Până acum, aproximativ 5.000 de ieşeni au apelat la programul „Stop fumat", care până în martie 2010 a fost finanţat integral de Ministerul Sănătăţii. Medicii au depistat însă tot mai multe persoane cu

Ieşenii care vor să renunţe la fumat au posibilitatea să se adreseze celor trei centre în care funcţionează programul naţional „Stop fumat": Spitalul de Penumoftiziolgie, Clinica de Medicină Internă din Tătăraşi şi Spitalul de Recuperare.

În ultima vreme, medicii care se ocupă de program au observat că tot mai multe din cei care cer ajutor sunt persoane tinere care au fost diagnosticate cu necruţătorul cancer pulmonar. „Am avut cazuri de cancer la tineri cu vârste de 35-37 de ani. În ultima jumătate de an m-am confruntat cu 2-3 astfel de cazuri, ceea ce înseamnă foarte mult şi am auzit că şi la celelalte centre colegii mei au întâlnit asemenea cazuri. Sunt multe persoane care au cancer pulmonar în jurul vârstei de 47 de ani, tot vârstă tânără. Sunt pacienţi care fumau şi câte două pachete de ţigări pe zi. Cred că astfel de cazuri vor începe să mai apară", spune doctorul Elena Barnea.

image

Doctorul Elena Barnea

Specialiştii susţin că rata succesului în ceea ce priveşte renunţarea la fumat este mai mare atunci când sunt invocate motive de sănătate decât financiare. „Când se prezintă pentru prima dată se face un istoric medical, de cât timp fumează, dacă a mai avut perioade în care a renunţat, ce l-a determinat să reia fumatul, face un test de dependenţă. Sunt diferite grade de dependenţă: uşoară, moderată, severă. Se determină monoxidul de carbon, se dă medicaţie, i se prezintă reacţiile adverse şi vine la control după două săptămâni şi apoi o dată pe lună, timp de 3-4 luni. Sunt doar trei tipuri de tratament, din care unul este plasturele. Rata de succes e de 37-40%. Mulţi vor o pastilă magică, un leac minune ca la pneumonie. Să ia antibioticul, să nu facă nimic şi să scape de acest viciu. Mai ambiţioşi sunt cei care au motive de sănătate: obosesc la efort, au dureri toracice, accidente coronariene, patologie cardiovasculară, bronhopulmonară", mai spune medicul Elena Barnea.

 „Nu mai am voinţă ca să mă las de fumat!"

Tot din motive de sănătate a ales să se lase de fumat şi Mihai (62 de ani), de profesie avocat. Bărbatul s-a prezentat la Spitalul de Pneumoftiziologie vineri pentru a cere ajutor să renunţe la ţigări după ce a observat că are probleme neurologice.

Iaşi: Bolnavii de cancer, umiliţi la Oncologie

Iaşi: Bolnavii de cancer, fără aparatul vieţii

Fumător din tinereţe, Mihai a reuşit chiar să renunţe de trei ori la fumat, pentru perioade şi de până la 5 ani. Acum însă a ajuns să fumeze mai mult de un pachet de ţigări pe zi şi nu-şi mai putea înfrâna dorinţa de nicotină.

ASCULTĂ MĂRTURIA UNUI FUMĂTOR CARE VREA SĂ RENUNŢE PENTRU A PATRA OARĂ LA ŢIGĂRI

„De fiecare dată când m-am lăsat de fumat starea de sănătate s-a îmbunătăţit. Acum am un diconfort major. Până acum am avut voinţă şi m-am lăsat de tutun, dar acum am considerat că am nevoie de ajutor. Nu mai am forţa de a mai reuşi. Înainte am fost montat psihic foarte bine şi motivat să las fumatul. Atunci am reuşit, acum nu mai pot. Totul ţine de psihic, mental, să ai o motivaţie majoră", mărturiseşte Mihai. Din experienţa anilor anteriori, medicii atenţionează că începând cu această lună şi până în octombrie, programul va fi întrerupt. „Anul trecut nu a funcţionat programul în această perioadă şi am semnale că la fel se va întâmpla şi anul acesta. Medicamente vin tot mai puţin", mai spune doctorul Barnea.

EXCLUSIV: Elevii ieşeni îşi cumpără ţigări la bucată chiar în poarta şcolii (VIDEO, UPDATE)

Sfaturile specialiştilor

La Clinica de Medicină Internă din Tătăraşi, medicul Ovidiu Petriş împreună cu psihologul Mirela Samoilă au tratat până acum 4.000 de pacienţi şi au avut o rată de succes de 70%. Aici, un accent deosebit se pune şi pe suport moral şi psihologic al persoanei care încearcă să renunţe la fumat. „O teamă destul de des întâlnită este aceea că se vor îngrăşa după ce renunţă la fumat. Este adevărat că nicotina inhibă centrul foamei, de aceea eu le recomand să consume fructe şi legume proaspete şi să bea multă apă. Alţii susţin că fumatul îi calmează şi au teama că vor fi nervoşi după ce renunţă la ţigări. În această situaţie le recomand să asculte melodia preferată sau să iasă la o plimbare", spune psihologul Mirela Samoilă.

 Trucuri aplicate de ieşeni ca să scape de fumat

- şi-a mutat mobila în cameră pentru a schimba contextul care favoriza fumatul

- s-au întors la pasiuni vechi: gătit, înot, escaladat

- şi-au făcut o puşculiţă în care au pus zilnic banii pe care-i cheltuiau pe ţigări şi după ce au adunat o sumă „frumuşică" au investit banii pentru a-şi schimba look-ul sau pentru a-şi cumpăra lucruri demult dorite: maşină de făcut pâine, laptop performant, garderobă

- la început au evitat să viziteze locurile sau persoanele care favorizau fumatul (au redus cafeaua, s-a întâlnit mai rar cu prietenii care fumau)

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite